В съвременната ера на инжекционните процедури „балансирането на профила“ се е превърнало в стандарт за грижа – симетрията се оценява спрямо размера и се придава приоритет на цялото спрямо частите.

Вместо да коригира отделна зона изолирано, интелигентният инжектор има за цел да укрепи цялостно лицевия контур, преди да придаде по-характерни черти, за да постигне блансирано излъчване. За да се хармонизира лицето е нужна изключителна прецизност. Подходът е преди всичко микро инжектиране и извършване на малки корекции отгоре надолу, за да се предизвикат всички части да заработят в синхрон и със структурна красота.

Процесът е донякъде аналогичен на настройването на отделните струни на китара, за да предизвика симфоничен акорд при свирене или в този конкрете случай – при поглед в огледалото.

Тъй като много от вас са прекарали живота си, гледайки отраженията си в огледалото в анфас, появата на профила е сравнително нова грижа – породена от селфи културата и от Zoom. Наблюдавайки се в Zoom екрана, докато говорим, пред вид лошото осветление и под неприятен ъгъл, с камерата на лаптопа, поставена на бюро, под естественото ниво на очите –  всичко това измества фокусът към части от лицето, за които може би рядко сте се замисляли преди това. Включително и брадичката.

 

Как брадичката влияе на другите черти на лицето

Брадичката отдавна е недооценена черта на лицето. Силната брадичка помага за балансирането на профила и прави така, че шията да изглежда по-дълга, а ъгълът под брадичката да изглежда по-дълбок. Брадичка, която е контурирана по подходящ начин, придава по-младежка визия, забавяйки определени белези на стареене, като поддържа кожата под брадичката опъната.

Докато някои брадички по природа са по-малки, други се свиват с възрастта. Тъй губи мазнини, костна плътност и мускулна маса, кожата на лицето става по-отпусната, брадичката се отдръпва навътре, променяйки формата на лицето. Наличието или отсъствието на брадичка може драматично да повлияе на външния вид и на други части, като носа и устните или върху линиите на усмивката и на плътността на кожата под брадичката.

Тъй като това не винаги е очевидно веднага за пациентите, брадичката не е зона, в която всеки има желание да инвестира. А увеличаването на брадичката наистина е инвестиция – забележителна промяна в тази зона може да спести множество спринцовки с филъри. Хората може първоначално да се противопоставят на поставянето на филър в брадичката, защото не могат да си представят как това би могло да  повлияе на други зони, които ги притесняват повече. Брадичката може да се окаже не така важна за онези, които нямат поглед върху профила си, за тях вероятно това ще е пропилян продукт.

Изборът на подходящ инжектор, който може да оцени анатомията и нюансираното взаимодействие между различните части на лицето, е изключително важно. Ориентирният към интегриран подход дерматолог ще ви провокира да разгледате лицето си от всички перспективи и ще предложи най-подходящите корекции

 

Големината на брадичката въздейства върху формата на носа

Много пъти хората не харесват носовете си. А не разбират, че причината не е задължително носът, а балансът между носа и долната част на лицето. Филърът може да направи брадичката по-доминираща, така че носът да изглежда малко по-малък. Подсилвайки брадичката, се укрепват устните и устата.

„В тази област има взаимодействие между костите, мускулите и тъканите. И ако брадичката е по-издължена, това ще направи устните по-изразени и по-симетрични“, обясни д-р Самер Шокър. Той допълни, че брадичката има огромно влияние върху устните.

 

Добре контурираната брадичка придава повече обем на устните

Много млади пациенти предпочитат филър само в устните, без да се попълва брадичката или гънката, която разделя долната устна от брадичката. Устните не могат да изглеждат естествено, ако се изолират от другите зони. Не може да се постигне добра активност на долната устна и да се моделират по-плътни и сочни устни, ако не бъдат третирани ограждащите структури.

