Тази година осми март е по-различен. Много жени ще посрещнат празника далеч от домовете си, защото бягат от война. Да, това не е приятна тема, но е нещо, което касае всички нас. И независимо къде стоят вашите политически пристрастия, можем да се обединим около едно нещо – обикновените хора не трябва да страдат и заслужават нашата помощ. 

Ние като общество трябва да се научим да казваме “Не!” на ужасните неща в света. Твърдо и безкомпромисно. Започвайки от нарушаването на правата на жените и стигайки до военните действия, от които страда мирното, цивилно население. 

Силата на жените

Тази година планирахме да използваме осми март, за да ви говорим за равнопоставеност. Да ви приканим да си представите свят, в който половете са равни. Свят, в който няма стереотипи и предразсъдъци. Свят, който е разнообразен, но и обединяващ. Свят, в който различията се ценят, а не биват осъждани. Как трябва да се държи или да изглежда една жена сред обществото, на работа, в университета, някак се е превърнало в неписан закон. И така губим индивидуалността си, защото автоматично биваме причислени към дадена група.

98% от нашия екип е съставен от жени. Всяка една има своята собствена вдъхновяваща история, различна история. Всяка една има нейната суперсила, която я прави прекрасен, обичащ и можещ човек.

Днес, в Международния ден на жената, ние в Amber Beauty Club щяхме за пореден път да кажем “Не!” на стереотипите спрямо жените, като застанем зад международната кампания #BreakTheBias. Ние знаем, че всяка жена има суперсила. Вярваме, че и нашето общество има такава. И искаме да говорим за нея.

Суперсилата да помагаш на другите 

Неведнъж сме показвали, че можем да бъдем солидарни в трудни моменти. Показвали сме, че сме хора с големи сърца. И за пореден път хора от целия свят го показват като отварят вратите си за бежанците от войната в Украйна. В редица страни, сред които и България, се раждат инициативи, които целят да помогнат на жените и децата, които са напуснали родината си, бягайки от военните действия. 

Ако желаете да помогнете, можете да го направите по следните начини: 

1) Организации и кампании в подкрепа на пострадалите от войната в Украйна 

2) Има списък с организации, които действат директно в Украйна и имат нужда от дарения; 

3) Ако може да помогнете с място за настаняване на бежанци или с транспорт, може да се регистрирате тук;

4) Може да следите групата за помощ на украинските бежанци в България във Facebook.  

5) А ако познавате нуждаеща се от работа жена в сферата на красотата, свържете се с нас. В Amber Beauty Club можем да осигурим не само работа, но и да помогнем с намирането на дом, както и да дадем цялата си подкрепа на семействата на бягащите от войната. 

Светът винаги е бил пълен с лоши събития и трагедии. Вероятно винаги ще бъде така.  Нашата роля е да го направим малко по-добър с личните си действия. Според собствените си възможности. Отвъд етикетите, които заклеймяват хората. Вярваме, че заедно можем да го направим. 

Дори и в контекста на настоящата трудна ситуация в световен мащаб, трябва да следваме целта на #BreakTheBias и да се научим да казваме “Не!“ на предразсъдъците. Да подкрепяме всички жени, независимо от техния етнос и социално състояние. Но най-важното нещо, което трябва да направим като общество в момента, е да кажем “Не!” на войната. Вярваме, че това може да бъде нашата обща суперсила днес. А каква е вашата?