С дерматолога и микробиолог доц. Весела Райкова ви представяме няколко съвета как да поддържате кожата си здрава и щастлива чрез укрепване и баласниране на микробиома.

Взаимовръзката между червата и кожата, както и красотата отвътре навън, е нова концепция, към която марките за красота ще насочат усилията си през 2021 г. Кожата поддържа деликатна екосистема от микроорганизми, които й осигуряват имунитет и я предпазват от нежелани вредни бактерии и други нахлуващи патогени. Установено е дори, че в тялото ни има много повече микроорганизми, отколкото  клетки. Човешката кожа е домакин на милиони микробни организми и осигурява най-голямата повърхност за микробен растеж. Когато микробиомът на кожата е в дисбаланс, това може да доведе до по-бързото й остаряване, до кожни нарушения, инфекции, зачервяване, розацея, акне и други сериозни проблеми.

Според доц. Весела Райкова една от големите тенденции в грижата за кожата през новата година ще е насочена към разработване на цялостен подход за стимулиране на здравословен микробиом на кожата.

Има няколко различни местоположения на микробиоми в тялото и последните проучвания показват, че всички те са свързани и комуникират помежду си. Диетолози и специалистите по грижа за кожата са единодушни, че здравето на червата често се отразява върху кожата.В центъра на козметичната индустрия ще бъде оста черва-кожа. Все повече изследвания показват, че всяка промяна в чревния микробиом може да промени микробиома на кожата. Разработват се ново поколение хранителни добавки – комбинации от пробиотици, пребиотици и постбиотици, създадени да намалят признаците на възпаление на кожата и чувствителността. Актуалните пребиотици и пробиотици и добавки за красота отвътре навън ще доминират в личната грижа през 2021 г.

През новата година все повече ще се увеличават козметичните продукти със съдържание на пробиотични и микробиомни компоненти, които могат видимо да подобрят признаците на стареене, пигментация и сухота, включително стегнато и дискомфортно усещане. Здравият, балансиран микробиом означава здрава и балансирана кожа.

Биоразнообразието на микробиома на кожата може да предопредели здравето й. Някои радиационни лъчения, атмосферни въздействия и химични елементи имат неблагоприятни ефекти върху кожния микробиом и могат да намалят разнообразието му, съответно да доведат до различни кожни състояния. Също така са установени връзки между микробиома, обстоятелствата при раждането ни, настоящите ни навици и начин на живот в зряла възраст. В това се крие и уникалността на микробиома. Учените смятат, че уникалният генетичен състав на човешкия микробиом, може да играе роля на микробен пръстов отпечатък, който да предоставя ценна информация за влиянието на околната среда и предразположения към заболявания

Мнението на дерматолога доц. Весела Райкова е, че не можем да променим миналото, но можем да работим в настоящето, за да подхраним нашия жизненоважен микробиом чрез отлично хранене и интелигентен избор. Това включва пробиотични хранителни добавки, които приемаме, и изборите, които правим в личната грижа за кожата

 

Пребиотици и пробиотици

Правилната диета, богата на пре- и пробиотици, може да помогне за поддържане на здравословен бактериален баланс, да укрепи кожата и да я накара да сияе.

Приемът на чисти храни с високо съдържание на фибри, богати на пребиотици, е отличен избор. Пребиотиците са храна за пробиотиците, съдържат влакнести въглехидрати, които подхранват добрите бактерии, като им помагат да растат – аспержи, артишок, ябълки банани, чесън, овес и соя.

Ако се придържате към диета, богата на пребиотици, ще увеличите микробното разнообразие и ще стимулирате растежа на здрави бактерии. Избягването на излишната захар в диетата също ще балансира микробиома на кожата.

Пробиотични микроорганизми могат да бъдат намерени в добавки или във ферментирали храни, които са естествени източници – като кисело мляко, кифер, кимчи, кисело зеле и мисо.

Според дерматологът доц. Весела Райкова е важно да разберете, че пробиотиците са живи микроорганизми. Пребиотиците и пробиотиците работят заедно. Пребиотиците са храна за нашия микробиом, докато постбиотиците се получават, когато пробиотиците усвояват пребиотиците – това са отпадъчни продукти като липиди и протеини.

Постбиотиците са сравнително по-новото дете на микробиома. Ранните проучвания сочат, че постбиотиците имат ползи за здравето чрез своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които помагат да защитим, възстановим и поддържаме здравето на микробиома.

 

Пробиотична козметика

За възстановяване на кожния микробиом са важни и съставките в козметиката, която избираме. Съдържанието на пробиотични и микробиомни компоненти може видимо да подобри признаците на стареене, пигментация и сухота, както и да премахне дискомфортното усещане на опъване. Повишеният брой благотворни бактерии подпомага хидратирането на кожата и намалява негативния ефект на синята светлина и UV лъчите. Има някои микроорганизми, които играят важна роля за намаляване на възпалението, a някои щамове бактерии могат дори да предпазват от UV увреждане на кожата. Все повече проучвания доказват, че в козметични продукти с пробиотици стимулират образуването на нов колаген, респективно забавят стареенето на кожата.

„Утвърждава се нов начин на мислене. Концепцията, че всяка съставка, която се нанася върху кожата, всъщност докосва микробиома на кожата, ще продължи да се изгражда сред потребителите в бъдеще. Когато използвате грим, взаимодействате с микробиома на кожата. Когато използвате почистващ препарат, също трябва да проявявате уважение към микробиома на кожата си. И този нов начин на мислене ще повлияе на разработването на продукти, целящи да предпазват, а не да увреждат микробиома на кожата.“, категорична е доц. Весела Райкова, дерматолог в Amber Beauty Club.

Използването на продукти за грижа за кожата с пробиотици в комбинация с подходяща диета и хранителни добавки, е чудесен начин да се гарантира, че микробиомът се подхранва. За да бъде в баланс трябва да пренастроите грижата си за кожата.

„Можем да укрепим повърхността на кожата срещу заплахи за околната среда и подобрим естествената й защита, като я хидратираме правилно и като възстановим здравословния й pH баланс. Също и като намалим факторите, които предизвикват стрес и чувствителност.“, обяснява Доц. Весела Райкова, дерматолог и микробиолог.