Нашият дерматолог д-р Самер Шокър дава полезни препоръки за момичетата и момчетата преди 30, които са решили да поставят дермални филъри и ботулинов токсин.В епохата на дигиталните технологии социалните мрежи налагат нови идеали за красота и естетични категории, а с тях драстично се увеличават и естетичните процедури.

Най-популярната процедура при мъжете и жените преди 30 е поставяне на ботулинов токсин. По данни на Американското дружество на пластичните хирурзи и на Европейското дерматологично дружество, процедурите с инжектиране на ботулинов токсин при пациенти между преди 30 г. са се увеличили с над 30% процента за последните няколко години

Повечето дерматолози препоръчват на младите си пациенти да се съсредоточат върху подобряване качеството на кожата чрез подходяща грижа и фотозащита, както и редовни химически пилинги или специализирано лечение с лазери. Все пак има изключения. Ако постоянното бръчкане на веждите е довело до гневна гънка или до преждевременни бръчки „пачи крак“ поради естествено тънка кожа. И ако това е постоянна причина за неудовлетвореност, инжекционните процедури със сигурност ще помогнат.

„Когато става дума за ботулинов токсин и филъри, като дерматолог трябва да отбележа, че има фина линия между таргетирани убождания и прекалено много на брой и чести инжектирания.“, обяснява д-р Самер Шокър от Amber Beauty Club.

Ботоксът като превенция работи

Една от водещите причини при пациентите преди 30 г. за поставяне на ботокс е превенцията. Точно тагава започват да се проявяват ранните признаци на стареене – бръчки „пачи крак“, бръчки по челото и фини линии.

„Линиите стават все по-дълбоки и по-дълбоки с възрастта“, обяснява д-р Самер Шокър. „Ако започнете с процедури за инжектиране на ботулинов токсин достатъчно рано и това се прави правилно, няма да имате нужда от толкова много в бъдеще.“

„За по-младите пациенти, които предпочитат да имат замръзнали лица, не забравяйте, че младежките лица се движат“, предупреждава дерматологът. Д-р Самер Шокър сподели, че използва по-ниски дози ботулинов токсин, прилагани върху специфични зони на лицето, като челото, веждите или около очите.

Твърде много ботокс – твърде бързо ще ви остарее

Ефектът от ботокса трае от три до шест месеца – и все пак това, което се обсъжда по-рядко е. че мускулите на лицето естествено отслабват и се отпускат с течение на времето и преминаването на границата в определени зони може да има нежелани последици.

„Ако се инжектира твърде много ботокс на челото, в продължение на няколко години мускулите ще стават все по-слаби и по-плоски“, предупреждава д-р Шокър и добавя, че в резултат кожата също може да започне да изглежда по-тънка и отпусната. Освен това, тъй като мускулите стават по-слаби, те могат да подсилят околните мускули и да доведат до хиперактивност.

„Ако човек спре да използва мускулите на челото, може да започне да примигва с носа си и да има бръчки по протежение отстрани на носа“, обясни дерматологът и подчерта, че стратегията при поставянето на ботокс е следване на компесаторното действие на мускулите за запазване на хармонията на лицето. За да избегнат погрешни стъпки, трябва внимателно да подберете дерматолог, на когото да се доверите. От съществено значение е да подходите консервативно към инжектирането на ботулинов токсин и филъри, както и да задавате въпроси как терапията да бъде съобразена с вашите персонални нужди.

Филърите могат да разрешат проблеми с белези от акне и тъмни кръгове

С остаряването ние губим обем в лицето си и филърите с хиалуронова киселина могат да го коменсират. При по-младите жени инжектирането може да се използва за лечение на зони с белези от акне или вдлъбнатини под очите. През 20-те, когато лицето е най-обемно и здраво, се твърди, че  погледът със сенки под очите дори може да бъде доста очарователен. Но в други случаи, наследствените тъмни кръгове могат да доведат до постоянно изморен вид. И в този случай няколко капки филър под очите може да е полезно. Но д-р Шокър предупреждава, че твърде много ботокс и филъри изкривяват лицето и ако не се съобрази количеството може да направят да изглеждате по-възрастни. Освен това повече филъри ще отнемат от характера и индивидуалността на лицето. Или по-лошо: получава се ефектът на снежната топка – започвате твърде много да харесвате инжектирането и се връщате при дерматолога си твърде рано за още повече и след това става тежко.

За устните също има трик

Безопасно е да се каже, че устата е най-добрият бонус от добре свършената работа на дерматолога в по-ранните години. Младежките устни се характеризират с хубав обем и е добра стратегия по-често да се хидратират за добър цвят и контур. За дамите, които остават самоосъзнати относно размера или симетрията на устните – помислете за леко извитите външни краища.  Ботоксът може да се инжектира в мускула по линията на устните като алтернатива на филърите за устни.

„При някои пациенти, когато се усмихнат, устната им се скрива и те губят горния си обем“, обясни д-р Шокър.

„Ботулиновият токсин отпуска външните слоеве на кръговия мускул около устните и резултатът изглежда много по-естествено, отколкото с филър.  Освен това, инжектирането по линията на челюстта е доста популярно за облекчаване на предизвиканото от стрес стискане на челюстта.

„Много хора имат напрежение в областта на челюстта и когато релаксирате този мускул, брадичката излиза от сянката на долната устна“, обясни д-р Шокър.