В днешия блог пост заедно с дерматолога д-р Самер Шокър ще обясним основните разлики и прилики между невротоксините и невропептидите.

Ще ви разкажем и за ползите от козметичните продуктите с невропептиди.  Вече близо две десетилетия невротоксините, като ботокс и диспорт, са най-препдочитаният избор за лечение на бръчки и фини линии. Но освен инжекционните процедури, козметичните брандове разработват все по-иновативни алтернативи за домашна грижа за кожата, които се конкурират с мускулните релаксанти и често биват наричани „ботокс в бутилка“. През последните години има дълъг списък от иновативни съставки с ботокс ефект, но черешката на тортата са невропептидите. Те се съдържат в редица продукти за грижа за кожата, но какви са те и как работят не винаги е ясно.

Какво представляват невропептидите?

Невропептидите са хетерогенна група пептиди (къси вериги от аминокиселини) са химични вещества, които са вид невротрансмитери. Действат като медиатори за предаване на импулс от един неврон към друг неврон или мускул. В кожата невропептидите могат да бъдат синтезирани от епидермалните клетки или могат да бъдат освободени в кожата от нервните окончания. Някои проучвания показват, че невропептидите са способни да стимулират производството на колаген в кожата. А други клинични тестов установяават, че могат да упражняват подобен на ботокса ефект, като инхибират освобождаването на невротрансмитери, които дават възможност на лицевите мускули да образуват бръчки.

Има много различни видове невропептиди, но от тези, които са по-обширно проучени, има няколко, които се открояват от останалите, например, Matrixyl (палмитоил пентапептид-4) и Argireline (ацетил хексапептид-3 или ацетил хексапептид-8).

Доказано е, че невропептидът матриксил стимулира производството на колаген, но са необходими допълнителни независими изследвания, за да се докаже ефектовността му. Невропептидът аргирелин може да намали гънките, които причиняват фини линии, като има ефект, подобен на ботокс.

Например, пептидът палмитоил олигопептид едновременно стимулира производството на колаген и хиалуронова киселина в кожата и помага да се предпази от вредните ефекти на слънчевите UV лъчи. Освен това има палмитоил тетрапептид-7, за който се смята, че намалява възпалението и стимулира регенерацията на кожата. Смята се, че медните пептиди подобряват заздравяването на рани, както и увеличават еластичността и стегнатостта на кожата.

 

Как действат невропептидите?

Когато се прилагат локално, невропептидите имат потенциал да се борят с признаците на стареене на кожата. Въпреки че в изследванията се посочва, че имитират ефектите на ботокс, те всъщност не замразяват лицето и не обездвижват мускулите. Вместо това невропептидите са в състояние да се прикрепят към рецептори, които могат да модулират производството на възпалителни цитокини, заздравяването на рани, клетъчната пролиферация и други процеси в нашата кожа. Най-важното е, че те могат да стимулират освобождаването на невротрансмитери – по-специално тези, които водят до свиване на мускулите на лицето и причиняват бръчки.

 

По какво се различават невропептидите от невротоксините?

Въпреки, че невропептидите и невротоксините са протеини, освободени като трансмитери от нашите нервни клетки, за да регулират, модулират или потискат определени функции, те са много различни. Невропептидите са големи молекули, а невротрансмитерите са малки молекули. Основната разлика между невропептиди и невротрансмитери е, че първите са бавно действащи и предизвикват продължително действие, докато невротрансмитерите са бързо действащи и произвеждат краткотраен отговор.

„Има стотици невропептидни комплекси, някои от които произвеждаме по естествен път“, обясни д-р Самер Шокър

Ботулиновите токсини са мощни невротоксинови протеини, които са получени от бактерията Clostridium botulinum. Инжектирането им в мускула възпрепятства съкращаването му и го парализира мускула чрез блокиране на невронното предаване.

Невротоксините блокират освобождаването на основния невротрансмитер в нервно-мускулната връзка, който причинява свиване и движение, а при инжектиране се свързват с рецепторите и потискат освобождаването му. Невропептидите не са заместител на невротоксините. Ако приложите инжекционно невропептидите директно върху мускула ефектът би бил същият като този на невротоксините, но локално действието им е по-бавно и трайно. Невропептидите са ценни в рутината за грижа за кожата.

„Невропептидите са чудесен вариант, ако не сте привърженици на инжектирането на невромодулатори“, обяснява дерматологът д-р Самер Шокър.

Те също са чудесен вариант при вече поставен ботулниво токсин. В комбинация те удължават резултатите.  Д-р Шокър е категоричен, че продуктите за грижа за кожата с невропептиди могат да бъдат особено полезни за тези пациенти, които се борят с признаците на стареене и могат да забавят появявата им.

„Козметичните продукти с пептиди са чудесно допълнение за всеки, който иска да подобри текстурата, повърхностните линии или бръчки или възпалението и да подпомогне производството на колаген и активирането на фибробластите“, обясни дерматологът от Amber Beauty Club.

 

Продукти на Bilogique Recherche с пептиди

Най-чистите формули от цялата гама продукти на Biologique Recherche са концентрираните серуми. Те съдържат активните вещества аминокиселини и къси пептиди и са без консерванти. Серумите са създадени за решение на специфични проблеми на кожата, като дехидратация, изгубен тонус, себорея или бръчици. Могат да бъдат използвани поотделно или да се смесват като коктейл.