Заедно с дерматолога Amber Beauty Club д-р Янита Михайлова подбрахме полезни съвети как да подпомогнете имунитета на кожата така, че честото миене и употребата на дезинфектанти да не го влошат. Може би малко от вас знаят, но термалната вода е превъзходно средство за промивки на лигавиците в очи, нос и гърло. За да запазите защитната бариера на кожата, д-р Михайлова е категорична че трябва да я хидратираме и подхранваме ежедневно.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и една от задачите й е да защитава от чужди тела, вируси и бактерии. Освен че имат роля на механична бариера, кожата и лигавиците участват активно в имунния отговор на тялото. Това се случва с помощта на специфични „сигнални“ клетки и молекули – Лангерхансовите клетки в епидермиса, лимфоцити и „клетки-убийци“ в дермата, и активните имунни „центрове“, каквито са лимфните възли в дълбоките кожни и подкожни слоеве.

Любопитен факт е,  че кожата и лигавиците имат и собствен, локален имунитет – полезни бактерии, които произвеждат натурални дезинфектанти и потискат развитието на болестотворните бактерии. Естествената защита се поддържа и от специфични вещества – потните и мастните жлези произвеждат секрет, който образува воднолипидния защитен слой на кожата. Сълзите измиват и обезвреждат попадналите в очите патогени, ресничките на носната лигавица блокират и чрез движението си изхвърлят със секрета дразнителите, слюнката в устната кухина също е естествен дезинфектант.

Кожата и лигавиците имат съвършена защита, как да им помогнем?

Предвид ситуацията в момента, всички вземаме елементарните мерки – чисто механична защита – маски, ръкавици, често миене и дезинфекциране на повърхности.

Кожата страда от честото миене и дезинфекциране, затова употребата на овлажняващи и подхранващи средства е наложителна. Ако не разполагате със специализиран продукт, кокосово масло или зехтинът също са чудесна алтернатива.

Термална вода

Сега е моментът да използвате флаконите с термална вода не само за освежаване, а и с много практично предназначение – за промиване на лигавиците. Всички термални води могат да се пръскат в очи, нос и гърло, като някои от тях с по-висока соленост имат и дезинфекциращо действие.

Здравата и красива кожа не е мисия невъзможна, дори и в домашни условия, но за подреждането на пъзела с всички парченца трябва да бъдем последователни и дисциплинирани с храната, течностите, съня и с козметичната грижа.

Балансирана диета

Заложете на плодове, богати на антиоксиданти (нар, боровинки, къпини, малини, касис) и на зеленчуците, особено зеленолистни: коприва, спанак, сладки картофи, броколи, кисело зеле и други.

Течности

Бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности  – минимум 30 мл/кг дневно вода, фрешове, чай – зелен, лайка, мента, джинджифил, евкалипт, мащерка, канела, липа, живовляк.

Редовен и достатъчен сън

От  6 до 8 часа са достатъчни за възрастните, като е важен и режимът на лягане и ставане – д-р Михайлова съветва да е приблизително по едно и също време

Подходяща козметика

В зависимост от възрастта, сезона, състоянието на кожата и индивидуалните й нужди специалистите от Amber Beauty Club могат да ви консултират онлайн за козметиката, която би била най-ефективна за вас.

А ако сте любители на маслата, ето някои най-общи насоки: мазна кожа – масло от бадем, евкалипт, кедър, розмарин; суха кожа – затоплено масло от сусам, карамфил, жасмин, роза; чувствителна кожа – масла от мента, лайка, маточина, хвойна

Антистрес активности

Не пропускайте ежедневната гимнастика в домашни условия с или без тежести (ако не разполагате, бутилките с вода в различни разфасовки са идеален заместител на гиричките). Релаксирайте, но пълноценно, без външни шумове, медитирайте и се отдайте на всички любими занимания, за които преди не сте успявали да намерите време.

Всеки един елемент е важен, за да запазим здравето, красотата и настроението си за времето, в което ще бъдем отново заедно.

Пазете се и бъдете здрави!