Скърцате със зъби нощем, събуждате се с болка в челюстта или страдате от постоянно главоболие? Възможно е да страдате от бруксизъм. В такъв случай ние имаме решение за Вас!

Какво е бруксизъм?

Това е медицински проблем, на който доста хора не обръщат внимание, но той може да доведе до сериозни проблеми със зъбите, челюстната става и постоянно главоболие. Характеризира се със скърцане със зъби през нощта. Общо 11% от хората в активна възраст страдат от бруксизъм. 

Как можем да забележим проявите на бруксизъм?

Основните прояви на бруксизма са следните: 

– скърцане със зъби през нощта, а понякога и през деня;

– прекомерно стискане на челюстта, което води до болка и крампи;

– изтриване или счупване на задните дъвкателни зъби;

– болки в челюстната става;

– главоболие.

Кои могат да бъдат причините за бруксизма?

Има много причини за появата му. Сред факторите, обуславящи появата на бруксизъм, могат да бъдат:
– Генетично предразположение;
– Голям и регулярен стрес;
– Пушене преди лягане;
– Прекомерна употреба на кафе и други тонизиращи напитки.  

Какво можем да направим, за да се справим с бруксизма? 

За щастие вече има много доказани, работещи методи за справяне с това неприятно състояние и последиците от него. 

Шини/протектори за челюстта

Те са специално разработени, за да пазят челюстите разделени. Шината повдига захапката, като облекчава тонуса на дъвкателния мускул и предпазва зъбите. 

Психотерапия и медикаментозно лечение

Когато причините за бруксизма не са генетични, а са на психологическа основа може да се прибегне до лечение чрез посещение на терапевт и чрез медикаменти. При установяване на точните причини, специалистите могат да адресират нивата на стрес, лошия сън или друг аспект от ежедневието, който води до нощното скърцане със зъби.

Ботокс

Използването на ботулинов токсин е стандартна и широко използвана практика. Поставянето на ботокс в дъвкателните мускули отслабва силата на притискане на ставата, без да нарушава функцията на дъвкателните мускули. Процедурата се повтаря на всеки 4-6 месеца до трайно отпускане на мускула и разрешаване на проблема.

Лечение на бруксизъм чрез ботокс в Amber Beauty Club 

Ако страдате от бруксизъм и искате да се консултирате с насзапазете час! Ние ще диагностицираме Вашето състояние и съвместно с Вашия стоматолог ще намерим най-доброто решение за Вас!