В тази статия заедно с дерматолога д-р Самер Шокър разглеждаме причините за хиперхидроза и какъв е ефектът от лечението с ботокс при прекомерното изпотяване.

Изпотяването е нормална физиологична функция, която подпомага регулирането на телесната температура. Естествен отговор на тялото ви при топло време, физическа активност, при стрес, чувство на страх или гняв. Заедно с други симптоми може да е показател за здравословното ви състояние.

При някои хора изпотяването е повече от обикновено без видима причина. Това състояние се нарича хиперхидроза и може да възникне и при необичайни ситуации, например и при по-хладно време. Може да бъде причинено от други медицински състояния, като менопауза или хиперфункция на щитовдината жлеза. Много хора не търсят лечение, защото не осъзнават сериозността на проблема. Д-р Самер Шокър съветва да се направи консултация със специалист. Хиперхидрозата се диагностицира при преглед и могат да се назначат някои изследвания за потвърждаването й.

При първична фокална хиперхидроза изпотяването се появява основно в една зона – на краката, ръцете, лицето, главата и подмишниците. При 30% до 50% от хората започва в детството и е предпоставена генетично.

При вторичната генерализирана хиперхидроза изпотяването е причинено от медицинско състояние или като страничен ефект от някои лекарства. Обикновено започва в зряла възраст, може да е по цялото тяло или само в една област.

Според дерматолога д-р Самер Шокър прекомерното изпотяване може да повлияе негативно на социалния живот, да доведе до изолация, депресия и ниско самочувствие. Когато хиперхидрозата е ограничена до една зона от тялото, като изключително успешен метод на лечение той прилага инжектиране на ботокс. Д-р Самер Шокър не препоръчва прцедурата за жени, които са бременни или кърмят.

Терапията блокира временно нервните сигнали, отговорни за изпотяването, възпрепятствайки потните жлези да произвеждат твърде много пот. Резултатите продължават от 6 до 12 месеца, след което процедурата трябва да се повтори, тъй като нервите регенерират. С течение на времето повторяемостта на процедурите се извършва на по-дълъг отрязък от време. Възможно е някоя пациенти да изпитат времена мускулна слабост в областта, която е била третирана.

„Лечението е изключително ефективно и безболезнено. Потните жлези на подмишните, ръцете и краката реагират много добре.“, обясни д-р Шокър и подчерта, че консултацията с утвърден дерматолог е важна за определяне причините за прекомерно изпотяване, за да се назначи точната терапия.

40-50 минути преди самата процедура се нанася обезболяващ крем върху третираната зона. Зоната се почиства и невротоксинът се инжектира с много малка игла. Пациентите започват да забелязват резултатите след 5 дни, а пълният ефект е видим след 2 седмици.

Д-р Самер Шокър е категоричен, че ботулиновият токсин е революционно средство за лечение на хиперхидроза и помага за подобряване на качеството на живот на много пациенти. Пациентите са повлияват изключително успешно и са наистина доволни от резултатите.