Знаете ли, че кожата ви влиза в контакт с всеки акт на любов, трудности, смях, игра или стрес, с които се сблъсквате. Тя е изпълнена с всички ваши чувства, независимо дали ще решите да ги прегърнете или потиснете. Въпреки че кожата ви не може да формулира точно как се чувства, то тя ще ви покаже своите емоциите по начин, по който само тя умее: от излъчване на здравословно сияние на щастие до обриви, силно зачервяване или екзема.

Проучванията свързват тревожния ум с тревожната кожа. Според изследване на Harvard Medical School около 60 % от хората, които търсят лекарска помощ за кожни проблеми, имат значителен стрес на живеене. Някои кожни проблеми имат физиологична основа, която се обостря от стреса и емоциите. Те включват, но не се ограничават само до акне, косопад, розацея, обилно изпотяване, екзема, дерматит и други сърбящи кожни състояния

Учените са убедени, че състоянието на косата, кожата и ноктите отразява случващото се отвътре. Като погледнете едно лице според зоните, където са възникнали несъвършенства, образуват се линии и се развиват раздразнения, могат да бъдат начертани основните проблеми, свързани с вътрешните органи.

Много изследвания показват връзка между положителните емоции и по-добрия имунитет на кожата, също и че стресът може да обостря кожните инфекции и да забави лечението във времето.

 

Как емоциите ви влияят върху кожата

Има някои неизбежни стресови фактори, които се появяват всеки ден. Те предизвикват различни емоции на гняв, страх и безпокойство. Можем да се опитаме да потиснем тези чувства, но те няма да бъдат унищожени. Рано или късно ще излязат на повърхността и за разлика от другите ни органи, кожата ни ще ги покаже.

 

Стресът състарява бързо

Високите нива на стрес нива не само увеличават нивата на кортизол (хормон на стрес, свързан с безсънието и натрупването на мазнини около корема), но предизвикват освобождаването на възпалителни медиатори, които възпрепятстват производството на колаген и на ензимите отговорни за колагена. Това може да доведе до изсушаване на кожата и появата на линии и бръчки

 

Негативното отношение разрушава кожата ви

Всички ежедневно преминаваме през палитра от емоции, но задържането на гняв, тъга и / или други отрицателни настроения освобождава кортизол и епинефрин. Тези два хормона активират възпалителна каскада, която може да причини розацея и да увеличи на производството на мазнини (причина за акнето или други проблемни състояния на кожата).

 

Щастието придава блясък

Положителни емоции като щастие и радост активират производството на ендорфини и невротрансмитери, които намаляват възпалението в кожата. Това увеличава кръвния поток към лицето, което често другите виждат като „блясък“ в кожата си.

 

Добрата новина е, че имате силата да направите промяна в себе си, започвайки от този момент. Използвайте емоциите си като съюзник за кожата си, вместо като неин враг. Научете се как да разпознавате тези чувства и да ги пускате. Всичко е свързано с активиране на способността да освобождавате ума си. Когато успеете да освободите ума си и да се успокоите, се отпускате, дишането се забавя, мускулите се отпускат, сърдечният ритъм се понижава и кръвното налягане спада.

Чрез включване на упражнения за релаксация в ежедневието си, може да фокусирате успешно ума си към приятни мисли и момент. Това създава промени в тялото, които оказват огромно влияние върху физическите процеси, които предизвикват или облекчават симптомите на кожата.

Ако мечтаете по-често, умът се унася далеч от тревоги и страх. Състояние, което не само успокоява, но и изцелява. Релаксацията засилва връзката ум-тяло, включително кожата ни. Слушането на музика, четенето, тичането, дишането, съзерцаването сред природата също помагат. Отделяйте по-често време за себе си, далеч от телефона и компютъра, хората и други разсейващи дейности.

Според дерматолога от Amber Beauty Club доц. Весела Райкова, за да изглежда едно лице красиво и едно тяло щастливо, те трябва да получават обич. Важно е да получаватее и да давате любов, защото тя съживява множество метаболитни процеси, въздейства върху правилните клетки, така че имунната система да реагира позитивно.

„Любовта е онова чудо, което може да накара тялото да започне да функционира хармонично и да се възстановява. Любовта може да заздрави и хармонизира връзката нервна-ендокринна-имунна система, така че те да изпращат позитивни сигнали, които да оздравеят кожата, както и тялото като цяло.“, категорична е доц. Райкова.