Много пациенти след преболедуван коронавирус се оплакват от интензивен косопад, който започва месец след боледуването и продължава при някои повече от 3-4 месеца.

В тази статия с доц. Весела Райкова от Amber Beauty Club ще обясним защо се активира косопадът след прекарано инфекциозно заболяване и как се лекува.

Обикновено косопадът се активира на прехода между лятото и есента и зимата и пролетта, когато цялостният организъм се изтощава и се появява дефицит на някои витамини и микроелементи. В този случай причина за косопад е недостигът на хранителни вещества и градивни елементи. Когато се касае обаче за интензивно окапване на косата, свързано с инфекциозен процес, тогава микроорганизмите атакуват космения фоликул. Нарушава се нормалната функция и структурата на фоликула, затова космите отпадат. Въздейства се директно върху метаболизма на самите клетки и върху тяхната структурна организация. Когато двата процеса, липсата на микронутриенти и инфекциозно заболяване, се насложат и протичат едновременно, тогава косопадът е малко по-бурен и продължителен, но може да бъде овладян. Необходимо е да се консултирате с дерматолог, който да назначи програма за лечение.

Терапия в зависмост от причинителя на косопада

При недостиг на хранителни вещества и микроелементи, е нужно в рамките на 3 до 4 месеца да се приемат отвън хранителни добавки под формата на капсули, за да се снабди организмът с необходимите нутриенти. Хранителните добавки спомагат за изграждането на здрав и структуриран косъм. Допълнително може да се добави локално въздейства с мезотерапия, която да съдържа комплекс от витамините, минерали и антиоксиданти, необходими за изграждането на косъма.

Тъй като след боледуване обикновено първите косъмчета са тънки и чупливи, променени, ако искаме по-бързо да възстановим косата, тя трябва да бъде подпомогната. Когато се касае за инфекциозните агенти първото нещо, което трябва да се направи, е да се стимулира имунната система. На второ място – да се намали активността на самия микроорганизъм, който провокира косопада. Като допълнение могат да инжектират микроелементи, които да подсигурят по-доброто кръвоснабдяване в зоната и приток на повече хранителни вещества. Много често, когато се касае за бактериалната или вирусна инфекция, се препоръчва добавянето и на растежни фактори под формата на инжекционна процедура, които са онзи елемент от механизма на изграждане на косъма и неговото закотвяне. Растежните фактори позволяват на структурните елементи да проникнат в самата клетка, тъй като понякога микроорганизмите пречат на тези вещества, дори и да са налични, да достигнат до правилното място в клетката, за да подсилят нейния растеж. Ето защо растежните фактори са допълнение към терапията в случаите, в които липсват микроелементи и когато имаме инфекциозен агент.

PRP терапия със собствената кръвна плазма на пациенти или готови мезотерапевтични продукти с олигопептиди, поотделно или в комбинация, могат да стимулират клетката да расте по-активно. Тъй като понякога не е възможно да се прилага PRP терапия в случаите на някои автоимунни заболявания, се използват мезотерапии с готови молекули растежни фактори и стволови клети.

Научете повече за козметичната грижа против косопад на Alterna, разработена от дерматолози

Научете повече

Много е важно проблемът да се атакува комплексно, от всички посоки, отвън и отвътре. Може да се добави и локална терапия с масла, спрейове и лосиони. Въздействаме отвън и отвътре.

Косопадът спира спонтанно около третия месец, след което започва възстановяването на косата до състояние което е било преди боледуването, но това наистина отнема време. За пациентите е важно да знаят че е необходимо търпение, защото терапията е продължителна. Както при всички останали заболявания дерматологът доц. Весела Райкова препоръчва и при косопад мерките да бъдат взети своевременно. Така процесът по възстановяване на косата със сигурност ще бъде по-кратък.