Хипопигментацията или т.нар. хипомеланозата е загуба на цвета (пигмента) на кожата в дадена област по лицето или тялото, в резултат на което тя става по-светла от околната.

„Причината за хипопигментацията е намаленото производство на меланин, който се произвежда от меланоцитите в кожата ни и е отговорен за нашия индивидуален цвят на кожата“, обяснява д-р Самер Шокър.

Хипопигментацията може да се появи след травма, вследствие на гъбички и някои заболявания (проказа, микоза фунгоиди, склеродермия) или от лекарства (локални стероиди със силно действие).

Пост-възпалителната хипопигментация се появява след травматично събитие, като изгаряне, пъпки, порязване или лезия (или дори след зачервяване на кожата, както се наблюдава при кожни заболявания като екзема и псориазис). Състоянието е различно от депигментацията, което се характеризира с пълното отсъствие на пигмент и се наблюдава при кожни заболявания като витилиго и албинизъм.

Хипопигментация и хиперпигментация

И двете включват пигментация на кожата. Но докато при първото състояние имаме загуба на пигмент, второто се характеризира с прекомерно производство на меланин и твърде много пигмент в кожата. Хиперпигментацията се проявява като кафяви петна и може да бъде причинена от въздействието на няколко фактора. Излагането на слънце е един от основните виновници, които активират меланоцитите в епидермиса и дермата да образуват повече меланин или пигмент от обикновено. Хормоните също могат да допринесат за хиперпигментация (най-честият пример е появата на мелазма при бременни жени). Докато пост-възпалителната хиперпигментация се наблюдава след нараняване на кожата, като изгаряне или акне. Възможностите за лечение включват локални съставки като хидрохинон или витамин С, както и лазерни процедури и химически пилинг, които помагат за ексфолиране на повърхностния слой на пигмнетиралата кожа. Независимо от основната причина, излагането на слънце изостря всякакъв вид хиперпигментация, което прави слънцезащитните продукти по-важни от всякога за тези, които се опитват да лекуват хиперпигментацията.

Как се лекува хипопигментацията?

Хипопигментацията остава до известна степен загадка в дерматологията. Въпреки че няма универсално приет начин за възстановяване на пигмента в засегнатата област, много методи, лечения и съставки са доказали своята ефективност. Лечението зависи от тежестта на състоянието.

Използват се локални кортикостероиди, също и UVB фототерапия в комбинация с локална грижа за кожата.

В случаите на витилиго, дерматолозите все повече вярват, че хранителните добавки, в допълнение към гореспоменатите техники, могат да помогнат за стабилизиране на състоянието. Някои специалисти разчитат на витамин D, тъй като влияе върху имунната система и предвид факта, че при пациентите с витилиго се наблюдава голям дефицит на витамин D. Вече много фармацевтични компании разработват нови медикаменти за възстановяване на пигмента.

Възможно ли е естествено лечение?

Докато най-добрите възможности за лечение на хипопигментация често идват под формата на стероиди и лекарства, има известна логика да се обърнете към едно нещо, което всеки дерматолог и експерт по грижа за кожата иначе би ви казал да избягвате: излагането на слънце.

Ултравиолетовата светлина може да увеличи скоростта на репигментация на хипопигментираната област. Но специалистите препоръчват излагането на слънце да бъде с повишено внимание, за да не увеличите риска от рак или меланом, както и да не увеличите контраста между нормалната и хипопигментиралата кожа.

Хипопигментацията вследствие на възпаление като екзема, е по-лесна за лечение и е по-вероятно да репигментира с локален кортикостероид. Макар че прекомерната употреба може да остави кожата суха и чувствителна. Хипопигментацията, причинена от травма, като тази, причинена от лазер или изгаряне, е много по-трудна за репигментация. В такива случаи остава надеждата, че има меланоцити, които все още присъстват (и не са унищожени от травмата) за репигментация.