Навярно повече от вас са наясно със спасителните ползи на ретинола и витамин С, но вероятно не знаете какви точно са те или каква е разликата между двете съставки.

И двете противодействат на стареенето, но науката зад това как работи всяка от тях е различна.

Как въздейства ретинолът върху кожата

Може да би сте срещали думи като ретинол или ретиноид в състава на различни козметични продукти за рутинна грижа за кожата. Всички те звучат сходно, което може да доведе до объркване.

„Ретиноид е общ термин за всеки локален продукт, който съдържа производна съставка на витамин А“, обясни дерматологът от Amber Beauty Club д-р Самер Шокър.

Ретинолът е сред най-често срещаните ретиноиди. Той подпомага за отпушване на порите, стимулира производството на колаген, намалява фините бръчки, повишава обмяната на кожни клетки, изглажда кожата, изравнява пигментацията и обезцветяването.

Ретинолът е толкова популярен, че сред всички локални антиейдж продукти против стареене е на второ място след слънцезащитните с доказана способност да натурализира признаците на стареене. И медицината разполага с много данни, които потвърждават неговата ефективност.

За разлика от витамин С, ретинолите също са много полезни при лечението на акне, особено комедонно. Освен това витамин С не е толкова ефективен в синтеза на колаген и антиейджинга, колкото ретинолът.

Как работи витамин С 

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който действа за неутрализиране на свободните радикали (замърсяване, UV лъчи), способни да разградят колагена в кожата ви, причинявайки по-видими признаци на стареене.

„Серумите с витамин С помагат за защита на кожата от въздействието на UV лъчите. Но не трябва да се заблуждавате, че е слънцезащитен крем и е задължително винаги да бъде комбиниран с поне SPF30. Витамин С намалява появата на слънчеви петна и обезцветяване, подобрява текстурата и тена на кожата, намаляват образуването на бръчки и задълбочаването на съществуващи бръчки“, поясни д-р Шокър.

Доказано е, че витамин С помага за намаляване на увреждането от UV лъчите, препоръчителен е и през зимата. Полезен е за суха кожа и подпомага заздравяването на рани.

Тъй като витамин С помага за защита на кожата от вредното въздействие на UV лъчите и свободните радикали, д-р Шокър препоръчва да се нанася върху лицето и шията след като почистите и измиете лицето си сутрин. Ретинолът, от друга страна, може да повиши чувствителността на кожата към слънцето, така че дерматологът съветва да прилагате ретинол през нощта. Може да ги използвате и едновременно, но ако имате чувствителна кожа, двете съставки заедно увеличават дразненето. Някои изследвания правят предпоставки, че киселинното pH, необходимо за усвояването на витамин С, допринася за разграждането на ретинола, но са необходими повече проучвания. Изследванията показват, че ретинолът запазва ефекта си, когато се съчетава с витамин С, а други сочат, че комбинирането на ретинол с витамин С или друг антиоксидант може да помогне за стабилизирането му.

Как да изберете правилната формула

При избор на ретинол, потърсете формула, която също съдържа овлажнители, за да противодействате на сухотата, която съставката обикновено може да причини.

„Тъй като ретинолът може да изсуши кожата, продуктите с капсулиран ретинол помагат за минимизиране на дразненето, като доставят ретинола в кожата постепенно.“, обясни д-р Самер Шокър. Когато нанасяте серум или продукт с ретинол, дерматологът препоръчва „техниката на сандвич“. След като измиете лицето си, нанесете слой хидратиращ крем и след това нанесете количество ретинол с размер на грахово зърно, последвано от един последен слой хидратиращ продукт най-отгоре.

Проучванията показват също, че този основен слой овлажнител не разрежда и не намалява ефекта на ретинола и помага за поносимостта. Д-р Шокър препоръчва да се избират продукти с ретинол, които съдържат ретинол, а не производни на ретинола, като основна активна съставка.

За още по-голяма ефикасност използвайте ретиноид с рецепта, като например третиноин крем от 0,025%.

Дерматологът подчерта, че излагането на въздух, топлина и светлина на витамин С в разтвор може бавно да го разгради. Стабилността на витамин С може да се увеличи чрез добавяне на други антиоксиданти (като ферулова киселина). Затова, когато избирате продукт, потърсете аскорбинова киселина, комбинирана с други антиоксиданти, и опаковка, която предпазва разтвора от въздух и светлина. Търсете бутилки от тъмно стъкло, ампули, които помагат да се поддържа целостта на формулата или флакони, които се затварят плътно.