Импровизираните хоум офиси причиняват болки и влошават стойката

Редовните масажи могат да противодействат на дисбаланса, причинен от седенето, да облекчат болките в резултат от работата на бюрото и да минимизират риска от бърнаут. Масажните терапии имат положително въздействие върху физическото, психическото и емоционалното състояние. Подобряват кръвообращението и облекчават стреса, който тялото приема, докато сте в една и съща поза в дългите часове на работа. Продължителното седене пред ярък екран несъмно уморява, стресира и увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето ви.

Според скорошно проучване във Великобритания, направено през септември 2020 г., над 60% от работещите вкъщи изпитват болки в резултат на импровизираните си хоум офиси. Изследването сочи, че болките са предимно в гърба, врата, бедрата, коленете и китките. Едва 30% от хората, които работят хоум офис, имат обособено специално работно пространство. 18% от тях работят от диван или фотьойл, 17% от трапезарията или на кухненски стол и 12% от леглото. Над 20% от хоум офис заетите съобщават, че често са прегърбени, докато пишат на компютъра, 23% от тях балансират лаптопа върху краката, а 21% седят с усукани гръб или крака.

Без значение дали работите в офиса или от вкъщи, редовните масажни терапии могат да облекчат цялостно напрежението, болката и стреса, както и да увеличат усещането за щастие и добро настроение.

 

Масажите намаляват мускулните болки

Ако имате възпалени мускули – масажът със сигурност ще ви помогне. Масажната терапия увеличава и подобрява микроциркулацията. Изследване от 2011 г., публикувано в Annals of Internal Medicine, установява, че ползите от масажната терапия са толкова ефективни, колкото и другите методи за лечение на хронична болка в гърба.

 

Могат да подобрят стойката

Много хора се опитват да се справят с някакъв постурален стрес (свързан със стойката), който често се проявява в раменете и шията. Работещите на бюро имат по-напреднали форми на постурален стрес като болки или слабост в кръста и глутеусите, причинени от продължителното седене.

Телата ни са в перфектен баланс, когато стоим изправени. Но седенето в различно положение час след час, ден след ден натоварва определени мускули и позволява на други да станат лениви и неактивни. Тези мускули развиват постурална „памет“, която продължава дълго след като работата на бюрото приключи. Коригирането на стойката може да допринесе за облекчаването на дразнещата болка зад лопатката, схванатия врат, болки в раменете, главоболие и мигрена.

„Терапията при квалифициран кинезетерапевт по лечебен масаж е фантастичен начин да се справите с прегърбването. Повтарящите се масажни сесии спомагат за намаляване на болката и напрежението в схванатите мускули. Масажът може ще събуди по-слабите и не толкова активни мускули, да балансира работната поза и в дългосрочен план да облекчи дискомфорта.“,  обясни кинезитерапевтът Антоанета Тодорова.

Редуването на масажи с упражнения през деня като разтягане и отваряне на гърдите и раменете са от ключово значение да се справите с лошата стойка и неразположенията от продължителното седене.

Масажите премахват безпокойството и депресията

Известно е, че шведската масажна терапия е най-ефективна при справяне с тревожността и депресията. Кратките срокове за изпълнение на задачите и спешните презентации увеличават безпокойството, което нерядко води до депресия у някои служителите. Когато сте под стрес, не сте в състояние да се справите с дадено задание по-най-добрия начин.  Доказано е, че мъжете страдат от по-висока интензивност на депресията в сравнение с жените.

Също така докосването при различните масажни техники може да бъде невероятно терапевтично и релаксиращо. Жени, диагностицирани с рак на гърдата, които са се подлагали три пъти седмично на масажна терапия, споделят, че са по-малко депресирани и по-малко ядосани, според проучване от 2005 г., публикувано в International Journal of Neuroscience. Друго изследване, публикувано в списанието на Американската академия за детска и юношеска психиатрия, установява, че пациентите, които са депресирани и притеснени, се чувстват много по-спокойни и щастливи, също и намалени нива на стрес след масаж.

„В условията на пандемия всички сме изправени пред хроничен стрес, ежедневно притеснение, безсъние, главоболие, депресия, нерядко и паник атаки. Грижата за психичното здраве е изключително важна точно в този момент. Масажите са един приятен и безболезнен начин да подобрите както физическото, така и менталното си състояние. А и чудесна възможност за повишаване на имунитета на целия организъм“, съветва Антоанета Тодорова, кинезитерапевт в Amber Beauty Club

 

Масажите подобряват съня

Масажите не само стимулират съня, но и помагат на тези, които иначе не могат да си починат спокойно. Масажната терапия е предпоставка за добра релаксацията и дълбок сън при тези, които се подлагат на химио или лъчетерапия, сочи изследване. Също така масажите помагат на бебетата да спят повече, да плачат по-малко и да бъдат по-малко стресирани, според проуване на университета в Уорик.

 

Повишават имунитета

Проучване от 2010 г., публикувано в Journal of Alternative and Complementary Medicine, установява, че масажът повишава броя на белите кръвни клетки на пациентите, което играе важна роля в защитата на тялото от заболявания.

 

Масажите регулират кръвното налягане

Високото кръвно налягане е все по-често срещано сред млади хора заради стреса и социалния натиск. Масажите намаляват сърдечната честота заедно със систолното и диастоличното кръвно налягане. Когато кръвното налягане е в рамките на нормалното, рисковете от сърдечно-съдови проблеми или нервен срив са минимални. Клинични проучвания доказват, че хората, които избират масажни сесии веднъж или два пъти седмично, имат нормално кръвно налягане и по-добро психическо здраве в сравнение с хората, които не ходят на редовни масажи.

 

Справят се с главоболието

Масажът намалява честотата и тежестта на главоболието от напрежение. Резултатите от изследвания от университета в Гранада в Испания показват, че само една сесия масажната терапия незабавно повлиява върху усещането за болка при пациенти с хронично главоболие от напрежение.

 

Облекчават болките при синдром на Карпалния канал или изтръпналите пръсти

Седенето в една поза в продължение на дълги часове и непрекъснато писане на клавиатурата заедно с управлението на мишката, може да доведе до синдром на Карпелния канал. Това е мускулно-скелетно нараняване, при което движенията на тялото са засегнати поради лоша стойка или прекомерно движение на една част от тялото. Симптомите на състоянието най-често са изтръпване, слабост в ръката и или усещане за иглички от вътрешната страна на китката към палеца. Специалистите съветват да се провежда седмична масажна терапия, за да се справят с възпалителни наранявания и дискомфорт.