Въпреки че повечето от вас намират тенът за привлекателен и секси, дерматологът д-р Самер Шокър съветва да бъдете особено внимателни през лятото, още повече ако сте на плажа.

Дерматологът обясни, че сам по себе си загарът означава, че е налице някаква патология и увреждане на кожата и тя се опитва да се предпази. Излагането на слънце трябва да се избягва в часовете между 10:00 и 16:00 ч. Препоръчителното време за плаж е рано сутрин или около 17:00 ч. следобед.

При децата въпросът е особено деликатен и при тях трябва да се подходи изключително внимателно. Малките и бебетата под 6-месечна възраст изобщо не е желателно да посещават басейни и плажове. Ако все пак това се случи, хубаво е да се ползват слънцезащитни продукти с висок фактор на минерална основа без химия. Специалистът предупреждава, че през цялото време те трябва да стоят под чадър и да носят шапка.

„Промяната в кожата от UV лъчите се възприема от имунната система като чуждо тяло, тя започва да го атакува и на това се дължат появяват симптомите като силен сърбеж, зачервяване и подуване“, отбелязва д-р Шокър.

Специалистът обясни, че слънчевата алергия е неприятно състояние за кожата, за което има и генетична предразположеност. И припомни, че хора с повече бенки по кожата трябва много да внимават със слънцето.

UVA и UVB

Има два различни вида светлинни вълни, които атакуват кожата – UVA и UVB. Основната разлика между двете е, че UVA присъстват през цялата година, дори в облачни дни. Може да проникнат в кожата ни без да знаем, което води до по-дългосрочни ефекти като неравномерен тен на кожата и бръчки. UVB лъчите са по-интензивни, но не винаги достигат до кожата. Само когато слънцето е навън и силно. UVB са пряко отговорни за непосредствените ефекти като слънчево изгаряне и слънчево отравяне. И двата вида лъчи обаче могат да доведат до актинична кератоза или рак на кожата, което означава, че трябва да се предпазите със слънцезащитни продукти и от двете.

Проверете диетата си

Любопитен факт е, че има пряка свързаност между дерматологията и диетологията. Причината – всичко, което приемаме като храна и възпалява организма, влияе идентично и на кожата. Дерматологът апелира да се консумират повече рибни продукти, плодове и зеленчуци през горещите месеци, за да се компенсира оксидативния стрес от слънцето. Богатите на антиоксиданти храни могат да подобрят устойчивостта на кожата към слънчева светлина.

Хранителните добавки

В борбата с вредните слънчеви лъчи на помощ идват някои добавки. Хранителните добавки като антиоксиданти, витамин C, омега 3, могат да помогнат за подобряване на устойчивостта на кожата към слънчева светлина и за предотвратяване на слънчев загар и слънчево изгаряне.

Минерални или химични UV филтри

Експертът препоръчва минералната слънцезащитна козметика, тъй като при нея нивото на защита е в пъти по-добра.

„Единственото неудобство е, че оставя бял филм, който повечето пациенти не харесват. Това обаче е клиничният отговор, който искаме“, пояснява дерматологът. Той допълни, че за съжаление масово хората предпочитат продуктите, богати на химични вещества, тъй като се нанасят по-равномерно. При тях обаче активацията на протекция се задейства след 10-15 минути, затова е добре да се намажат предварително вкъщи.

Д-р Самер Шокър съветва да се използва отделен крем за лице, тъй като продуктите за него са хипоалергични и се усвояват значително по-лесно от тези, предназначени за другите части на тялото. Също така той съветва да нанасяте слънцезащитен крем на всеки 4 часа,  дори когато сте на закрито.

Дерматологът съветва винаги да нанасяте слънцезащитен крем със SPF 30 или с по-висок фактор. Търсете продукти, които съдържат антиоксиданти, за да се предпазите и от неравномерен тен на кожата. SPF показва колко време ще отнеме на слънчевите лъчи, за да зачервят кожата ви. Така че със SPF 30 ще е нужно 30 пъти повече време, за да изгорите, отколкото ако не сте имали никаква слънцезащита.

Нанасяйте продукти за грим, които съдържат SPF

За да сведете до минимум наслояването на твърде много продукти върху лицето си, използвайте грим с включен SPF, за да получите покритие и защита.

Използвайте защитни средства за устни, които съдържат SPF 15 или по-висок фактор. Устните също могат да получат слънчево изгаряне, така че не пропускайте да ги поддържате овлажнени и защитени.