Микрониндлинг е неинвазивна процедура, при която чрез малки игли се прониква през повърхността на кожата, като се създават „микро наранявания“. Тези микроскопични рани предизвикват лечебен имунен отговор и стимулират кожата да регенерира.

Това освобождава каскада от растежни фактори, което от своя страна засилва производството на собствен колаген в организма (протеиновите влакна, които поддържат кожата гладка и еластична). Повече колаген означава по-плътна, по-гладка и по-здрава кожа.

Дерматолозите от Amber Beauty Club използват микронидлиглинг за справяне с редица често срещани кожни проблеми – заглаждане на фини линии и бръчки, стягане на кожата и изравняване на тена, справяне с хиперпигментации и мелазма, белези от акне и с разширени пори.

Няма тип кожа, който да не се повлиява от процедурата. Резултатите са незабавни, които пациентите описват като блясък и хидратация. След процедурата се наблюдава временно подуване, но дългосрочният ефект е активиране на синтеза на колаген. Терапията може да бъде персонализирана за локализирани проблемни зони –  белези, тъмни кръгове под очите, пачи крак, линии на врата или деколтето.

Въпреки че се използва предимно върху лицето, шията, гърдите и ръцете, процедурата се прилага и по цялото тяло. Може да се направи самостоятелно или като допълнение към лазерното лечение.

 

Какво се случва по време на процедурата?

Микронидлингът може да бъде болезнен, затова преди процедурата върху локалната зона се нанася обезболяващ крем. След като изтръпне, кожата се почиства и изсушава. В зависимост от проблема, който ще третира, се прилага активен серум – салицилова киселина за акне или витамин С за пигментация.

Техниките за микронидлинг варират, повечето устройства имат регулируема глава на иглите, която персонализира дълбочината на убождане.

„При микронидлинг се работи на различни дълбочини, в зависимост от типа кожа и според зоната от лицето, която се обработва. Кожата на челото е много по-тънка от кожата на бузите, така че се започва от около 0,5 мм и може да се достигне до 2,5 мм над бузите или при дълбоки белези.“, обясни доц. Весела Райкова, дерматолог и микробиолог в Amber Beauty Club.

След процедурата се появява зачервяване, но кожата се успокоява и ефектът е видим в рамките на седмица. Разликата в текстурата на кожата се забелязва още на първата седмица след първата процедура – повечето пациенти споделят за намаляване на размера на порите и подобрение на белезите от акне. Споделят и за заглаждане на по-дълбоки бръчки, но след три процедури.

 

Какви са ползите от микронидлинг?

Терапията позволява на съставките да проникнат по-добре и да работят по-ефективно, като се образуват микро каналчета за локални продукти, които да се абсорбират много по-пълноценно. Кожата изглежда все по-добре всяка следваща седмица. Времето за възстановяване е обикновено само няколко дни.

„Ако се работи по-дълбоко, възстановяването ще е малко по-дълго, но и резултатите ще са по-добри. Терапията е персонализирана и според това за какъв специфичен проблем се прилага.“, коментира доц. Весела Райкова.

Като резултат се увеличава стягането на кожата и според клинични изследвания това до голяма степен се дължи на превръщането на колаген III, типът, който се среща при по-възрастна кожа, в колаген I, типът на младата кожа – процес, който може да отнеме от 6 месеца до 1 година. Препоръчително е резултатите да се стимулират с поддържащи процедури.

Микроидлингът е ефективен и при белези, въпреки че нивото на подобрение зависи от вида на белега. Проучванията показват, че стриите също могат да бъдат намалени чрез микронидлинг, но лекарите от Amber Beauty Club подчертават, че е необходимо последователно и продължително лечение (6-7 сесии), за да бъдат залечени и намалени.

 

Колко дълго продължават резултатите от микронидлинг?

Според клинично проучване сред пациенти на възраст от 35 до 75 години значително се подобряват линиите и бръчките, противодейства се и върху отпускането на кожата.

Резултатите от процедурата зависят от възрастта и състоянието на кожата. След като приключи пълния курс от процедури (4-6), дерматологът ще определи кой режим на поддръжка е най-подходящ в зависимост от целите при всеки пациент. Ако прилагате ефективна домашна грижа. няма да имате нужда от поддържаща терапия от 6 месеца до 1 година.

Пациентите над 40 години и тези с по-тежко увредена от слънцето кожа ще имат нужда от поддържащи процедури на всеки 3 до 4 месеца. Дълбочината на микронидлинга, както и допълнителното използване на PRP или пилинг, също ще определи честотата на поддържащите процедури. Повечето пациенти споделят, че кожата им става по-гладка и с добър блясък. Забелязва се подобрение в текстурата.

Микронидлинг е безопасна и ефективна процедура за грижа за кожата, която е одобрено да се прилага за всички типове кожата. Въпреки това, при екзема, розацея, активно акне, незараснали рани на лицето или много чувствителна кожа, терапията не се препоръчва. Също така е противопоказна за пациенти, които приемат разреждащи кръвта медикаменти.

Ако веднага след процедурата се направи PRP терапия, комбинацията стимулира кожата, използвайки собствените за тялото растежни фактори. Доц. Весела Райкова, дерматолог от Amber Beauty Club, препоръчва 3 сесии с интервал от 1 месец. Кожата ще изглежда по-сияйна почти веднага след процедурата, забелязва се стягащ и изглаждащ ефект в продължение на седмици след това.

При някои пациенти се усеща дискомфорт и подуване, но тези нежелани реакции не се наблюдават при всички и отшумяват в рамките на няколко часа. Освен това, след процедурата е възможно кожата да е по-чувствителна към слънцето. Затова а е важно да се нанася минерален слънцезащитен крем с широк спектър с поне  SPF30.

Друг страничен ефект е, че микронидлинг може да направи кожата по-чувствителна при нанасяне на продукти. През 48 до 72 часа след процедурата дерматолозите на Amber Beauty Club препоръчват да се избягват продукти с алкохол и да се направи пауза на продуктите с активни съставки, включително ретиноиди, AHA и BHA.

Може да се нанася мек почистващ и хидратиращ серум, като в никакъв случай не трябва да се ексфолира и да се търка кожата след процедурата.

 

След колко време резултатите от микроиглинг стават видими

Може да отнеме известно време, преди да започнете да виждате ползите от микронидлинг. Най-добрите резултати – включително подобрена текстура, намалени фини линии, по-малки пори и по-стегната кожа – обикновено се наблюдават от 4 до 6 седмици след лечението. Макар че е нужно време, за да се видят тези промени, добрата новина е, че резултатите са дългосрочни и могат да се поддържат с последователна терапия, назначена от дерматолозите на Amber Beauty Club.