В днешната статия ще обясним защо при някои пациенти трайността на инжекционните процедури е по-кратка спрямо други и може ли да се забави процесът на резорбция и метаболитен разпад.

Докато отвсякъде постоянно ни залива информация как да ускорим метаболизма си и да следваме добра култура на хранене, когато става въпрос за инжекционни препарати, бързият метаболизъм може да се окаже не дотам добър съюзник. Телата имат различна скорост на обработка на невротоксини и филъри с хиалуронова киселина и някои хора откриват, че резултатите от инжектирането продължават по-кратко време от типичните 3 до 4 месеца при инжектиране на ботокс или от 5 месеца до 2 години за филърите. Такъв тип пациенти понякога се наричат ​​хиперметаболизатори и ако сте от тхя, може да се почувствате разочаровани от трайността на ижекциите, които получавате.

 

Защо някои хора метаболизират невротоксините и дермалните филъри по-бързо от други?

Обикновено се приема, че мускулната маса и нивото на физическо натоварване на човек играят роля за това колко дълго се задържат ефектите от инжекциите, но все още няма конректни клинични резултати за това как точно влияе метаболизмът.

Има активни пациенти, които изглеждат да метаболизират по-бързо филърите. Има и много случаи на хора с бърз метаболизъм и филъри, при които презултатите се задржат дълго време. Повечето експерти могат да се съгласят, че продължителността на живота на филъра или невротоксина зависи от сложна индивидуална обработка на формулата, която може или не може да бъде пряко свързана с това колко бързо изгаряте обяда си.

Занчение за трайността имат видът, дълбочината и количеството на използвания продукт, включително и площтта на инжектиране, в която е поставен. Много подвижните области, като устните и линиите на челото, получават повече приток на кръв.

Освен това, ако разгледаме източниците на стрес в живота си, включително „психологически стрес, липса на сън, пушене, затлъстяване, прекомерен алкохол, физическо бездействие и ултравиолетово лъчение, всички те могат да повлияят на инжекционните процедури и трайността им.

Възможно ли е ли пациентът да сгреши с преценката за трайността на процедурите?

Възможно – не е необичайно пациентите да имат нереалистични очаквания относно оставащата сила на своите инжекционни препарати. Често възприятието на пациента за това как е изглеждал преди се е променило, така че всъщност той не помни своето изходно ниво. Промените в теглото, особено когато общите мазнини в тялото са намалени, също могат да окажат влияние върху филърите. За да получите по-добра представа за това колко бързо наистина преминава ефектът на невротоксина или филъра, е препоръчително да правите снимки или видеоклипове на движенията на лицето непосредсвено преди и седмица след инжектирането.

 

Важно да запомните, че резултатите винаги се изчерпват постепенно, а не незабавно – резултатите на на никого не са същите като на 14-ия и на 60-ия ден.  Дори и при филъри с продължителност две години, като Juvéderm Voluma, може да се наложи пациентът да се подлага на поддържащи проедури всяка година, за удължаване на резултатите с течение на времето.

 

Възможно ли е някои невротоксини или филъри да се метаболизират по-бързо от други?

За филърите отговорът е да, но обикновено резорбцията се свежда до разлика във формулировката. Размерът на частиците и омрежването на молекулите на хиалуроновата киселина влияе върху продължителността на филъра. Колкото по-големи са частиците и колкото повече e омрежването, толкова по-дълго издържа продуктът, защото ще е необходимо повече време на вашата естествена хиалуронидаза (ензимът в кръвта ни, който разгражда ) да разгради инжектирания филър.

Що се отнася до невротоксините – се наблюдават малко по-дълготрайни резултати при едни спрямо други, но като цяло разликата е малка. Можете да получите по-дълготраен ефект с повече инжектирани единици.

Как може да се удължи действието на филърите и ботулиновия токсин?

Лекарите обикновено препоръчват на пациентите да се въздържат от интензивни физически упражнения в продължение на 3 дни след инжектиране, за да се предостави време на препарата да се свърже с тялото. Няма доказателства, които предполагат, че прекомерното физическо натоварване допринася за резорборането на филъра. Лекарите предупреждават, че не си струва да губите от ползите за здравето, дори и да го правите. Трябва просто да се отпуснете, да тренирате и да оставите ботоксът и филърите да работят за вас.

Може ли цинкът да ротиводействие на ефектите на хиперметаболизма?

Въпреки че едно проучване от 2012 г. показва, че цинкът увеличава продължителността на ефектите на невротоксина с почти 30%, дерматолозите не споделят за  големи ползи от приема му. Въпреки това цинкът е чудесен за сън, мускулно заздравяване и умора, за имунната и метаболитната функция и заздравяването на рани.

В крайна сметка, можете ли да забавите метаболизма на инжекционните препарати?

Възможно е да задържите ефекта на инжектирания невротоксин или филър, ако спите достатъчно, използвате слънцезащитни продукти и намалите на стреса, но не си струва да соирате тренировките си или да пренареждате живота си. По-добре е да опитате е по-дълготраен продукт (ако това е опция) и да помислите за регулярни поддържащи процедури.