Тази статия е за тези от вас, които искат да разберат колко време е необходимо, за да заработи ботоксът и колко дълго трябва да чакате, за да видите и почувствате резултатите.

В края на зимата и началото на пролетта всички ние получаваме шанс да започнем наново. Когато въздухът ухае на пролет и очаквате с нетърпение появата й, като че ли тогава искате да изглеждаме в най-добрата си форма, за да посрещнете сезона с жизненост и увереност. Зимата може да ви остави да се чувствате леко изморени. След дългите месеци на студ, сняг и престой на закрито имате нужда от енергиен заряд и положителен тласък. В края на зимата можете да заличите бръчките си навреме за пролетта с ботулинов токсин и едновременно да се подготвите за лятото.

Имайте предвид, че силната слънчева светлина през летните месеци води до по-често присвиване на очите или до поява на бръчки. Ботоксът не само изтрива бръчките, но и ще предотврати образуването на нови.

Инжектирането на ботулиновия токсин блокира комуникацията между нервите и мускулите, стодо намаляване на някои мускулни контракции. Инжекционната процедура се прилага прецизно, което води до напълно предсказуеми резултати. Няма риск да изглеждате така, все едно сте загубили емоциите си, а просто ще се радвате на чело с по-малки линии на веждите и подмладена кожа.

Ботулиновият токсин блокира нервите да освобождават невротрансмитера, който задейства мускулното движение. Процедурата не уврежда мускулите, а просто им пречи да установят тази връзка с нервите. Повторното лечение с ботокс може да доведе до дългосрочна промяна в контракциите на лицевия мускул. Но терапията създава промени, които траят 3-6 месеца (в зависимост от площта на третираната зона и броя на единиците ботокс).

Инжекционните процедури с ботокс повишават увереноста, а доброто самочувствие води до положителни промени и в други области от вашия социален живот. По-гладката кожа може да подобри личните ви взаимоотношения и професионалния ви успех.

Терапията с боокс се използва за временно парализиране на лицевите мускули и спомага да са по-мако видими умерените до по-дълбоки линии на челото като пачи крак и гневна бръчка. Процедурата е безболезненна и безопасна и според клиничните проучвания пълният ефект от нея е видим от 10 до 14 дни след инжектирането.

 

Колко време е отнема, за да подейства ботоксът

Ефектът от ботокса може да се види още на третитя или четвъртия ден след инжектирането. Повечето пациенти забеляват резултати в рамките на 10 дни, но трябва да изчакат пълните 14 дни, за да видят максималния ефект. Резултатите от ботулиновия токсин варират в зависимост от фактори като третираната площ и честотата на инжектиране, обикновено траят 3 месеца.

В допълнение към третираната площ и честотата на инжектиране, ефектът се влияе и от дозата на ботулиновия токсин (единиците). Колкото по-висока доза се инжектира в дадена зона, толкова по-дълъг е ефектът върху мускулите.

При по-ниско дозиране, което изглежда най-естествено, резултатите могат да продължат само 6 до 8 седмици, докато ефектът на инжектирана по-голяма доза може да продължи повече от 6 месеца и да парализира външния вид на мускулите, като генвната бръчка например.

Поради разликата в резултатите, деликатният баланс между дозата и продължителността е нещо, което трябва да обсъдите с вашия дерматолог преди процедурата, за да имате реалистични очаквания.

 

Хронология за челото, пачи крак и между веждите

Най-желаните зони на лицето за ботокс са челото, зоната около очите (пачи крак) и между веждите. Колкото по-фини са линиите, толкова по-бързи са резултатите.

Пациентите обикновено виждат резултати по-бързо в области като ъглите на очите (пачи крак) и фините линии на челото. Резултатите може да отнемат повече време за области, където линиите са дълбоки, включително линиите между веждите или много дълбоките линии на челото..

Концентрацията на инжектирания продукт и начина, по който се инжектира в мускула, определя крайния ефект. Възможно е по-големите мускули, получаващи по-малко единици (например, на челото), да се променят по-бавниспрямо по-малки мускули (по-слабо мръщене), получили повече единици.

 

Защо отнема време, за да се задейства порцесът?

Въпреки че някои резултати се забелязват след 3 или 4 дни, може да отнеме няколко седмици, за да видите максималните резултати. Защо е това забавяне?

Ботоксът се свързва със специфичен протеин, който изпраща химически съобщения (импулси) до мускула да се движи. Въпреки че ботоксът се свързва бързо, заглушаването на невротрансмитера (изпращането на на импулсите) отнема няколко дни. Това обяснява защо ботоксът не действа незабавно, а отнема няколко дни.

Ботоксът се прилага чрез инжектиране под кожата, където се абсорбира от нервните клетки в контакт с мускула. Необходимо е време, докато ботоксът въздейства върху мускула и спре или отслаби мускулната контракция, която кара линиите и бръчките да се появяват на повърхността на кожата. След като тези мускули спрат да се свиват, линиите и бръчките се релаксират и кожата се изглажда.

Невротоксинът започва да действа, когато линиите започнат да изчезват, а третираната зона изглежда по-гладка и по-освежена.