Подобно на всички части от тялото и женските полови органи търпят промени под въздействието на времето и хормоните в различните етапи от развитието на жената, включително биват повлиявани и от начина й на живот.

Най-значително влияние за вагиналните промени при жените оказва отпадането на естрогенната функция на яйчниците, особено в периода след менопаузата, процесите на раждане и кърмене, както и половия живот на жената. След 45 годишна възраст количеството на женския хормон естроген намалява като производство, което води до спад в синтеза на колаген. Като резултат възниква изтъняване и сухота на външните полови органи. Дермата в тях губи своята еластичност, лигавицата престава да бъде добре овлажнена, започва загуба на съединителна тъкан, функционалността на жлезистите клетки в областта намалява. Всички тези промени засягат вида, формата, размера и активността на външните и вътрешните полови органи.

Възрастови промени на интимната зона

При стареене на кожата, старее и лигавицата. Големите срамни устни стават по-тъмни, по-малки, по-тънки, по-лесно податливи на раздразнение, наранявания и инфекции. Те спират да бъдат добре структурираната предпазваща и покриваща бариера за малките срамни устни и входа на влагалището. Подобни промени се наблюдават и в структурата и активността на влагалищната стена и лигавица. Постепенно настъпва т.н. атрофия – обратно развитие на тъканите и произхождащо от това понижена функционалност на целия генитален апарат. Атрофията във вулво-вагиналната област често води до сухота, сърбеж и усещане за парене, дразнене и остра болка по време на физическа активност и сексуален контакт. Без естроген вагиналната лигавица става по-тънка и по-малко хидратирана. Остават налични само базалните й клетки. Влагалището губи гъвкавостта и еластичността си.

Едновременно с това мускулите и сухожилията на родовия канал започват да отслабват. Тази слабост и намален тонус на вагиналния мускул се засилват със всяко следващо раждане. Като следствие на това някои жени изпитват вагинална разслабеност, намалено усещане и удоволствие по време на полов акт. Дискомфортът, причинен от тези физиологични промени, засяга качеството на живот и сексуалните отношения на жената, което може да се отрази и на интимния й живот и да доведе до дисбаланс във взаимоотношенията с партньора.

Вагинално подмладяване

„Раждането и възрастта могат да променят структурата на лигавицата на вагината на жената. С някои от моите пациентки успяваме да противодействаме на тези промени.“, споделя доц. Весела Райкова, която прилага ефективно различни методи за вагинално подмладяване.

Интимното подмладяване е комбинация от процедури, които имат за цел да подобрят качеството на лигавицата и съответно на оргазма. Терминът вагинално подмладяване обхваща всичко, което може да промени вагиналната анатомия – както вътрешните, така и външни структури.

По-голямата част от жените избират вагинално подмладяване по естетични причини. Подобряването на самочувствието обикновено играе значителна роля в решението.

Доц. Весела Райкова подчертава, че е важно е пациентките да се интересуват от тези процедури заради самите себе си, а не поради желанието на партньор или натиск от обществото.

Всяка жена, която планира вагинално подмладяване трябва има реалистични очаквания за резултатите. Нито една козметична процедура няма да възстанови която и да е част от тялото ви така, както е била на 18 години. Естествено е желанието да искате да върнете часовника назад и да противодействате на признаците на стареене. Важно е обаче, опитвайки се да направите това, да не излагате на риск психическото или физическото си здраве. Консултирайте се едновременно с гинеколог и дерматолог, преди да изберете козметична процедура, задайте правилните въпроси, за да могат да ви предложат други опции, които не сте обмисляли.

Ефективен начин за справяне с проблема и възстановяване естетичните качества на вулво-вагиналната област е инжектирането на хидратант и/или филър на основата на хиалуронова киселина. Разработен специално за интимната зона, гелът възвръща баланса на влага в интимната област, помага за отстраняване на външните дефекти и има превъзходно успокояващо действие.

Основният активен компонент на продукта е хиалуроновата киселина от неживотински произход с омрежени молекулни връзки по патентована технология.

Благодарение на този метод за стабилизиране, в дермата се създава трайна и плътна рамка от молекули на хиалуроновата киселина, която активно натрупва голямо количество влага около тях, създавайки оптимална среда за активиране на всички биохимични процеси, хранене и регенерация на тъканта. Въздействието на гела може да помогне за оформяне добрия вид на пубиса и укрепването на мускулите в зоната. Продуктът позволява премахването на налична асиметрия и корекция на дефекти в резултат на  раждане, травма или операция.

Фокусът на процедурите с инжектиране на филъри е реконструкция и стимулиране на влагалищната лигавица, увредените мускули и тъкани на влагалището и неговата кухина. Стремежът е да се подкрепят структурите и да се възвърне тяхното състояние от преди бременността, да се заздравят, хидратират и стегнат, което разбира се води и до увеличаване на сексуалното удовлетворение. Филърите възстановяват хидратацията във влагалищната стена и лигавица. Прилагат за извайване вида и формата на външните срамни устни и осигуряването на тяхната бариерна функция спрямо малките срамни устни и входа на влагалището.

Жените имат избор – да бъдат информирани и да бъдат едновременно здрави, удовлетворени и красиви. Съвременната концепцията за цялостното подмладяване включва и интимната зона. След консултация с дермато-венеролог и акушергинеколог се назначава най-подходящата техника за вагинално подмладяване.