В днешната статия ще се опитаме да дадем отговор защо при някои пациенти трайността на инжекционните процедури е по-кратка спрямо други и възможно ли е да се забави процесът на резорбция и метаболитен разпад на дермалните филъри и ботокса.

Докато отвсякъде постоянно ни залива информация как да ускорим метаболизма си и да следваме добра култура на хранене, когато става въпрос за продуктите на хиалуронова основа или ботокс, бързият метаболизъм не е дотам добър съюзник. Телата имат различна скорост на обработка на невротоксина и филърите с хиалуронова киселина и някои пациенти забелязват с времето, че ефектът продължава доста по-кратко. Обикновено трайноостта е 3-4 месеца при инжектиране на ботокс или от 5 месеца до 2 години за филърите. Такъв тип пациенти понякога се наричат ​​хиперметаболизатори и ако сте от тях, може да се почувствате разочаровани от трайността на процедурите.

Защо някои хора метаболизират невротоксините и дермалните филъри по-бързо от други?

Обикновено се приема, че мускулната маса и нивото на физическо натоварване на човек играят роля за това колко дълго се задържат ефектите от филърите и ботокса, но все още няма конректни клинични резултати за това как точно влияе метаболизмът.

Има активни пациенти, които изглежда, че метаболизират по-бързо филърите. Има и много случаи на хора с бърз метаболизъм с филъри, при които презултатите се задържат дълго време. Повечето експерти могат да се съгласят, че продължителността на живота на филъра или невротоксина зависи от сложната индивидуална преработка на веществата от организма, което не винаги може да бъде пряко свързано с това колко бързо изгаряте обяда си.

Значение за трайността имат видът, дълбочината и количеството на използвания продукт, включително и площтта на инжектиране, в която е поставен. В много динамични зони, като устните и линиите на челото, има по-голям приток на кръв.

Освен това, ако бъдат разгледани източниците на стрес в ежедневието – липса на сън, тютюнопушене, затлъстяване, прекомерен алкохол, обездижване и ултравиолетово лъчение, всички те могат да повлияят на инжекционните процедури и трайността им.

Възможно ли е ли пациентът да сгреши с преценката си за трайността на процедурите?

Възможно е. Не е необичайно пациентите да имат нереалистични очаквания за ефекта от инжекционнит процедури. Често възприятието на пациента за това как е изглеждал преди се променя, така че е възможно да не помни как е изглеждал преди филърите или ботокса. Промените в теглото, особено когато общите мазнини в тялото са намалели, също могат да окажат влияние върху филърите. За да получите по-добра представа за това колко бързо наистина преминава ефектът на невротоксина или филъра, е препоръчително да правите снимки или видеоклипове на движенията на лицето непосредствено преди и седмица след инжектирането.

Важно е също да запомните, че резултатите винаги се изчерпват постепенно, а не незабавно – резултатите на на никого не са същите като на 14-ия и на 60-ия ден.  Дори и при филъри с продължителност две години, като Juvéderm Voluma, може да се наложи пациентът да се подлага на поддържащи проедури всяка година за удължаване на трайността.

 Възможно ли е някои невротоксини или филъри да се метаболизират по-бързо от други?

За филърите отговорът е „да“, но обикновено резорбцията зависи от състава на филъра. Размерът на частиците и омрежването на молекулите на хиалуроновата киселина влияят върху продължителността на филъра. Колкото по-големи са частиците и колкото повече e омрежването, толкова по-дълго издържа продуктът, защото ще е необходимо повече време на вашата естествена хиалуронидаза (ензимът в кръвта ни, който разгражда) да разгради инжектирания филър.

Що се отнася до невротоксините – се наблюдават малко по-дълготрайни резултати при едни спрямо други, но като цяло разликата е малка. Можете да получите по-дълготраен ефект с повече инжектирани единици.

Как може да се удължи действието на филърите и ботулиновия токсин?

Лекарите обикновено препоръчват на пациентите да се въздържат от интензивни физически упражнения в продължение на 3 дни след инжектиране, за да се предостави време на препарата да се свърже с организма. Няма доказателства, които предполагат, че прекомерното физическо натоварване допринася за резорборането на филъра. Лекарите предупреждават, че не си струва да се лишавате от ползите за здравето си, а просто да се отпуснете, да тренирате и да оставите ботоксът и филърите да работят за вас.

Може ли цинкът да противодействие на ефектите на хиперметаболизма?

Въпреки че едно проучване от 2012 г. показва, че цинкът увеличава продължителността на ефектите на невротоксина с почти 30%, дерматолозите не споделят за  големи ползи от приема му. Цинкът е чудесна добавка за добър сън, мускулно възстановяване и неутрализиране на умората. Също така, за стимулиране на имунната и метаболитната функция и заздравяването на рани.

В крайна сметка, можете ли да забавите метаболизма на инжекционните препарати?

Възможно е да задържите ефекта на инжектирания невротоксин или филър, ако спите достатъчно, използвате слънцезащитни продукти и намалите на стреса, но не си струва да спирате тренировките си или да пренареждате живота си. По-добре е да опитате е по-дълготраен продукт (ако това е опция) и да помислите за регулярни поддържащи процедури.