Защо обемите са ретро, каква е силата на комбинираната регенеративна медицина и ролята на генетичните тестове в определяне методите за въздействие върху даден кожен проблем?

В тази статия с дерматолога д-р Янита Михайлова от Amber Beauty Club ви представяме кои са най-актуалните стратегии за подмладяване и забавяне процеса на стареене.

Една от тенденциите през последните години, която категорично се наложи в периода на пандемията, е концепцията за нормализиране на обемите. Социалните промени породиха желание за връщане към всичко, което изглежда естествено и умерено. Драматичната визия се подмени с фини и ненатрапчиви контури. Това свръх напълване на лицата, което все още продължаваме да наблюдаваме, защото то няма как изведнъж да изчезне, е вече е доста ретро тренд в световен мащаб. Дори и в Америка, където всичко е в повече, има тенденция към разграждане на обемните лица. Големият акцент в грижата за кожата за 2021-ва е освежаване и възстановяване на изгубения обем без драстични промени, подобряване на хидратацията и коригиране на повърхностните дефекти.

В моята работа с пациентите винаги съм се придържала към тази нормалност – да бъдем по-добра, по-млада и по-свежа своя версия. Концепцията, която прилагам, комбинира енергийно базирани процедури с регенеративни терапии като плазмотерапия, мезотерапия с микронизиран колаген, мезотерапия с растежни фактори и стволови клети. Включва също хранителни добавки и допълнителен режим за адекватна домашна грижа за кожата. И когато лицето е изгубило обем и има нужда от възстановяването му, като помощни средства прилагам и филъри.

Д-р Янита Михайлова ще консултира в Amber Beauty Club на 12 и 13 август, запишете час за консултацията или процедура

Запазете час

Около 4 мл обем се губи всяка година при стареене на лицето.

Процесът на стареене започва след около 20-ата година, а след 30-35-годишна възраст губим обеми на всички нива – в подкожната мастна тъкан, в съединителната тъкан, настъпва загуба на костна плътност и деформация, променят се черепът, ставите и съединителнотъканните влакна, също и кръвоносните съдове, потните и мастните жлези. Кожата изтънява, променя се нейният повърхностен слой. И за да се възстанови и запази това, което е било, е необходимо да се въздейства на всички нива с дермални и биостимулиращи филъри за възвръщане на обемите, a чрез апаратни и инжекционни процедури се коригират повърхностните слоеве.

Full Face подход в естетиката

Консултацията с естетичен дерматолог трябва да включва цялостна концепция за антиейджинг на лицето или т.нар. full face approach. Когато се предприема корекция, е необходимо да се мисли за посоката на стареене на цялото лице и във връзка с годините и състоянието на кожата, генетичната предразположеност. Да се набележат зоните с приоритет, тези, при които може да се изчака и при които трябва да се внимава за в бъдеще.

Комбинирана регенеративна терапия и дермални импланти

PRP терапията с инжектиране на обогатена собствена кръв- на плазма на пациента се грижи за цялостното качество на кожата, подобрява текстурата и тонуса. Повлиява белезите (включително белези от акне), хиперпигментации, отпуснатата кожа и фини линии. Растежните фактори в PRP подпомагат лечението при розацея, купероза и периорален дерматит. Възстановяването на съединителната тъкан колагенови и еластинови влакна, е възможно и чрез прилагане на мезотерапия с микронизиран колаген. Напоследък все по-популярни стават мезотерапиите с растежни фактори, които стимулират и „събуждат“ клетките. Посредством комбинираното инжектиране на различните регенеративни терапии и дермални филъри влияем триизмерно – качество, консистенция и блясък на кожата с възстановяване на нормалните обеми на лицето, които се губят с възрастта. Истинската полза от комбинирането на филърите с другите методи е увеличаването трайността и нивото на резултатите. И докато филърът възстановява плътността и обема, добавянето на регенеративните терапии подпомага да се поддържат тези резултати, като се стартират естествените възстановителни процеси в тялото.

Генетични тестове за определяне на персонализирани протоколи в грижа за кожата

Нова тенденция в персонализираната грижа за кожата е изготвянето на комплексен план от естетични терапии, базирани на генетична информация. Генетичните тестове могат да бъдат интегрирани в цялостната оценка на пациента за най- добро цялостно решение на определено кожно състояние. Изследват се различни показа- тели, които дават информация за генетичната способност на кожата на пациента да се справя с излагането на слънце, за степента на чувствителност към UV лъчи, съществува ли риск от рак на кожата, степен на хидратация, способност за синтез на колагена, антиоксидантна защита, склонност към възпаление на кожата и други. Оценката може да покаже ефективността на кожната бариера.

Тези показатели се взимат предвид в грижата за кожата като план за справяне със стареенето или като план за превенция при по-млади пациенти. По преценка на дерматолога към цялостната концепция могат да бъдат назначени комбинирани тестове за поносимост към храни, за общото здраво- словно състояние, както и консултации с други специалисти. Тенденцията все повече хора да се обръщат към здраво- словния начин на живот, хранене и спорт е важна и определяща в естетичния подход за ефективна дългосрочна грижа за кожата.