Ръководство за правилно и ефективно приложение от д-р Самер Шокър

 

Ако използване правилно ретинола локално, тази чудотворна съставка за кожата, може да се справите успешно с акнето, тъмните петна, фините линии, бръчките, разширените пори, с прекомерното омазняване и неравномерната текстура. Д-р Самер Шокър обещава, че промяната няма да е моментална, но е гарантирана.

Приложението на продукти с ретинол е малко смущаващо, тъй като има малко по-висока степен на трудност от по-дружелюбните съставки за грижа за кожата, като хиалуронова киселина, например. Първо, ретинолът прави кожата много по-чувствителна към слънчева светлина, така че не е разумно да се нанася непосредствено преди да излезете навън. Препоръчително е да се прилага през нощта. На второ място, може да дразни кожата преди да привикнете към съставката.

 

„Когато за пръв път започнете да изпозлвате ретинол, можете да забележите зачервяване, сухота и дразнене, особено около очите и устата“, обяснява д-р Шокър. „Ако нанасяте постепенно, в интервал от 2-3 нощи, а върху ретинола прилагате овлажнител, можете да ограничите тези странични ефекти. Реакциите ще отшумят след 1-2 седмици на употреба.“, е съветът на дерматолога.  Ако планиране да прекарате по-дълго време на закрито и не се налага да излизате за срещи, е чудесен момент да добавите ретинол към рутинната грижа за кожата вкъщи.

 

Объркващото понякога е с имената, но трябва да знаете, че ретинолът се предлага с различни видове формулировки –  ретиноид (с по-висока концетрация), ретинолова киселина и третиноин, като всички те са вариации на едно и също съединение и работят по един и същ начин.

 

Ретинолът се прилага през нощта върху чиста и суха кожа, преди овлажняващ продукт. Сутрин трябва да почистите кожата си и да хидратирате отново с продукт, който задължително да има слънцезащитен фактор. И ако искате ретинолът наистина да работи във ваша полза, трябва да се ангажирате с него за неопределено време. Минимум 90 дни са нужни, за да започнете да виждате ефект. Кожата ще изглежда по-млада, с по-стегната и бистра. Но трябва да продължите с приложението поне година, за да запазите ефектите.

 

Д-р Шокър препоръчва при употреба на ретинол да редуцирате ексфолиращите продукти и киселините, тъй като самият ретинол действа като нежен ексфолиант. Добре е, също така, да използвате алфа или бета хидрокси киселини за локално приложение.