„Единствената препоръка е да изчакат с разкрасителните процедури месец преди и след самата имунизация“, е мнението на дерматолога и микробиолог доц. Весела Райкова.

Дерматологът от Amber Beauty Club обясни в интервю за Нова телевизия, че рамките на период от 3-4 седмици имунната система ще реагира и ще произведе антитела. Съответно тогава организмът би имал по-ниска реактивност спрямо какъвто и да е продукт.

Според доц. Весела Райкова при приложението на какъвто и да е препарат в организма, могат да се очакват два различни типа имунни отговора. Единият е т.нар. нежелано събитие, а другото е нежелана реакция. Хубаво е да се направи разграничение между тях. Нежеланото събитие е това, което се случва по време или скоро след приложението на препарата, но няма никаква причинно-следствена връзка между препарата и това, което се е случило. Докато нежеланата реакция е проява на някакъв страничен ефект в резултат на приложението на съответния продукт. Същото се отнася и до приложението на ваксините. Когато те се въвеждат в човешкото тяло, се наблюдават основно два вида реакции. Едните са локални и се проявяват на мястото на приложението, а другите са системни. Като локални реакции, които се описват понастоящем, свързани с приложението на ваксините, независимо дали са на „Пфайзер“, на „Модерна“ или на „Астра Зенека“, са болка, оток и зачервяване. Като системни се споменават мускулна болка, отпадналост, повишаване на температурата, умора, треска.

 

Няма риск за пациентите с поставени филъри, страничните реакции са изключение

Дерматологът доц. Весела Райкова уточнява, че до момента няма нито една локална или системна реакция, която да е от степен 4. Това означава абсолютна спешност или състояние, което изисква лечение в болница. Обикновено страничните реакции възникват в рамките на 15 до 30 минути след приложението. Така е в над 75% от случаите. След това има период от 1 до 3 седмици, в които могат да се наблюдават отложените реакции. Това, което в момента се коментира във връзка с филърите и приложението на ваксината на „Модерна“ е, че са наблюдавани 2 случая, при които има проява на нежелана странична реакция – подуване в зона, в която е бил приложен филър. И това ги причислява към много, много редките нежелани реакции. Важно е и да се знае, че дори и в случай на подуване, то може безпроблемно да бъде повлияно с най-често използваните противоалергични продукти за справяне с оток, които се продават в аптечната мрежа дори без рецепта.

Дерматологът от Amber Beauty Club успокои хората, които имат поставени филъри или планират да си поставят, да не се притесняват. Всички научни групи, които се занимават с проблемите на страничните ефекти и настоящата ваксинация, коментират че е много по-добре се постави ваксината, но трябва да има отстояние от 1 месец между двете процедури.

 

Как да се предпазим от акне и дерматит, причинени от носенето на маските

Когато кожата е в дисбаланс, едни видове микроорганизми от нейната микрофлора могат станат по-агресивни, надделявайки над други. И това е предпоставка за развитие на болестни състояния. Носенето на маски дава се възможност за натрупване на повече микроорганизми и поява на дерматити, които влошават качеството на кожата и свежия й вид. Затова честата смяна на маски е задължителен елемент. От друга страна е и правилната грижа за кожата. Ако се касае за тип маскне, доц. Весела Райкова препоръчва медикаментозна терапия и специализиарна козметика зза третиране на акнеична кожа, за намаляване на отделянето на себума и на концентрацията на кутибактериум акнес. А при дерматит, причинен от маските, трябва да се използва терапия, която да доведе до намаляване на възпалителната реакция и зачервяването, да се обгрижат съдовете. Да се прилага правилна хидратация на кожата, за да се създаде бариера и да не се допускат различни физични, химични и биологични фактори да оказват негативно влияние и кожата да се влошава.