Ръководство как работят киселините в полза на красотата

Ако се използват в правилните концентрации, киселините всъщност са едни от най-полезните съставки в грижата за кожата. Те са чудодейните инструменти за борба с акне, бръчки, кафяви петна, белези и неравен тен на кожата.

Този блог пост е своеобразен наръчник за видовете киселини в козметиката, кога и как да се прилагат тези мощни съставки в полза на красотата. Вероятно думата „киселина” предизвиква асоциация за бълбукащи епруветки в часовете по химия. Но киселините са ваши приятели и могат да имат траен ефект върху текстурата и тонуса на кожата. Ако разгледаме скалата на ph, всяко вещество под 7 се счита за киселинно, а над него – за основно. Така че по дефиниция има тонове съставки за грижа за кожата, които вероятно не смятате за киселини (като витамин С, например), но могат да бъдат категоризирани като такива.

 

Какво представляват киселините?

Киселините са съставка за грижа за кожата, която често се използва за ексфолиране. Има две основни групи киселини в грижата за кожата: алфа хидрокси киселини (AHA) и бета хидрокси киселини (BHA). И двете групи осигуряват ексфолиращи ползи, свързани с регенерирането и подмладяването на кожата. Спомагат за излющването на горния слой мъртви клетки, за да разкрият по-гладката и ярка кожа. В контролирани формули тези киселини разтварят междуклетъчните пространства и обикновено хиляди клетки се отделят едновременно от повърхността на кожата. В зависимост от силата на киселината, те могат да се видят с просто око. Всъщност люспите, които се отделят от кожата след пилинг, са всички мъртви клетки. Това увеличение на клетъчния оборот помага за намаляване на пълчиците, изглажда фините линии и придава цялостен озаряващ ефект.

 

Каква е разликата между AHA и BHA, използвани в грижата за кожата?

AHA са водоразтворими и работят най-вече върху повърхността на кожата, което ги прави добра възможност за лечение на фини линии и усъвършенстване на текстурата. Алфа хидрокси киселините са може би най-често срещаните киселини, които се използват в грижата з акожата. Приятни са за ексфолиране на външния слой, оставяйки кожата по-ярка. Изравняват тена и текстурата и дори могат да стимулират в малки степени производството на колаген. Докато BHA могат да проникнат дълбоко в запушените пори и следователно са полезни за лечение и превенция на акне. Бета хидрокси киселините се свързват със себума (мазнините в кожата), така че когато мъртвите клетки са пометени от BHA, запушващите порите мазнини се отделят заедно с тях.

AHA и BHA се разделят на няколко под категории с различни ползи за кожата. Тъй като изборът на най-добрата киселина за вашата кожа може да се окаже объркващ, ще класифицираме най-популярните варианти.

 

 Най-добрите AHA

Гликолова киселина

Гликоловата киселина се получава от захарта и има най-малката молекула от всички останали, така че прониква най-дълбоко, което я прави една от най-ефективните киселини. Регенерира колагеновите влакна, уплътнява кожата и изравнява тена.  Тъй като прониква на дълбоко и води до по-интензивно ексфолиране, има риск да предизвика дразнене.

 

Млечна киселина

Млечната киселина е втората с най-малка молекула от всички киселини. По-нежна е от гликоловата и привлича влагата към кожата, което я прави хидратиращ агент. Създадена от захар или ферментирало мляко, тази алфа хидрокси киселина е достатъчно нежна за хора с чувствителна кожа. Счита се, че Клеопатра е първата откривателка на AHA, тъй като редовно е взимала млечни вани, за да разкраси кожата си. Още в Древен Египет жените са осъзнали, че млечната киселина, която се намира в млякото, има омекотяващ, овлажняващ ефект върху кожата. Днес, хиляди години по-късно, много хора с груба, суха или лющеща се кожа разчитат на продукти с млечна киселина.

 

Плодови киселини

Още по-нежни са плодовите киселини – лимонена (която обикновено е получена от лимон или грейпфрут) и ябълчена (изолира се от ябълки). Тези по-големи съединения действат върху най-горния слой на кожата и често се комбинират с гликолова или млечна киселина, за да повишат ефективността им.

 

Най-добрите BHA – салицилова киселина

Ако някога сте си купували козметика срещу акне, вероятно сте запознати със салициловата киселина – една от най-популярните съставки за минимизиране на пъпчиците. Това е така, защото салициловата киселина прониква и разтваря маслото, което запушва порите, като едновременно ексфолира мъртвите кожни клетки. Действа без да дразни вече възпалената кожа, тъй като има противовъзпалителни свойства.

 

А какво е хиалуронова киселина?

Това е технически киселина, тъй като нейното рН е по-ниско от неутралното, но реално хиалуроновата киселина е овлажнител, най-известен със своите хидратиращи свойства. Тази захарна молекула е способна да абсорбира вода до 1000 пъти собственото си тегло и помага за задържане на влагата върху повърхността на кожата. Предотвратява изтичането на влага от кожата, което помага за превенция на появата на бръчки.

