Комбинацията от няколко терапевтични подхода гарантира по-добри резултати

Чистата, блестяща и гладка кожа е показател за младост. И ако луничките по целунатото от слънцето детско лице са очарователни, то кафявите петна и промените в тена и текстурата по кожата на възрастните изпращат непривлекателни послания за процеси на стареене. За щастието следите от фотостареенето по кожата могат да бъдат ефективно и напълно безболезнено премахнати благодарение на лазерните технологии в комбинация с медикаментозна терапия и подходяща козметика.

Дерматологът доц. Весела Райкова от Amber Beauty Club съветва пациентите, които са решили да се подложат на лазерна терапия за премахване на пигментни петна, кръвоносни съдове или лечение на розацея, да го направят през есенно-зимния сезон. Това е най-подходящото време, тъй като тогава естественото ултравиолетово лъчение от слънцето е значително по-малко и рискът за кожата е сведен до минимум.

Лечение на хиперпигментации

Независимо дали хиперпигментациите са в следствие от прекомерно излагане на слънце или хормонален проблем в по-зряла възраст, комбинацията между няколко методики гарантира комплексен подход и по-добър резултат. За бърз ефект и максимален резултат дерматологът доц. Райкова препоръчва серия от лазерни процедури, които да се редуват с пилинги, като предварително е назначена и медикаментозна терапия. Тя е важна, защото потиска реактивността на клетките, отделящи пигмент и намалява риска от възпалителна травма. За съкращаване на възстановителния период и за още по-засилено действие дерматологът съветва да се прилагат хидратиращи средства и терапии.

Запазете час

Лазерните терапии за заличаване на пигментни петна  могат да са на основата на IPL/ Dye-VL системите или на фракционна микроплазма, която е последното нововъведение. Първите дават добра възможност чрез широк спектър на ултравиолетовото лъчение да се въздейства на различни по вид и дълбочина пигментации. Методът на фракционната радиочестотна микроплазма (Accent Prime RF Pixel) чрез излющване разрушава пигмента дори и в голяма дълбочина, като едновременно стимулира и формирането на нов колаген и еластин в кожата. Прилагането на иновативната Dye-VL технология изравнява тена и подобрява цялостния вид и еластичност на кожата. Редуцира и премахва успешно повърхностните пигментации, намалява размера на порите, изглажда бръчиците и е отлична превенция срещу процеса на стареене.

Терапията на пигментни петна може да съчетае няколко различни метода –  избелващи средства, мезотерапия, PRP терапия, микронидлинг, химически пилинги, апаратни процедури. Комбинацията им гарантира комплексен подход и по-добър резултат, а подборът им изисква консултация с дерматолог.

Дерматологът доц. Весела Райкова предписва като първа стъпка за кожа без петна по-рядкото излагане на UV светлина. Прилагането на слънцезащитни продукти целогодишно предпазва от поява на нови пигментации и може да спомогне разграждането на вече образувал се меланин. Важно е регулярното им нанасяне – на всеки от 2 до 4 часа. Като допълнение може да се включат в терапията специализирани козметични продукти за домашна грижа, съдържащи киселини, които да въздействат на пигментацията в различните слоеве на кожата. И тук отново намесата на дерматолога е задължителна.

Лечение на кръвоносни съдове и розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга кръвоносните съдове в централната част на лицето и се характеризира със зачервяване, а в някои фази със сърбеж и обриви. Може да бъде генетичното предразположено състояние, понякога се свързва с наличие на микроорганизми и нерядко е чувствителна реакция на кръвоносните съдове в резултат на провокиращи фактори като UV лъчи.

Възможно е розацеята да бъде контролира чрез няколко подхода, като лазерното лъчение е една от най-ефективните модерни терапии за заздравяване стените на кръвоносните съдове и намаляване размера им.

Научете повече за есенните предложения на Amber Beauty Club за лазерно лечение на кръвоносни съдове и розацея.

Научете повече

Поради многократното протичане на възпалителен процес в съдовете при розацея, те стават все по-големи, образуват се мрежи от капилярчета и затова кожата е така зачервена. Лазерните системи, които се използват за лечение на розацея, са предназначени да свият големите съдове или да ги заличат, за да изчезне червенината по кожата. На разположение на дерматолозите в Amber Beauty Club е революционната платформа Harmony XL Pro, която комбинира различни дължини на лазерната вълна и покрива целия спектър с цветове на съдовете – от син и тъмно лилав до светлочервен. Независимо дали са по лицето или по тялото, на принципна на селективната фототермолиза енергията се поглъща от хемоглобина в кръвоносните съдове. Така те се разрушават и редуцират.

При наличие на по-големи съдове доц. Весела Райкова препоръчва да се започне с лазерно въздействие – по една процедура на всеки месец. Когато се свият по-големите кръвоносни съдове, малките директно реагират и също се свиват. С няколко последователни  процедури може да се постигне значителен ефект и заличаване на петната. Най-често се налага провеждането на 4 до 6 процедури. Лечението е индивидуално и зависи от това как реагират съдовете при даден пациент.

Доц. Райкова съветва лазерната терапия да бъде прилагана предимно като превенция, отколкото за лечение. Ако са налични симптоми и докато състоянието не е тежко, могат да бъдат назначени по-малко на брой апаратни процедури. Освен това при по-ранно третиране кожата може да бъде „обучена“ да реагира правилно в бъдеще. Когато обаче процесът е напреднал, лечението ще отнеме повече време и усилия от страна на пациента. Дерматологът от Amber Beauty Club подчертава, че розацеята може да бъде контролирана допълнително чрез медикаментозна терапия и локално с антибиотични кремове. Целта е да се намали възпалителната реакция в зоната, където кръвоносните съдове са по-силно реагиращи. Важно е също да се избягват провокиращи храни и напитки като вино, твърд алкохол, газираните води, пикантните ястия, които биха могли да въздействат силно върху съдовата стена.