Козметичните продукти с ниацинамид могат да помогнат за лечението на определени кожни състояния, включително на акне и екзема.

Ниацинамидът, наричан още никотинамид, е форма на витамин B3 и основно хранително вещество. Дефицитът на B3 може да доведе до нарушения в кожата, бъбреците и мозъка. А приемът на ниацинамид може да компенсира и да предотврати дефицита на B3.

Ниацинамидът и здравето на кожата

Въпреки че са необходими повече изследвания, козметичните продукти с ниацинамид могат да помогнат за лечението на определени кожни състояния, включително на акне и екзема.

Когато се използва локално всеки ден, ниацинамидът може да има положително въздействие върху цялостното здраве на кожата. Съставката може да помогне за намаляване на възпалението и хиперпигментацията, да изглади цялостната текстура и да изсветли кожата ви.

Може да отнеме няколко седмици, за да видите забележимо подобрение, така че е важно да сте търпеливи и да се придържате към рутината си.

Макар приликите в имената, ниацинамидът и ниацинът са два различни вида витамин B3. Тялото може да произвежда ниацинамид от хранителни добавки с ниацин, които сте приели. Това се случва, когато в тялото има прекомерно количество ниацин. Триптофанът в тялото също може да се превърне в ниацинамид. Винаги се консултирайте с лекар преди да приемете витамин B3 или други добавки.

Какви са ползите от ниацинамида

Ниацинамидът може да помогне за изграждането на протеини в кожата и да заключи влагата, за да предотврати увреждането на околната среда.

Имунитет. Ниацинамидът помага за изграждането на кератин, вид протеин, който поддържа кожата стегната и здрава.

Липидна бариера. Ниацинамидът може да помогне на кожата да изгради серамидна (липидна) бариера, която от своя страна може да помогне за задържането на влагата. Това е полезно за всички типове кожа, особено при наличие екзема или зряла кожа.

Минимизира зачервяването и петната. Ниацинамидът намалява възпалението, което може да помогне за облекчаване на зачервяване от екзема, акне и други възпалителни кожни състояния.

Минимизира появата на пори. Поддържа на кожата гладка и овлажнена. Има вторична полза – естествено намаляване на размера на порите с течение на времето.

Регулира омазняването. Ползите от задържането на влага не са само за тези от вас със суха кожа. Ниацинимидът може също така да помогне за регулиране на количеството масло, което мастните жлези произвеждат, и да предотврати претоварването на жлезите.

Предпазва от увреждане от слънцето. Ниацинамидът може да възстанови здравите кожни клетки, като едновременно ги предпазва от увреждане, причинено от ултравиолетовите лъчи.

Лекува хиперпигментация. Според някои изследвания 5% концентрации на ниацинамид могат да бъдат полезни за изсветляване на тъмните петна. Ползите се наблюдават след четири седмици, но не повече от два месеца. Това може да е следствие от повишеното производство на колаген.

Минимизира фините линии и бръчки. Изследванията също така показват, че същата концентрация е полезна за намаляване на някои признаци на увреждане от слънцето, което идва със стареенето. Това включва фини линии и бръчки.

Предпазва от оксидативен стрес. Ниацинамидът помага за изграждането на клетките в кожата, като едновременно ги предпазва от стреса на околната среда, като слънчева светлина, замърсяване и токсини.

Лекува акне. Ниацинамидът може да бъде полезен при тежко акне, особено при възпалителни форми като папули и пустули. С течение на времето ще забележите по-малко лезии и подобрена текстура на кожата.

Локални продукти или хранителни добавки

Балансираната диета е най-добрият начин да получите микроелементи като витамин B3. Трябва да приемате добавки само под лекарско наблюдение за лечение на дефицит.

За добро здраве на кожата може да увеличите приема на храни, богати на витамин B3 – яйца, зърнени храни, зелени зеленчуци, боб, риба, мляко.

И все пак няма 100%-ова гаранция, че хранителните вещества във вашата диета ще повлияят на цялостното ви здраве на кожата. Единственият начин да се уверите, че ниацинамидът е насочен към грижата за кожата, е да го използвате локално.

Много продукти с ниацинамид за локално приложение се предлагат под формата на серуми. Мислете за серумите като допълнителна терапия за индивидуални кожни проблеми, извън редовното почистване, тонизиране и овлажняване. Серумът се прилага след тонизиране, но преди овлажняване. Някои почистващи препарати и кремове също съдържат ниацинамид. Тази съставка се намира и в някои маски за лице.

Някои клинични изследвания показват, че 5% формули ниацинамид са ефективни при лечение на хиперпигментация и увреждания, свързани с излагане на слънце. Ако имате чувствителна кожа, може да започнете с по-ниска концентрация. Формулите с 2% ниацинамид могат да помогнат за облекчаване на симптомите на екзема и подобни състояния. Ниацинамидът може да бъде посочен като „ниацин“ и „никотинамид“ на етикетите на продуктите. Ако серумът с ниацинамид се използва заедно с хиалуронова киселина, се увеличава усвояването му и съответно ползите за кожата.

Повечето изследвания описват забележими подобрения след четири седмици от началото на използване на продукта. Драматични промени в кожата се виждат след осем седмици. Това включва по-гладка, тонизирана и хидратирана кожа.

Ако не забележите никакви промени в рамките на няколко месеца, е препоръчително да се консултирате с дерматолог. За да обсъдите и оцените заедно рутинната си грижа и за да получите съвети кои продукти да използвате и как да промените диетата си, така че да подобрите здравето на кожата си.