Какво да избягвате, за да осигурите по-добър ефект и бързо оздравяване след лечение с лазер

Новото течение в естетиката „по-малкото е повече“, което налага по-леки и дишащи козметични средства и минималистичен грим – поставя нови приоритети за гладка текстура и ярък тен на кожата. И докато ежедневната грижа за кожата, може да се окаже просто рутина, то лазерните процедури могат да променят тена ви по начин, по който любимият ви серум не е способен.

Лазерните терапии за лице стават все по-популярни, тъй като могат да направят кожата по-гладка, блестяща и млада. В допълнение подобряват микроциркулацията в клетките и ги регенерират,  стимулират производството на колаген и еластин, минимизират размера на порите, премахват зачервявания и пигментации, дори лекуват белези.

Но за да получите най-добри резултати и за уау ефект от терапията с лазер, както и за да предотвратите усложненията, трябва внимателно да следвате инструкциите на вашия дерматолог. Така ще осигурите възможно най-доброто последващо възстановяване на кожата. За пълното обновяване на клетките, оздравяване на кожата и за оптимални резултати са необходими до 4 седмици. Дерматологът, който извършва лазерната процедура, трябва да ви даде писмени инструкции със стъпките за грижа за кожата в дните след лазерното лечение. По този начин, ако се появи зачервяване или дразнене, той ще знае какво прилагате и може да изключи някои продукти, ако е необходимо

 

Стойте далеч от слънчева светлина

Без значение какъв е видът на лазера и лечението, общото между тях е,  причиняват щети за кожата. Следователно, след лазерна процедура, кожата трябва да бъде лекувана. И както е при всеки вид нараняване, докато е в процес на оздравяване, кожата е особено чувствителна към слънчева светлина. Ако лазерът е за лечение на кафяви петна, при излагане на слънце те ще се върнат незабавно, превръщайки лазерната процедура в абсолютно неефективна. Така че след лазерна процедура планирайте да останете на закрито за няколко дни. Ако все пак излезете навън, намажете се с минерален слънцезащитен крем с висок фактор. Слънцезащитните продукти без химикали дават по-малък риск за неблагоприятна реакция на кожата след лазер. UV лъчите могат да преминат и през стъклата, така че нанасяйте козметика със SPF50+ дори когато сте вкъщи или в колата.

 

Най-добрите подукти след процедура с лазер

След терапия с лазер трябва да мислите за кожата си като за рана и да я третирате като такава. За най-добри резултати поддържайте кожата си влажна, чиста и защитена от слънцето. Трябва да избирате по-нежни продукти, които съдържат растежни фактори и ключови пептиди. Ако сте имали по-агресивно лечение, използвайте омекотяващи плътни кремове, за да защитите бариерата на кожата и за да сте сигурни, че остава хидратирана. Нежното почистване сутрин и вечер, използване на качествена слънцезащита с висок фактор през деня и основен овлажнител през нощта – също са от съществено значение. През първите няколко дни след лазерно лечение, дерматологът може да препоръча измиване на кожата на лицето с физиологичен разтвор или с много разреден разтвор на оцетна киселина

 

Не ексфолирайте и избягвайте серуми с киселини

Дерматолозите от Amber Beauty Club препоръчват веднага след лазерна терапия да избягвате  козметични продукти с активни ексфолиращи съставки, пилинги и серуми със съдържание на алфа хидрокси и бета хидрокси киселини.

„Въздържайте се да изозлвате продукти с ретинол, за чиито ползи често говоря. Препоръчително е да изчакате поне няколко седмици. Много е важно да избягвате всичко, което може да раздразни кожата. Както и да направите пауза от спорта, поне няколко дни без силови упражнения и изпотяване“, съветва дерматологът д-р Самер Шокър.

 

Овладейте отока

Някои отоци и зачервявания са често срещани след лазерни процедури, особено след аблативни лечения, които засягат външните слоеве на кожата. Студените и ледените компреси могат да помогнат за намаляване на отока и минимизиране на зачервяването. Те също ще подействат успокояващо за раздразнената кожа.

 

Спете по-гръб

Спането с повдигната глава може да помогне за намаляване на отока след лазерна процедура. Опитайте да се подпирате с възглавници в леглото и да спите по гръб няколко седмици. През деня избягвайте да се навеждате напред или да спускате главата си надолу под нивото на сърцето си.

 

Изчакайте с грима

След лазерна терапия кожата често изглежда по-зле отколкото преди това. Зачервяване, лющене и образуване на корички са често срещани странични ефекти след лазерно лечение. Не се изкушавайте да прикриете зачервяването или да сведете до минимум появата на люспи и струпеи, като използвате фон дьо тен или други видове грим. Подобно на други продукти за грижа за кожата, обаче, гримът може да раздразни заздравяващата кожа. По-добре е да изчакате няколко седмици, докато кожата има шанс да се излекува напълно.