История на здравата коса

През най-нежния месец от годината сме си поставили за цел да вдъхновим всяка от вас да преоткрие удоволствието от това да се чувства жена.

В 4 поредни статии ще ви разказваме истории за женската енергия, сила и чар, за да ви напомним да обичате, приемате и изразявате себе си. Женската красота е индивидуална и несъвършена и точно затова е неповторима. Женствеността е сила и грижа, тя е любов към всяка част от тялото. Всеки малък акт на грижа захранва женската същност, позволява на жената да се чувства по-сигурна, спокойна и привлекателна. Грижата към себе си носи радост и наслада от това, че е жена.

Първата история за женствеността посвещаваме на косата, тъй като косата играе ключова роля за обаянието и самочувствието на жената, дава й психологическа сила и увереност. Здравата, добре поддържана и оформена коса се асоциира с младостта и красотата, дори е залог за успех. Красивата коса влияе върху личния, социалния и професионалния живот на жената. Когато става въпрос за привличане между хората лицето и косата обикновено се разглеждат като съществени и с по-голяма важност спрямо тялото. Освен естетична характеристика – оформя лицето и се счита за основна по отношение на първото впечатление, косата има и социално значение.

В исторически аспект от гръцко и римско време перуките са били признак на обществено положение и богатство. Красивата коса винаги е била свързана с аристократизъм и власт. Клеопатра е известна с дебелите си черни кичури, а дългата коса на Самсон е символ на свръхестествена сила. Кралете, политическите фигури и съдии също са носели перуки като израз на власт, мъдрост и изтънченост. Атрактивната коса винаги е била високо ценена през вековете и ще продължи да влияе върху начина, по който една личност бива възприемана в обществен план.

„Мои клиентки са ми споделяли, че след посещение в салона за сешоар или освежаване на цвета на косата се чувстват по-привлекателни и красиви, дори по-успешни. При делови срещи и във важни преговори са по-уверени и начинът, по който изглежда косата им, в някаква степен предопределя добрия резултат.“, разказва фризьорът от Amber Beauty Club Боян Василев.

Боян обясни, че пандемията и желанието на всички повече от всичко да бъдат здрави, дава допълнителен тласък и популярност на тенденцията при косите за “чистата” и „съзнателна красота“. Потребителите все повече се интересуват какво дават на телата си отвътре и отвън, настояват да знаят какво има в техните продукти. За тях е важно дали опаковките на продуктите са рециклирани, екологични и биоразградими. Повечето от тях искат да приведат всички аспекти от начина си на живот към чистото хранене, което води до чиста красота. Според едно проучване на Grand View Research се очаква веган козметичната индустрия ще достигне 20,8 милиарда долара до 2025 г.

„Все повече дами са вдъхновени дори и без самите те да са веган, да избират веган продукти за коса, тоест такива, които са без животински съставки и не са тествани върху животни.“, поясни Боян Василев, коафьор в Amber Beauty Club.

По негово мнение модерният потребител осъзнава, че истинската красота не трябва да вреди по никакъв начин, трябва да е благоприятна за животните и за околната среда. Веган продуктите освен грижа за самите нас са и акт на грижа към планетата. Дават съзнанието и усещането у клиентите за етика и че правят нещо красиво както за себе си, така и за другите в по-глобален план.

Когато става дума за устойчиви и чисти съставки, за възстановяване на косата след студените месеци и като подготовка за пролетта Боян Василев препоръчва хидратиращата веган терапия за слаба и изтощена коса. Терапията е с веган формула на основата на ботанически хайвер в комбинация с уникални съставки като екстракт от водна лилия, кокосов захарен микс, бял въглен, масло от бодлива круша и екстракт от лимонова кора. Без добавени парабени, сулфати, оцветител и други химични агенти. Съставките подхранват всеки косъм и го защитават, въздействат в дълбочина и реструктурират слабите зони. Хидратиращата веган терапия запълва и свързва увредените косми, като не позволява накъсване. Aктивира термо-защитната бариера около всеки косъм, прави цвета по-ярък и по-траен. За оптимален ефект Боян Василев съветва да направите от 3 до 4 последователни терапии през седмица.

Напоследък любимите продукти на коафьора са от веган серията My Hair, My Canvas на Alterna. “С тези продукти измиването на косата е не просто ежедневен акт, а момент на удоволствие и наслада. Чистите веган съставки и трансформиращи текстури превръщат рутинна грижа за косата в специално изживяване.“, категоричен е Боян.

Спреят за обем Haircare Soaring High Volumizing Blowout Mist на Alterna без да прави косата твърда, я повдига естествено. Белият въглен във формулата осигурява устойчивост на влага до 72 часа и топлинна защита. А екстрактът от бамбук придава на косата допълнителен блясък, обем и повдигане.

Сухият полупрозрачен и лек шампоан Another Day Dry Shampoo на Alterna от същата серия My Hair, My Canvas е 100% веган и е първият сух шампоан без талк, който не оставя бели остатъци. Омекотява косата и удължава времето между измиванията.  Белият въглен спомага за абсорбирането на натрупаните излишни мазнини, почиства и освежава косата. А растителният хайвер поддържа естествения й блясък.

Почистващият шампоан и подхранващият балсам More to Love от веган серията на Alterna дават повече любов, плътност и обем на косите. Уплътняват косъма от корена до върха, като подобряват еластичността и жизнеността на сухите и крехки коси. Ароматът е на морска боровинка и мандарина. С високоефективни 100% веган формули, всички опаковки са направени от 50% рециклирана пластмаса за минимизиране на пластмасовите отпадъци.

Боян съветва преди да използвате веган козметични продукти, винаги проверявайте списъка със  съставки на етикета и дали има сертификат за веган формули (без пчелен восък, мед, мляк) и обозначение без жестокост, т.е. че не са били тествани върху животни.

Без значение какви продукти и терапии ще изберете за косата си, грижата за косата ще ви даде е енергиен тласък да се справяте по-добре с нещата от деня, ще подобри настроението и самочувствието ви. А всичко това ще добави повече радост в цялото себеусещане и нагласа към света около вас.