В тази статия с доц. Весела Райкова ще ви запознаем с причините за поява и възможностите за лечение на пост-акнеичните хиперпигментации.

Нерядко акнето може да остави след себе си дълготрайна хиперпигментация.

„Като следствие от акне по кожата могат да се появят потъмнявания или пост-възпалителна хиперпигментация“, обясни доц. Весела Райкова, дерматолог в Amber Beauty Club. За разлика от белезите от акне, хиперпигментацията оставя петна върху кожата и не води до промяна на текстурата. Въпреки че е често срещана, има много факти за пост-акнеичната хиперпигментацията, които дори тези, които страдат от акне, не знаят, включително как да се предотврати и лекува.

Защо се появява пост-акнеичната хиперпигментация

Точната причина за пост-акнечината хиперпигментацията остава неизвестна, но най-популярната теория е, че възпалението увеличава синтеза на меланин в кожата.

Доц. Райкова поясни че бактериите, всички мъртви кожни клетки и мазнини, освободени в кожата от спукания фоликул, привличат имунни клетки. Тези клетки освобождават възпалителни медиатори и реактиви, които от своя страна стимулират меланоцитите, клетките, отговорни за пигмента в кожата, да произвеждат меланин. Именно този прилив на нов меланин води до потъмняване или хиперпигментация.

Кога се появява 

Колкото повече пигмент имате в кожата си, толкова по-голяма е вероятността да получите следвъзпалителна хиперпигментация.

„Ако сте със светла кожа може да имате дълготрайно зачервяване след акне, но е по-малко вероятно да получите петна“, отбелязва дерматологът.

Докато хора с тъмна кожа са много по-склонни към хиперпигментация. След акне или друга кожна рана, хиперпигментацията може да се появи на мястото, дори ако кожата там е само леко по-тъмна от околната. В някои случаи тези петна ще избледнеят бързо и сами, в други случаи са малко по-упорити.

Как да предотвратите пост-възпалителна хиперпигментация

„Най-добрият начин да предотвратите хиперпигмнетации е да държите акнето си под контрол“, съветва доц. Весела Райкова.

Необходимо е с вашия дерматолог да разработите терапевтичен план с медикаменти, лазерни и козметични процедури, който да следвате. Също така, да спазвате дисциплина по отношение на грижата за кожата.

Друг ключ за предотвратяване на пост-акнеична хиперпигментация е при поява на пъпки, да се въздържате от спукване и стискане. Стискането само ще увеличи възпалението и дразненето и може да доведе до инфекция и по-тежки форми на белези от акне, като хипертрофични белези.

Ако получите пост-акнеична хиперпигментация, как да я третирате в домашни условия

Първата стъпка към терапия на хиперпигментация е използването на локални продукти у дома. Доц. Райкова често препоръчва локален режим с предписани ретиноиди и некомедогенна слънцезащита. В зависимост от нуждите на пациента може да се добави локален антиоксидант сутрин за борба с пигментите. В допълнение към редовната употреба на ретиноиди, дерматологът препоръчва добавяне на алфа хидрокси киселини към рутинна грижа за кожата. Те ще поддържат кожата ексфолирана, за да изравнят появата на хиперпигментация.

Доц. Весела Райкова обясни, че серумът с витамин С сутрин също ще помогне, особено когато се комбинира с широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30+, тъй като излагането на слънце ще влоши хиперпигментацията чрез допълнително увеличаване на излишния меланин в петната. Основното нещо, което трябва да запомните, когато лекувате хиперпигментация у дома, е да не прекалявате. Ако предизвикате повече възпаление, можете да получите още повече хиперпигментация.

Лечение на пост-възпалителна хиперпигментация в дерматологичния кабинет

Доц. Райкова разказа, че може да направи чудеса само с една комбинирана процедура от химически пилинг с трихлороцетна киселина и микронидлинг.

За по-търпеливите пациенти, които искат да подобрят изцяло качеството на кожата, дерматологът препоръчва процедурите с Harmony XL Pro. Терапевтът може да работи целево само върху повърхностни пигментации и за цялостното фотоподмладване на кожата на лицето. Лазерната процедура таргетира меланина в по-тъмните области, изсветлявайки всички пигментирани слоеве и оставя кожата свежа и с равномерен сияен тен. Заедно с петната може да се въздейства и върху разширени пори и да се заличат бръчици.