В този блог пост ще научите какво е лимфодренажнен масаж – как работи, какви са ползите от него за здравето и за добрия контур на тялото и по какво се различава от антицелулитната терапия.

Заедно с кинезитерапевта Атоанета Тодорова от Amber Beauty Club ще проследим техниките и предимствата на терапията и защо е важна за добрия имунитет и за цялостното ни здраве.

Как действа лимфодренажният масаж?

Лимфата е основна част от имунната система и действа като санитар в тялото. Изчиства го от токсини, като го предпазва от болести.

По време на лимфодренажния масаж кинезитерапевтът с нежни потупващи и поглаждащи движения с много лек натиск задвижва лимфната течност към лимфните възли. Те филтрират лимфата и извеждат токсините от тялото. Масажът стимулира тялото да произвежда повече лимфа, укрепвайки имунната система и способността на целия организъм да се бори с инфекциите. И тъй  като лимфната система е близо до повърхността на кожата, масажната техниката е с много леки докосвания. Има специфична последователност – започва от центъра на тялото и се движи към крайниците.

Засилва имунитета  

Лимфодренажният масаж стимулира кръвообращението и циркулацията на течности в организма. В резултат тялото се детоксикира, засилва се имунитетът и се подобрява цялостното здраве. Лимфната система е иградена от бели кръвни клетки, които защитават организма, като предотвратяват инфекциите и се борят с болестите. Лимфодренажните масажи могат да подобрят състояние на настинка, грип и други неразположения, като ускорят въстановителните и оздравителни процеси в тялото. Повтарящите се движения по време на масажа имат болкоуспокояващ ефект и намаляват интензивността и честотата на болка.

Запазете час

Има контуриращ ефект

“Много често дамите бъркат лимфодренажния масаж с антицелулитния, мислейки, че са едно и също. А всъщност двете терапии са коренно различни като техники и ползи за тялото. Когато се комбинират, взаимно засилват ефекта една от друга за моделиране на тялото и за изглаждане на кожата с портокалови тръпчинки”, обясни кинезитерапевтът Антоанета Тодорова.

Кинезитерапевтите в Amber Beauty Club прилагат мануалния лимфен дренаж за контуриране на тялото, тъй като спомага за намаляване задържането на вода и се справя с подуването. В зависимост от индивидуалната програма за моделиране на тялото, може да се прави от самостоятелно или в комбинация. Назначава се с заедно с антицелулитни масажи или с апаратните процедури Accent Prime ултразвук.

Научете повече за специалните предложения на Amber Beauty Club как да влезете във форма за лятото

Научете повече

И докато антицелулитният масаж използва силови масажни техники, за да разбие и изглади портокаловите тръпчинки, то с лимфодренажните техники отпадните продукти се изведжат по-бързо от тялото и се засилват резултатите от двете терапии.

През 2015 г. японската компанията за красота Shiseido, заедно с професор от университета в Осака, откриват връзка между кожата и лимфните съдове. Проучването показва, че влошената фукнция на дермалните лимфни съдове води до отпускане на кожата. Това означава, че лимфодренажният масаж може да стегне и лифтира отпусната кожа.

Естетичните ползи  от лимфния дренаж за тялото са  доказани и в проучване от 2010 г. Авторите стигат до заключението, че лимфодренажният масаж ефективно намалява обиколките на бедрата и корема. А също така може да редуцира мазнините при хора с целулит и да улесни лечението на портокаловата кожа.

И не на последно място: облекчава усещането за тежки крака.

Оставя кожата безупречно блестяща

Линфодренажният масаж спомага за отваряне на порите на кожата, насища я с масла и я подхранва. Стимулира микроциркулацията, като подобрява вида и тонуса й. След масажа кожата е по-мека и по-ярка.

Кинезитерапевтът на Amber Beauty Club поясни, че процесът на стареене в комбинация с уврежданията от слънцето, може да влоши лимфната функция. Антоанета е категорична, че лимфодренажните масажи са чудесен инструмент за противодействие срещу стареенето, отпускането и подпухналостта на кожата по цялото тяло.