 

Как да използваме киселини в грижата за кожата

Какви са различните начини за включване на киселина във вашата рутинна грижа за кожата? Някои почистващи продукти съдържат AHA или BHA и могат да осигурят редица ползи за кожата. Добър вариант е да се измива лицето с основно нежно почистващо средство и след това да се нанася AHA крем или серум. Ако кожата ви е предразположена към акне или е мазна, почистващ препарат със салицилова киселина ще действа целенасочено за запушени пори, като спомага за дълбокото им почистване. Освен към почистващи препарати, често киселините се добавят към кремове, серуми, маски или домашни пилинги.

 

Как трябва да използвате киселина?

Като общо правило, трябва да тествате формулата на вътрешната част на ръката си и да изчакате 24 до 48 часа, за да видите дали имате реакция. Ако сте вкъщи, можете да опитате да нанесете киселината върху лицето си. Въпреки че лекото пощипване не е сериозно притеснение, то болезнени усещания като парене са показател. След като изберете крем, серум или маска на киселинна основа, , можете да ги използвате един или два пъти седмично и да видите как кожата ще реагира. След това можете да нанасяте по-често.

При използване на домашен пилинг, нанасяйте разтвора върху Т-зоната и върху челото, върху носа, бузите и брадичката. След изплакване, нанесете нежен овлажнител, за да успокоите кожата. Не забравяйте зоните под врата. Обърнете внимание на петната по деколтето, като нанасяте AHA крема за лице на няколко сантиметра по-надолу. Можете да изчистите акнето по гърба, като  измивате тялото със салицилова киселина или използвате киселинен продукт за гърба на ръцете си, тъй като тази област често показва признаци на стареене.

Без значение коя зона третиране или каква киселина използвате, не забравяйте да нанасяте плътен слой SPF, особено ако използвате продуктите с киселина сутрин. Дори ако киселините са само част от нощната ви рутина, кожата ви ще е изключително чувствителна и уязвима на следващата сутрин – така че никога не пропускайте слънцезащитата.

 

Домашен или професионален пилинг

Козметичните продукти с киселини у дома, така и пилингите в клинични условия могат да дадат страхотни резултати – стига да изберете подходящия за вас. Основната разлика между домашните пилинги и техните аналози в клинични условия е нивото на интензивност. Домашните пилинги обикновено са около 10 % (или по-малко) AHA или BHA, докато професионалните формули могат да съдържат до 70%. По-високата концентрация позволява на експертите да се справят с по-големи поражения от слънцето и фини линии. Колкото по-голяма е продължителността на престояване на продукта върху кожата и колкото по-силна е концентрацията, толкова по-дълбоко прониква. Серия от 3 или 4 основни пилинга в клинични условия могат безпроблемно да изсветлят тъмните петна и да изгладят бръчките и по-широки пори.

 

Повърхностни (леки) пилинги

Повърхностните пилинги отстраняват повърхностните мъртви клетки с разтвор на гликолова или салицилова киселина. Дерматолозите на Amber Beauty Club препоръчват минимален интервал от две седмици между две терапевтични сесии. Най-подходящи са за пациенти межди 20 и 30 г. (с леки увреждания от слънцето или акне) и имат много кратък възстановителен период. Може и да няма обилно лющене, но са с доказани ползи за кожата – премахват се външните слоеве и се постига сияен блясък.

 

Пилинги със средна дълбочина

Те са най-подходящи за хора с тъмни петна, неравномерен тен и фини линии от по-дълбокото увреждане от слънцето. Пилингът със средна дълбочина се извършва най-често с гликолова киселина, трихлороцетна киселина (TCA) или Jessner разтвор (комбинация от млечна киселина, салицилова киселина и антисептичен ексфолиант). Тези пилинги третират хиперпигментации и фини линии, като въздействат в по-дълбоки слоеве на епидермиса. Тъй като процесът е по-интензивен, времето за възстановяване е по-дълго, което означава, че кожата може да е зачервена или кафява до една седмица, докато върху лицето се образува коричка. След това повърхността се излющва, за да се разкрие по-ярка и гладка кожа.

 

Дълбоки пилинги

Подходящи са пациенти с изразени бръчки около очите и устата, дълбоки белези от акне и упорити тъмни петна. Времето за възстановяване е дълго, като кожата може да се излющва в продължение на около 10 дни. Тез дълбоки пилинги са агресивни, но винаги дават красиви резултати.

 

 

Любим продукт с киселини за домашна за грижа на експертите по красота от Amber Beauty Club:

Всички видове от лосиона Biologique Recherche Lotion P50, който оставя върху кожата блясък, идващ от млечната и лимонената киселини в състава му.