Кожата ни среща различни предизвикателства през всеки един от годишните сезони. Докато през зимата трябва да се тревожим за това какви последици може да има за нея от студеното време, то през лятото трябва да сме готови за съвсем различен тип условия. Основно те са свързани със силното слънце, а ние трябва да вземем най-добрите възможни мерки според нашия тип кожа. В тази статия ще дадем някои ценни съвети за това как може да подготвим кожата си за горещите летни месеци. 

Кои са най-честите проблеми, които силното слънце може да причини на кожата?

През последните години все повече зачестяват случаите на силни слънчеви изгаряния, както и на кожни алергии към слънчевите лъчи. Прогресивно се увеличава и броя на заболелите от рак на кожата. Основните причини за тази негативна тенденция са свързани с вредното въздействие на силното слънце.

Голяма заблуда е, че високият фактор на слънцезащитните продукти би навредил на тена, който имаме. Това кара много хора да намалят фактора на слънцезащитните продукти, без да има нуждата да го правят. Важно е да знаем, че можем да имаме прекрасен тен и да го постигнем по здравословен  начин

Как  да предпазим кожата си през летните месеци?

Все още е рано за плаж, но според д-р Самер Шокър има някои универсални неща, които можем да направим, за да подготвим кожата си за топлото време:

– да използваме серуми и лосиони с по-леки текстури, които да хидратират кожата, но без да запушват порите и задължително да бъдат със слънцезащитен фактор;

– да прилагаме слънцезащита с висок фактор е задължително, за да минимизираме рисковете от неприятни последици при продължително излагане на слънце на плажа;
– да използваме продукти, които предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи; 

– да нанасяме първи слой слънцезащита 20 минути преди излизане от вкъщи. В дни, в които прекарваме цял ден на плажа, да нанасяме нов слой на всеки два часа.

– да използваме водоустойчиви продукти за слънцезащита или ако нямаме такива, повторно да нанасяме продукт за защита след всяко излизане от водата. 

Това са само част от специалните препоръки и основните  правила за грижа за кожата на д-р Шокър за топлите месеци и специалните ритуали, за които той е споделял неведнъж. 

Процедури за красива кожа, на които можем да се подложим в летните месеци

В топлото време и най-вече през летните месеци, тялото ни се нуждае от постоянна хидратация и слънцезащита. За щастие има много полезни и приятни процедури, които могат да ни помогнат в това начинание, като адресират отделните зони на тялото. За вас сме подбрали и най-достъпните от тях.  

Процедури за лице

За областта на лицето, шията и деколтето можете да заложите на някои от ритуалите за красота с продуктите на световноизвестната марка 111SKIN. Други добри идеи са класическите мезотерапии, както и подмладяващата кислородна мезотерапия Intraceuticals. Те са особено подходящи за летните месеци, защото осигуряват дълбока хидратация на кожата и я оставят освежена и подхранена. 

Грижа за тялото

За хората, които страдат от хиперхидроза (прекомерно изпотяване), топлите месеци винаги са свързани с редица предизвикателства. Ефективно лечение на хиперхидрозата когато тя е ограничена само до една зона на тялото може да се направи с инжентираке на ботокс. Изключение тук правят бременните жени и дамите, които кърмят. Терапията с ботулинов токсинг ограничава сигналите, които потните жлези получават от нервите. Този тип процедура трябва да се повтаря на определен период (6/12 месеца), в зависимост от състоянието при пациента. 

Друг метод за лечение е чрез инжектиране на мускулен релаксант. Чрез неговото локално прилагане в областите с прекомерно изпотяване, потните жлези възстановяват своите нормални нива на работа. Преди да изберете метод на лечение задължително се консултирайте с компетентен специалист относно мерките, които могат да бъдат взети. 

Защита за косата

В грижата за своя външен вид през лятото не трябва да забравяме и нашата коса. За щастие на пазара има достатъчно предложения за слънцезащитни продукти, които ще предпазят косата от вредните UV лъчи. Доказани съвети за защита на косата през лятото са:
– ползване на шампоан без наличие на сулфати и силикони в съставките; 

– използването на добър балсам за коса; 

– не излагайте косата си директно на слънцето – носете чадър, сложете шапка или я покрийте с шал;

– опитвайте да се къпете с по-хладка вода през горещите летни дни; 

– създайте си навик да използвате маска за коса. 

Погрижете се за своя перфектен външен вид през лятото и през цялата година  

Ако имате специфично кожно състояние, за което искате да направите консултация със специалист или просто искате да постигнете неотразим външен вид за летните месеци, запазете час за консултация в нашия дом на красотата в центъра на София – Amber Beauty Club. Очакваме ви! 

Запазете час