Какво се случва с кожата по време на менопаузата и необходимо ли е грижата за кожата да бъде променена?

Наред с горещите вълни и изпотяването, косопада и наддаванете на тегло, друг нежелан симптом на менопаузата е ускореното стареене. Но ако сте информирани за какво да внимавате, можете да преминете в перименопауза по-подготвени да се справите с промените, причинени от хормоналната недостатъчност на естрогена.

 

Какво представлява менопаузата и кога настъпва

Менопаузата е периодът, в който менструалният цикъл на жената спира, причинен от изчерпване на естрогенния хормон. Диагностицира се 12 месеца след последната менструация и обикновено се случва, когато жените са на възраст между 40 и 50 г. Експертите са идентифицирали най-малко 34 симптома, свързани с менопаузата и годините, водещи до нея (перименопауза), но най-честите включват горещи вълни, понижено сексуално желание, вагинална сухота и студени тръпки.

Какво се случва с кожата по време на менопаузата

Намалените нива на естроген в организма могат да имат драматични ефекти върху кожата. Естрогенът подхранва и защитава кожата, космените фоликули, мастните жлези и клетките, които активират производството на кератин и възстановяването на тъканите.

„Естрогенът подпомага производството на колаген и притока на кръв, поддържа епидермалната хидратация, еластичността и плътността на кожата, ускорява зарастването на рани.“, обяснява дерматологът доц. Весела Райкова.

Когато хормонът започне да се изчерпва по време на перименопаузата, като това може да се случи още 15 години преди менопаузата, това се проявява върху кожата като загуба на блясък и хидратация. Тъй като естрогенът продължава да се срива, стареенето на кожата се ускорява значително.

„Загубите на колаген са 30% през първите пет години на менопаузата, а всяка година след и по време на постменопаузата се губи по 2% колаген“, поясни доц. Райкова.

Какви съставки и продукти трябва да използват жените в перименопауза и менопауза

Дерматолозите на Amber Beauty Club препоръчват успокояващия ниацинамид притив възпаление, ретиноиди за укрепване на кожата, антиоксиданти за възстановяване на кожата, хиалуронова киселина за поддържане на влажността и блокиращи слънцезащитни кремове, като цинков оксид и/ или титанов диоксид. Но нито една конкретна съставка не е магическа, поради което е препоръчително жените в менопауза да се консултират с дерматолог, за да персонализират режима на грижа за кожата с козметични продукти и клинични процедури.

Грижата за кожата в менопауза не е по-различна от антиейдж грижата

Медицинската грижа против стареене е насочена към много от промените в кожата, причинени от изчерпване на естрогена. Козметичните продукти трябва да съдържат съставки като пептиди и ретиноиди за стимулиране на производството на колаген, нежни ексфолианти за ускоряване на клетъчния оборот, антиоксиданти за възстановяване и успокояване, ниацинамид за изсветляване и хиалуронова киселина и серамиди – за овлажняване.

Няма голяма разлика между грижата за кожата в менопауза и грижата за кожата против стареене, с изключение на патентованите съставки. Всички съставки обикновено следват насоките за хидратиране на кожата, използване на слънцезащита и акцентират на промените с дефицит на естроген, които се случват с кожата. Козметичните продукти, специално разработени за периода в менопауза, се понасят добре от всички типове кожа, тъй като кожата в менопауза е по-малко устойчива и по-податлива на дразнене и сърбеж.

Според доц. Весела Райкова жените могат да започнат да използват специализиранa грижа за кожата дори в края на 20-те години, когато започнат да забелязват текстурни промени, суха или раздразнена кожа, или загуба на еластичност.