Възрастовото акне е феномен от последните 20 години. Пациентите, страдащи от акне след пубертета, попадат в различни възрастови групи след 20-годишна възраст, но преобладаващи са случаите между 25 и 40 г., рядко след 50 г. Много повече жени се оплакват от възрастово акне отколкото мъже. Проучвания показват, че до 22% от жените имат прояви на възрастово акне, а само между 4% и 12% от мъжете имат подобни кожни прояви.

Смята се, че възрастовото акне е свързано с колебанията на хормоните, както и със стресовите фактори. Под тяхно влияние се стимулира секрецията на надбъбречни андрогенни хормони и това води до разрастване и прекомерно активиране на мастната жлеза и развитиетона комедони. Хормоналният дисбаланс при възрастовото акне се доказва от предменструалните обостряния на кожните промени, появата на късно акне по време на бременност, при започване или спиране на лечение с контрацептиви и в периода на менопаузата. Други важни фактори, които действат в комбинация са генетична предразположеност, пушене, неправилна грижа за кожата, включително грим. Хранителният режим също е от значение. Знае се, че високият гликемичен индекс и консумирането на прекалено много млечни продукти могат да влошат акнето. Приемът на медикаменти локално или през устата също може да доведе до развитие на акне. Такова е и т.н. фитнес-акне. То е свързано с  приема на анаболи или хранителни добавки с високо съдържание на протеини.

Твърде възможно акнето да е резултат от използване на неподходящи козметични продукти. Ако имате естествено мазна кожа, трябва да търсите продукти за грижа за кожата с обозначение на етикета „некомедогенно“ или „на водна основа“. Тези продукти са по-малко склонни да запушват порите ви.

Когато имате пъпки, е естествено е да искате да измивате лицето си многократно. Според доц. Райкова прекаленото измиване на лицето може да влоши акнето, тъй като можете да разрушите кожната бариера и да позволите на външни агенти като бактерии и дразнители да причинят допълнително възпаление. Кожата ви може да се опита да свръхкомпенсира сухотата, като произвежда още повече мазнини, което може да причини повече акне.

Стресът, лошите навици на сън и хранене също могат да допринесат за обостряне на акнето. Ако смятате, че някой от тези проблеми е причинителят, си водете дневник и се консултирайте с дерматолог.

 

Лечение на възраството акне

„Лечението на възрастовото акне е сложно. Често изисква комбинация от локални и системно приложени средства, защото монотерапията обикновено не води до резултат или той е краткотраен.“, обяснява дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова.

Тя сподели, че прилага химични пилинги, които редува с апаратни процедури като Derma Clear, Clear Skin, лазерен карбонов пилинг с Alma-Q, съчетани с хранителен режим, а при необходимост и прием на изотретиноин или спиронолактон. Задължително препоръчва ежедневна домашна грижа за кожата чрез подходяща козметика.

Ретиноидите, лекарствено производни на витамин А, също могат да помогнат. Ретиноидните кремове могат да атакуват акнето, като намалят производството на мастните жлези и отпушат порите.

„С търпение акнето може да се пребори. При консултация за акне винаги давам разяснение кои са възможните причини за неговото възникване и съответно методите за борба с него. Пациентът трябва да знае, че не винаги може да се постигне ефект и ако една методика не сработи, да е информиран за това какви са следващите възможни варианти.“, сподели своя индивидуален подход доц. Райкова

В терапията тя залага и на съдействието от страна на колеги от други специалности – ендокринолози, диетолози и акушер-гинеколози. Причината е, че акнето не е кожно състояние, а е заболяване на тялото. Кожна е изявата, но проблемите са и от друго естество. Ето защо преди да се започне лечение от значение е да се проведат кръвни и хормонални изследвания, да се предприеме хранителен режим и режим на обгрижване на кожата.