Д-р Самер Шокър разкрива 11 причини да добавите серум с витамин С към ежеднвената грижа за кожата.  Витамин С e една от най-добрите съставки против стареене и ключът към поддържането на гладка, равномерна и сияйна кожа. Дори и да приемате витамин С чрез храната и като хранителна добавка, използването на серуми и други актуални продукти за лице е за задължително, за да извлечете повече ползи.

  1. Безопасни са за почти всички типове кожа

Витамин С има отличен профил на безопасност без странични ефекти. Повечето хора могат да прилагат локално витамин С за продължителен период от време без риск от нежелани реакции. В много редки случаи при свръхчувствителна кожа, може да се появи леко дразнене. Витамин С също е безопасен за употреба в комбинация с други активни средства за грижа за кожата, включително с алфа хидрокси киселини, ретиноли и SPF.

 

  1. Наистина хидратират

Показано е, че магнезиевият аскорбилфосфат, един от основните производни на витамин С, използван при грижата за кожата, има изключително хидратиращ ефект върху кожата. Намалява трансепидермалната загуба на вода, което позволява на кожата да задържа по-добре влагата.

 

  1. Изсветляват

Витамин С може да помогне за изсветляване на пигментации и за изглаждане на повърхността на кожата, като й придава младежки блясък. Хиперпигментациите, включително слънчеви и възрастови петна и мелазма – се появяват, когато меланинът се свръхпродуцира в определени участъци от кожата. Може да се появят и в зони с белези от акне. Научно доказано е, че приложението на витамин С възпрепятства производството на меланин. Това може да помогне за избледняване на тъмните петна и да доведе до по-равномерен тен.

 

  1. Помагат за намаляване на зачервяванията и изравнява тена

Витамин С се използва за лечение на редица възпалителни състояния на кожата. А намаляването на зачервяванията създава по-равномерен тен.

 

  1. Намаляват появата на кръгове под очите

Тези серуми могат да помогнат за изглаждането на фините линии, като избистрят и хидратират областта под очите. Въпреки че витамин С е по-ефективен за намаляване на общото зачервяване, някои пациенти споделят, че може да помогне за изчезване на тъмните сенки и кръгове под очите.

 

  1. Стимулират производството на колаген

Витамин С като хранителна добавка и в състава на продукти за локално приложение, засилва производството на колаген. Колагенът е естествен протеин, който се изчерпва с времето. По-ниските нива на колаген могат да доведат до фини линии и бръчки.

 

  1. Предотвратяват отпускането и провисването на кожата

Производството на колаген е обвързано с еластичността и здравината на кожата. Когато нивата на колаген започнат да спадат, кожата може да се отпусне и да провисва.

Прилагането на серум с витамин С може да засили производството на колаген, което ще доведе до цялостен стягащ и лифтинг ефект.

 

  1. Предпазват от увреждане от слънцето

Увреждането на слънцето се причинява от молекули, наречени свободни радикали. Това са атоми с липсващ електрон. Свободните радикали търсят други атоми, от които могат да „откраднат“ електрон – и това може да доведе до значителни щети на кожата. Витамин С е богат на антиоксиданти. Антиоксидантите защитават здравите кожни клетки, като „отдават“ на тези свободни радикали електрони и ги обезвреждат.

 

  1. Успокояват слънчевите изгаряния

В допълнение към минимизиране на зачервяването, витамин С ускорява клетъчната регенерация, като заменя повредените клетки със здрави нови.

 

  1. Стимулират зарастването на рани

Като се имат предвид ефектите му върху слънчевите изгаряния, не трябва да е изненада, че приложението на витамин С може да ускори цялостното зарастване на рани. Здравословното зарастване на рани намалява риска от възпаление, инфекция и белези.