 

Уголемяването на брадичката лифтира долната част на лицето

При лице с дефицитна брадичка е трудно да се стегне долната част на лицето, ако първо не се възстанови контура на брадичката. Чрез удължаване на брадичката напред с филър и генерално чрез уголемяване на долната челюстна линия, може да се придърпа отпусната кожа в зоната. Този стягащ ефект се разпростира и върху областта под брадичката. Независимо дали създавате проекция напред или надолу, филърът в брадичката ще придърпва тъканите под нея, за да придаде по-изразен ъгъл.

 

Vобразната форма на лицето е белег за младост

Нежното уголемяване на брадичката придава на лицето сърцевидна фирма, която обикновено се счита за по-младежка и класически женствена. При мъжете брадичката е традиционно по-широка и притъпена. Въпреки стандартните норми за половете, много инжектори не се ръководят тях и не поставят пациентите в калъп.

Брадичката служи за закрепване на долната част на лицето. В профил тя трябва да попада в една линия със зоната между веждите и тази между носа и горната устна. Поддържането на брадичката на правилното ниво е много важно – не можете да балансирате всички характеристики, освен ако брадичката не е балансирана. Ако с времето се сплеска и се отдръпне навътре, наистина придава по-старческо излъчване.

 

Как лекарите персонализират уголемяването на брадичката

Моделирането на брадичката с филър не е само за пациенти над 40 години с изчезващ обем и костна резорбция. Дерматолозите го определят като универсално решение – популярно сред поколения и етнически групи.

По-важното от пропорциите в учебниците е, че вашият дерматолог ще увеличи брадичката и постепенно, грациозно и в съответствие с вашите индивидуални характеристики. Почти винаги запълването само на центъра на брадичката не е достатъчно. Инжекторите обръщат внимание и на съседните зони – за плавно и непрекъснато оформяне на челюстната линия и контуриране нагоре и около хоризонталната гънката на брадичката и ъглите на устата, за да се укрепи зоната на марионетните линии и долната устна.

 

Комбинирането на хиалуронови филъри с ботокс

Когато добавят дължина, ширина или издатина към самата брадичка, инжекторите често използват хиалуронова киселина, инжектирайки я дълбоко върху костта. Колагено стимулиращите филъри са друг популярен избор за пациенти, които ги предпочитат. Решаваща за отличния и достъпен резултат е инжекционната техника.

“Можете да получите много повече ефект с по-малко продукт, като зачитате анатомията, движението, мускулатурата и израженията на всеки пациент“, посочва дерматологът д-р Самер Шокър

За съседните на брадичката области, които са по-динамични, инжекторите предпочитат по-меките и по-гъвкави хиалуронови филъри, тъй като изглеждат най-естествено при говорене и когато пациентът се усмихва.

За постигане на допълнителни резултати, лекарите рутинно комбинират филър за брадичката с невротоксин.

„Когато оформям брадичката, често комбинирам филър и ботулинов токсин“, отбелязва д-р Шокър

„Ако брадичката е слаба и издърпана назад в профил, използвайки ботокс за отпускане на мускулът, който придърпва кожата на брадичката назад и я вдлъбва  – това извежда брадичката леко напред, извън сянката на долната устна, и я изглажда. Релаксирането на на този мускул облекчава напрежението и поддържа поставения филъра в красива форма, като също може да повдигне зоната още повече. При подходящи пациенти д-р Шокър инжектира невромодулатор в платизмения мускул на врата – по-специално в по-централните части, за да облекчи всяко придърпване на брадичката и челюстта, за по-младежки цялостен резултат.

Тъй като моделирането на брадичката може да изисква повече количество филър, лекарите често я изграждат на етапи, в продължение на няколко посещения. Особено ако пациентите имат колебания да третират зоната.

„Много често не поставям достатъчно, за да коригирам напълно или пренастроя брадичката, а вместо това добавям по малко“, създавайки постепенни промени, казва д-р Шокър. Този подход на малки стъпки не само успокоява и дава възможност за по-постепенно възстановяване на брадичката, но дава време на филъра да се интегрира, така че при следващите посещения инжекторите да могат да преценят и постигнат най-точното подобрение.