Една от модерните процедури през последните месеци сред инфлуенсърите в Инстаграм е инжектирането на невротоксин в устните, по-популярна като „лип флип с ботокс“ или обръщане на устната.

В тази статия с дерматолога д-р Самер Шокър ви разказваме за резултатите от лип флип, за кого е подходяща, колко време трае и по какво се различава от дермалните филъри. 

Какво е лип флип?

За разлика от дермалните филъри, които имат съвсем различен протокол – инжектиране на хиалуронов гел в устните, при лип флип процедурата невротоксинът се инжектира в мускула орбикуларис орис в средната част на горната устна, известна като лъка на Купидон. Така се блокират нервните сигнали, които мускулът изпраща, той се отпуска и разгъва устната леко нагоре и навън, като създава впечатление за обем, без реално да е добавен.

„Процедурата може да се приложи и в долната устна, но от добре обучен инжектор, защото ако се поставят повече единици от невромодулатора, може да увисне“, обясни д-р Самер Шокър.

Резултатът е по-плътни и красиви устни. Самата процедура трае около 10-20 мин, а ефектът се разгръща в продължение на дни или до седмица. Крайният резултат е видим между 5-7 дни след процедурата и продължава от 8 до 12 седмици.

3 основни ефекта от процедурата лип флип

1.    Лип флип подобрява фино формата на устните

Ако харесвате размера на горната си устна, но той изчезва, когато се усмихвате, можете да се справите с проблема чрез процедурата лип флип. Постига се фина корекция на устните и е подходяща за тези от вас, които не желаят да привличат внимание с обем и са доволни от своя естествен. Ефектът е съвсем лек и ако искате драматична промяна и по-дефиниран контур, лип флип с ботокс не е за вас. А по-скоро трябва да изберете поставяне на филър за устни.

2.    Лип флип засилва ефекта от gummy smile“ или усмивка с венец

„При някои хора, когато се усмихват, се показва целият венец над горните зъби, което причинява дискомфорт и неувереност. „Gummy smile“ или „усмивка с венец“ е състояние, което се свърза със свръхактивните мускули под носа. Те се свиват и издърпват устната нагоре при усмивка. Малки количества невротоксин, инжектирани в тези мускули, ще направят венецът по-малко забележими с всяка усмивка. Корекцията е бърза и нискобюджтена. Препоръчително е резултатите да се поддържат на всеки 4 месеца.

3.    Лип флип минимизира пушаческите линии

Често се случва хиперактивните мускули в областта на горната устна да се свиват всеки път, когато отпивате от сламка или пушите, което е причина за поява на вертикални бръчки. С няколко единици невротоксин тези линии ще са незабележими.

Д-р Самер Шокър подчерта, че при процедурата лип флип са необходими прецизност и високо ниво умения на дерматолога за постигане на правилния ефект. Извършена неправилно или при неподходящ пациент, лип флип с ботокс може да повлияе на целостта на структурата на устните и на начина, по който говорите или се усмихвате. Много е важно инжекторът да прецени дали процедурата е подходяща конкретно за вашата анатомия на устните. Поставянето на повече единици невротоскин отколкото е нужно, носи реален риск и може да ограничи способността да движите устните си нормално (например при използване на сламка).