Хиперпигментацията е термин, който се използва за кожа с променен цвят поради стресови фактори от околната среда, белези от акне или възпаление от обостряне на екзема. Докато мелазмата е форма на хиперпигментация, която се причинява от множество вътрешни фактори.

Среща се най-често при жени, особено при  бременни, поради хормоналните промени. Появява се най-вече на челото, горната устна и брадичката и се влошава при излагане на слънце. Нарича се още „маската на бременността“. Подобно на общата хиперпигментация на лицето, мелазмата се появява под формата на тъмни петна и се влошава при излагане на слънце.

 

Хиперпигментацията може да се отнася до всяко потъмняване на кожата.

Петна от белези след упорити пъпчици, лунички, които са се разраснали до пълноценни слънчеви петна поради прекомерно излагане, или обезцветяване, причинено от състояния като екзема или псориазис, обикновено се диагностицират като хиперпигментации.

Това е така, защото акнето, слънчевата светлина, кожните обриви и други подобни състояния имат потенциала да стимулират меланоцитите (клетките отговарящи за пигмента в кожата) да образуват излишък от пигмент в по-повърхностните слоеве дермата.

Колкото по-дълбок е пигментът, толкова по-упорит е за лечение. Кожа, която е била постоянно изложена на вредни UV лъчи без подходяща защита, ще бъде по-трудна за терапия, отколкото остатъци от тъмни петна ​​от пъпки, за които не сте внимавали да предпазите от слънцето. Ако забележите обезцветяване на кожата, което не сте имали преди това, може да се предположи, че това е хиперпигментация. За да сте сигурни, трябва да се консултирате в дерматолога си.

 

Какво е мелазма?

Мелазмата е форма на хиперпигментация, която се наблюдава по-често при жените (особено при тези с по-тъмен тен на кожата) и се смята, че се предизвиква от излагане на ултравиолетови лъчи, както и от хормонални влияния. Отличава се от традиционните хиперпигментации и е по-трудна за лечение.

Хормоналното въздействие по време на бременността играе важна роля, както и употребата на орални контрацептиви и други хормонални терапии. Можете да разберете дали имате мелазма въз основа на формата –  появява се като симетрични хиперпигментирани петна по лицето, обикновено по бузите, носа, челото, брадичката и горната устна. Макар и по-рядко, мелазмата може да се появи в други части на тялото – особено тези, които са изложени на слънце (като врата и предмишниците). Като много пациенти споделят,  че мелазмата им се влошава през лятото и се подобрява през зимата. Има няколко фактора, които могат да допринесат за появата на мелазма: видимата светлина и топлината. Дерматолозите обикновено препоръчват използването на грим, който съдържа железен оксид, за да блокира видимата светлина. За съжаление, избягването на инфрачервената топлина се оказва по-трудно, тъй като се генерира само от престоя в гореща среда като сауна, кухня или дори фитнес.

 

Лечение на мелазма

Мелазмата е трудна за лечение. За разлика от традиционните хиперпигментации, която реагира на различни продукти без рецепта, които съдържат изсветляващи агенти като витамин С, ниацинамид, хидрохинон и азелаинова киселина, мелазмата не се радва в същата степен на успех.

Често това, което работи за един пациент, не работи за друг, поради което е трудно да се определи кое е най-ефективното лечение за мелазма.

Дерматолозите от Amber Beauty Club препоръчват комбинация от слънцезащитни продукти, изсветляващи съставки и лазерни процедури (особено ефективна е лазерната терапия с Alma-Q). Докато за терапия на хиперпигментации назначават комбинация от медикаменти, химически пилинги и PRP, изсветляващи мезотерапии, микронидлинг и въздействие с DYE VL технология (Harmony Laser XL Pro).

Лечението зависи от тежестта на мелазмата, терапията е индивидуална, всеки един план за лечение е уникален и се назначава от дерматолог.

 

Нито мелазмата, нито хиперпигментацията могат да бъдат избегнати или коригирани, без използването на подходящ слънцезащитен крем

Усърдното използване на слънцезащитни продукти е особено важно, когато става въпрос за предотвратяване на всякакви предизвикани от слънцето заболявания. Макар да се предизвиква от хормонални фактори, мелазмата не означава, че трябва да се откажете от SPF, тъй като UV лъчите причиняват обостряне на състоянието.

Дерматолозите препоръчват да се прилага SPF 30 или по-висока защита на всеки два часа, дори и да сте на закрито, но близо до прозорец. Също така е можете да използвате и овлажнител, който съдържа SPF.