Най-голямата разлика между биостимулиращите дермални филъри и филърите с хиалуронова киселина е материалът, от който са разработени, следователно – в механизма и ефекта им на действие.

Хиалуроновите филъри могат да придадат незабавен обем на лицето, да подобрят контура в зони като скули или устни, но без да стимулира производството на колаген. Докато биостимулиращите филъри активират производството на колаген, като постепенно подобряват на обема и дори качеството на кожата.

 

Хиалуронови филъри

Основната съставка на филъри като Teosyal, Juvéderm и Restylane е хиалуроновата киселина. Хиалуроновата киселина всъщност е захар, естествено съществува в кожата и е ключов компонент в способността й да задържа вода. Тази, която се използва за филърите, се синтезира в лабораторни условия, така че да не съдържа бактерии и други замърсители. Филърите с хиалурон се отличават по своите свойства – вискозитет, омрежване, способност да осигуряват повдигане или обем. Степента на омрежване на хилауорновата киселина, например, може да определи твърдостта или гъвкавостта на продукта и да дефинира зоната, за която е най-подходящ. Филъри с по-висока концентрация на хиалуронова киселина често се използват за изграждане на обем и моделиране в зони като брадичка и челюст; скули и слепоочия. Чудесни са за прибавяне на обем на гърба на дланите. Докато по-леките формули с по-ниска концентрация осигуряват по-мек и фин обем в деликатни зони като устните или назолабиалните гънки.

Когато се инжектира в тялото, гелообразната консистенция на филъра не само разширява тъканта физически, но и абсорбира вода – до 1000 пъти по-голяма от теглото си. Това привлича водни молекули, като придава обем и укрепва околните структури, уплътнява кожата и я хидратира. Ефектът може да продължи от няколко месеца до няколко години в зависимост от уникалните характеристики на филъра и от специфичния метаболизъм на пациента, който ще предопредели колко бързо тялото ще абсорбира хиалуроновия гел. Клинично доказано е също, че инжектирането на хиалуронова киселина повишава естественото производство на колаген в организма.

За разлика от биостимулиращите козметични филъри, филърите на хиалуронова основа могат да бъдат разградени чрез хиалуронидаза – нещо, което експертите разглеждат като подарък, както естетически погледнато (ако корекцията има нужда от допълнителна корекция), така и от гледна точка на безопасност. Разтворителят обаче няма ефект върху биостимулиращи филъри със съставки, които постепенно предизвикват производство на колаген.

 

Биостимулиращи филъри

Биостимулиращите дермални филъри действат, като помагат на тялото да произвежда колаген, който увеличава плътността и възстановява твърдостта на кожата.

При лечение с биостимулиращ дермален филър, пациентите могат да видят подобрение още по време на процедурата, тъй като гелът запълва бръчките и придава обем. Оптималните резултати обаче се появяват след няколко седмици, тъй като стимулирането на производството на колаген не е незабавно. Този двустранен механизъм на действие гарантира, че резултатите от терапията с този тип филъри продължават дълго след като самият гел се абсорбира от тялото.

Благодарение на увеличеното количество колаген, което биостимулиращите филъри предизвикват, те осигуряват дълготраен резултат, без да е необходимо процедурите да се повтарят толкова често, както при хиалуроновите филърите. Въпреки това, ако възникнат проблеми при терапията – бучки и или подутини, те са необратими. Понякога при по-упорити възли може да се наложи медикаментозно лечение.

Най-общо казано, потенциалните странични ефекти и за двата вида филъри са сходни, като най-често срещаните са синини, подуване, зачервяване. Алергичните реакции и реакции към чуждо тяло, които се изразяват като бучки, са по-често свързани с биостимулиращи пълнители (поради естеството на техните съставки) и могат да се образуват по всяко време след инжектирането – дори години по-късно.

 

Кой вид филър е подходящ за вас?

Това зависи от редица фактори, но преди всичко: каква част от лицето или тялото искате да подобрите, също и от степента на загуба на обем. Биостимулиращите и хиалуроновите филъри могат да се използват заедно или поотделно, в зависимост от целите на конкретния пациент. Биостимулиращите филъри са идеални за пациенти с по-екстремни или големи загуби на обем, както и за онези, които се нуждаят от повторно обновяване на лицето и тялото.

Филърите на хиалуронова основа са с по-краткосрочни резултати. Ефектите им са мигновени, но траят от 6 до 12 месеца. Биостимулиращите филъри дават постепенни и по-дълги резултати, като могат да спомогнат за естественото възстановяване на по-големи и значително по-хлътнали области. Корекциите с тях обаче са необратими, не могат да бъдат разградени и изискват повече ноу-хау и умения от страна на инжектора. Определено не са за някой, който за първи път поставя филъри. Както при всяка друга процедура, очакванията трябва да бъдат реалистични.

Биостимулиращите дермални филъри могат да добавят много повече обем от филърите с хиалуронова киселина и са идеални за лечение на големи зони, подложени на атрофия на лицето. Те могат да подобрят външния вид на лицевия контур, като подобрят слепоочията, линията на челюстта, среданата част на лицето и бузите и могат да изгладят кожата, като запълнят дълбоки линии и статични бръчки. Филърите с хиалуронова киселина са по-подходящи за възстановяване на умерен обем и запълване на фини до умерени линии и бръчки.

Както биостимулиращите козметични филъри, така и хиалуроновите киселини са минимално инвазивни и не изискват време за възстановяване след лечението, което е огромно предимство пред хирургичните процедури.