Взаимодействието между факторите на околната среда в комбинация с някои индивидуални характеристики определят как изглежда и как ще остарява кожата ви.

Повечето от видимите признаци на стареене, особено кафяви петна и фини линии, са резултат от външни фактори, като излагане на слънце. Смята се, че фотостареенето е 90% от общото стареене на кожата. Процентът е шокиращ, но добрата новина е, че можете да контролирате бъдещето на кожата си.

Какво се случва при фотостареенето?

UV светлината уврежда ДНК на кожните клетки и задейства свободните радикали. Това са нестабилните молекули, които разграждат колагена и еластина. С течение на времето това води до поява на бръчки и отпускане. Излагането на слънце причинява хиперпигментация или „слънчеви петна“ в резултат на свръхпроизводство на меланин –  защитният пигмент, който абсорбира ултравиолетовата светлина.

„UV светлината е основният виновник за фотостареенето, но не е единственият. Докато преди се смяташе, че ако човек е на закрито, е защитен от факторите на околната среда, които могат да увредят кожата, вече не е така. Високоенергийната видима светлина (HEV) или синята светлина от екраните на дигиталните устройства, както и от LED и флуоресцентни лампи, също има негативен ефект върху кожата. Заради пораженията на синята светлина върху кожата в медицината се въведе понятието цифрово стареене.“, обясни дерматологът д-р Самер Шокър.

Изследванията продължават, но има доказателства, че синята светлина може да разгради колагена, да доведе до увреждане на ДНК и да увеличи производството на меланин.

Замърсяването на въздуха е друг рисков фактор. Изследванията показват, че хората, които живеят в по-замърсена градска среда, са по-податливи на хиперпигментация и други признаци на стареене.

Как типът на кожата определя фотостареенето?

Според дерматолога д-р Самер Шокър светлите типове кожа развиват по-лесно лунички и пигментни петна и са по-склонни към бръчки и линии. Светлата кожа е податлива на руменина и счупени капиляри поради UV увреждане.

„Тъй като при тъмната кожа има повече меланин, видимите признаци на стареене като петна и кръвоносни съдове ги няма. Но  видимо стареене, но при всички типове кожи има разграждане на колаген и еластин, което се проявява като загуба на обем.”,  разказа още дерматологът д-р Шокър.

Тъмната кожа също е склонна към хиперпигментация, но тя не се свързва със слънцето, а се проявява като поствъзпалителна хиперпигментация (PIH) и мелазма. Излагането на UV лъчи може да изостри и двете, затова слънцезащитните продукти са от съществено значение за светли и тъмни кожи.

Защо слънцезащитните продукти са толкова важни?

Няма значение колко сте последователни в ежедневната си рутинна грижа и колко скъпа е козметиката ви. Ако не използвате слънцезащитни продукти всеки ден, харчите напразно парите си.

Широкоспектърната UV защита е основата за добра и правилна грижа за кожата и е ключът за предотвратяването на фотостареенето от всякакъв вид. Въпреки че тъмните тонове на кожата имат естествен слънцезащитен фактор до SFP 13, това не е пълна защита. Трябва да използвате минимум SPF 25. А при по-светли кожи – SPF 50+.

 

Protection U.V. SPF 50 на Biologique Rechreche е любимият слънцезащитен крем на медицинските козметици на Amber Beauty Club.  Ефективно предпазва кожата от увреждането на слънцето, благодарение на комбинация от 100% естествени филтри. Технологията Triple Shield Complex© е насочена към целия спектър от слънчева радиация (UVA + UVB + видима светлина + инфрачервена) за цялостна защита на кожата. Продуктът комбинира антистареещи и успокояващи активни съставки, за да предпази кожата от въздействието на фотостареенето. Препоръчва се при първоначално излагане на слънце и за светла кожа.

При по тъмни кожи специалистите препоръчват Protection U.V. SPF 25 на Biologique Rechreche.