Преминава и поредната вълна от Covid-19. И докато повечето експерти говорят за това как се справим  със самото боледуване на вируса, то трябва да обърнем внимание и на ефектите за здравето след неговото преминаване. В тази статия ще разгледаме какви кожни прояви могат да се появят след преболедуване на коронавирусна инфекция и какво трябва да знаем за тях. 

Covid-19 и нашата кожа

Доцент Райкова споделя, че по време на средата или края на преболедуването от вируса можем да развием кожен обрив като следствие от заразяването ни. Все пак това не е масово явление. “Едва 20% от хората, които страдат от Covid-19, развиват кожни заболявания”, споделя тя. 

Най-често срещаният обрив след Covid-19 e от типа уртикария. Той е дразнещ и със симптоми на силен сърбеж по тялото. Може да се появи както при малки деца, така и при възрастни хора. Друго кожно състояние, което се наблюдава като следствие на коронавируса, е избиването на малки червени петна по цялото тяло, които също са съпроводени със сърбежи се лющят. Още, по кожата може да има зачервявания, които наподобяват конюнктивит. Друго неприятно последствие, което вече сме коментирали в наши публикации, е окапването на косата. За щастие последното се случва за много кратък период от време. Едно от новите пост-Covid–19 явления, които са регистрирани, е възпаление на пръстите с обриви. 

“Те засягат малките кръвоносни съдове в областта на крайниците – ръце и крака. Появяват се под формата на червени петна с различна форма и размер. Хубаво е да се знае, че когато вирусната инфекция отшуми постепенно и те изчезват.”, коментира доцент Райкова. 

Тя допълва, че ако се прояви някое кожно състояние, особено възпалението на пръстите, е задължително да потърсим консултация със специалист

Други кожни проблеми свързани с пандемията

При някои по-чувствителни типове кожа носенето на маски може да доведе до обриви. Има немалко хора, които не поддържат добре чистотата на своите маски за многократна употреба, а освен това има и такива, които носят продължително време еднократните маски. Това натрупва замърсявания по тях и в резултат от директния контакт с кожата могат да се получат раздразнения и възпаление. 

Според доцент Райкова в последните месеци се наблюдават два основни вида обриви, които са следствие на маските. “Едното кожно проявление е активиране на акнето при хората в областта на носене на маската. В другият случай имаме дерматит, при който е нарушена кожната бариера на зоната. И поради факта, че се носи маска този дерматит се влошава допълнително”, споделя те. 

При наличието на подобни кожни състояние трябва своевременно да се обърнем към специалист, а не да прибягваме до методи на самолечение, защото можем значително да увредим кожата си. 

Препоръки и съвети

Доцент Райкова препоръчва да се прави почистване на кожата сутрин и вечер, за да могат да се премахнат всички външни фактори, които са повлияли на кожата в течение на денонощието. Правилната хидратация също е важна. 

“Тези елементи са необходими, независимо за кое от двете кожни състояния следствие от носене на маска става дума”, споделя тя. 

Препоръчва се носенето на маска, която отговаря на стандартите – европейски (FFP2) или американски. Те не са идентични, но могат да се ползват както еднократно, така и многократно и да позволят да се предпазим и от най-малките вирусни частици. 

Друга важна препоръка е след прилагането на дезинфектант да използваме хидратиращи за кожата продукти. През студените дни, които все още са пред нас, това са различни кремове емолиенти, които са на по-мастна основа. За топлите дни решението са лосионите. 

Професионални решения на кожни проблеми

Ние в Amber Beauty Club можем да се погрижи за всички, които имат различни кожни проблеми. Нашият професионален екип ще ви помогне да се справите с кожното състояние, което ви притеснява, за да направите своята първа крачка към перфектния външен вид, който заслужавате. Заповядайте на консултация при нас, за да видим заедно коя би била най-подходящата терапия или процедура за вашата кожа.