Тази статия е предназначена за всеки от вас, който планира да си постави филъри – какви са страничните ефекти, които трябва да имате предвид и как да се справите с тях. Дерматологът д-р Самер Шокър споделя няколко изпитани трика и препоръки за намаляване на отока и синините след инжекционна процедура.

Ако след поставяне на филъри, лицето или устните ви започнат да се подуват повече отколкото сте очаквали, запазете спокойствие – всичко е наред. След инжектиране на филъри на основата на хиалуронова киселина отоците са често срещан страничен ефект заради свойството й да се свързва с големи количества вода. Обикновено повечето нежелани реакции изчезват в рамките на няколко седмици.

Инжектирането на дермални филъри е най-ефективната минимално инвазивна процедура за придаване обем на устните, подобряване формата на скулите, омекотяване линиите на лицето и за заличаване на бръчки. Но както всички козметични процедури, инжекционните също крият някои нежелани странични ефекти, а именно подуване. Въпреки че появата на оток след поставяне на филър е напълно нормална и дори трябва да се очаква, не е приятно да видите как лицето ви удвоява размера си. При всеки пациент кожата, реакцията на организма и преживяването са различни и индивидуални, така че няма еднакъв сценарий.

До 15 декември в Amber Beauty Club за всеки 3 броя филъри Teosyal – получавате мезотерапия Teosyal Redensity I.

Научете повече

Причиняват ли някои филъри по-силно подуване от други?

Реално подуване се появява при поставяне на какъв да е филър поради травмата от инжектирането, от иглата, както и от реакцията на пациента към дадения филър.  Д-р Самер Шойър обясни, че причина за подуването е самият инжекционен процес, тъй като травмира меките тъкани. Някои филъри могат да причинят значителни отоци, особено в зоната на устните и очите, защото абсорбират повече вода от околната тъкан. Това са филърите с по-висока концентрация на омрежена хиалуронова киселина, тъй като са по-хидрофилни. Други филъри провокират по-голям подутина, защото предизвикват възпалителен отговор. Ако има синини или кървене под кожата, е нормално да последва подуване

„Повечето отоци са леки или умерени и обикновено отшумяват след няколко седмици“, поясни д-р Самер Шокър. В зоната на устните е възможно подуването да е по-силно изразено. Възможно е да се развие в рамките на часове след процедурата. Възпалението също е страничен ефект, който може да се появи в рамките на седмица до месец след поставяне на филъра. Ако имате съмнение за такова, незабавно се консултирайте с вашия дерматолог.

 

Какво трябва да направи дерматологът, за да избегне потенциално подуване?

Има няколко стъпки, които дерматологът може да предприеме преди и по време на инжектирането на филъра, за да намали отока.

По време на поцедурата честата смяна на иглите и използване на канюла, ако зоната позволява, може значително да намали и избегне отока, както и да предотврати синини. Ако се появят незабавни кръвоизливи и отоци, силен натиск върху мястото за няколко минути и избягване на повторното инжектиране там, може да попречи за прекомерно подуване. Д-р Самер Шокър отбеляза също, че пероралните или локални препарати от арника в комбинация с лед могат да помогнат след инжектирането. Кремовете и гелове съдържат по-голяма концентрация на активната съставка арника и са чудесно средство за контролиране на отока. А добавянето на малко количество лидокаин към филъра ще свие съдовете и ще намали кървенето и подуването.

Опитността на дерматолога и неговата техника на инжектиране може да минимизира подуването и начина на реакция на тялото към поставения филър. По правило опитните инжектори поставят филъра по-бавно, за да намалят дискомфорта и подуването. Но не всички дерматолози се придържат към тази техника и ако все пак получите по-необичайно подуване, трябва да изчакате да изчезне.

 

Какъв вид подуване могат да очакват пациентите след инжектиране на филър?

Филърите в назолабиалните гънки и челюстта могат да се инжектира с помощта на тъпа канюла, което води до по-малко травма на тъканите и подуване, отколкото, ако се използва остра игла.

„Винаги подготвям пациентите си да очакват отоци след инжекционна процедура. Филърите, поставени в слепоочията, брадичката, скулата и носа, обикновено се инжектират по-дълбоко, точно върху подлежащата кост или хрущял. Така че по-голямата част от потенциалното подуване се прикрива от горната тъкан и видимата подутина е незначителна.“, разказа дерматологът от Amber Beauty Club.

 

Защо устните набъбват повече от други зони на лицето?

„Обикновено по-интензивно подуване се наблюдава в зоната на устните поради деликатния характер и изключителната кръвоснабденост на тъканите там.“, поясни д-р Шокър. Дерматологът винаги разговоря с пациентите, които за първи път си инжектират филър в устните, да очакват по-силно подуване, което може да бъде доста силно първите два дни, но отшумява на третия ден. Много пациенти след като спадне отока, се връщат за още обем, защото свикват с подутината.

Д-р Самер Шокър посочи, че дори понякога да изглежда, че трае цяла вечност, подуването след поставяне на филър често изчезва в рамките на няколко дни. Обикновено продължава от 24 до 72 часа след процедурата и постепенно отшумява. Но понякога може да продължи и до две седмици.

 

Каква трябва да бъде непосредствената грижа след процедурата?

Последващата грижа всъщност започва преди инжекционната терапия. Д-р Шокър съветва на пациентите да избягват аспирин и ибупрофен в продължение на две седмици преди процедурата, за да минимизират хематомите и подуването. Препоръчително е да избягват спорт и алкохол в продължение на поне 24 часа. Могат да приемат ибупрофен незабавно след процедурата, ако чувстват някакъв дискомфорт, а ледът може да сведе до минимум отоците и натъртванията, особено ако се приложи незабавно и се повтаря през няколко часа в първите две денонощия. Пациентите трябва да избягват травмиране на третираната област, дори и да изпитват силно желание да масажират малките неравности. Това обикновено са локализирани зони на подуване, а не натрупване на продукт. Натиск върху тези зони може да доведе до дълготрайни асиметрии на инжектирания продукт.