Възможно е дерматологът да препоръча премахване на бенка или пациентът да поиска да го направи. Има няколко различни причини за отстраняване на бенки.

От една страна, причина може да бъде, за да се избегне риска да се развие меланом, тъй като нетипичната бенка има 1% шанс да стане ракова. Причината за отстраняването може да бъде естетична или ако бенката е на неудобно място, например по врата, където може да бъде наранена при носене на бижута или от дрехи. Някои хора се раждат с тези релефчета в тъмен цвят, а при други се появяват по-късно.

 

Какво представлява бенката?

Бенката е група от обезцветени кожни клетки, наречени меланоцити, които обикновено са с кафяв или черен цвят. Могат се появят навсякъде по тялото, самостоятелно или на групи. С течение на времето може да установите, че бенките увеличават размера си или променят цвета си.

Тъй като нарастването или промяната на бенките, може да е признак на меланом, трябва да бъдат проверени с преглед при дерматолог. Обикновено се извършва биопсия, за да се изследва една бенка и да се види дали е ракова и дали се нуждае от пълно отстраняване.

Бенките могат да се появят и на места, които са по-видими, по лицето ви или в други открити зони по тялото, като могат да създадат притеснение или дискомфорт. В този случай пациентът може да поиска да ги премахне по естетични причини.

Отстраняването на бенки е стандартна процедура и обикновено се извършва амбулаторно. В зависимост от това дали бенката се отстранява само по козметични причини, лекарите използват различни методи за отстраняване.

Ако обмисляте премахване на бенки, зимата е идеалният момент и в тази статия ви представя 3 причини в подкрепа да планирате процедурата до началото на март.

 

По-лесно е да избегнете риска от слънцето

Всяка рана или белег зараства по-добре, ако я пазите от пряка слънчева светлина. Избягването на излагане на слънце обикновено е много по-лесно през зимата. Ако все пак решите да премахнете бенка през лятото, ще трябва да пропуснете плажните емоции. И планирате планина или басейн, да пазите и покривате зоната, което е свързано с голяма доза риск. Д-р Самер Шокър препоръчва да се консултирате с вашия дерматолог за грижата за белега след премахване на бенка и да  следвате внимателно инструкциите относно това как да избегнете излагането на слънце и други фактори, които биха могли да повлияят на зарастването..

 

Можете да скриете мястото под топлите дрехи

Ако предпочитате да не разкривате през всички колеги и познати, че сте си премахнали бенка, можете запазите в тайна процедурата смао по време на сезона на пуловерите. В зависимост от местоположението на бенката и техниката, която дерматологът ще използва за премахването й, може да останете с няколко шева след това. Други методи оставят малка рана, която вероятно ще бъде покрита с превръзка. И в двата случая малката рана в крайна сметка ще заздравее. И ако планирате правилно, белегът ще бъде напълно излекуван за топлите месеци, когато можете безпроблемно да го покажете.

Зимата е най-походящото време за лечение на потенциално опасни бенки

Ако бенката е потенциално опасна, вашият дерматолог ще назначи хистологично изследване. Това може да се направи преди или след отстраняването. Ако потенциално е необходимо допълнително лечение, зимата е най-доброто време.

Ако имате бенка, която показва признаци на рак, като например драматични промени във формата или зачервяване извън очертаният на бенката, не трябва да се чакате, а да се консултирате с доверен дерматолог. Заедно можете да направите план за лечение, който да отговаря на вашия график.

 

Методи за премахване на бенки

Обикновено дерматолозите използват два метода за премахване на бенки – бръснене или хирургично отстраняване.

Бръсненето обикновено е подходящо при по-малки бенки, нарича се още шейв ексцизия. В зоната се инжектира анестезия за обезболяване. С помощта на скалпел обарзуванието се бръсне в основата, а кървенето се спира с хемостат. След процедурата не остават шевове.

При хирургичното отстраняване също първата стъпка е обезболяване на областта. Използва се скалпел или специализирано острие, като се изрязва бенката и част от здравата кожа, която я заобикаля. След това зоната се зашива.

И в двата случая остава белег, който задзравява обикновено за около 1-2 месеца.  На по-късен етап белегът може да бъде премахнат с лазер или чрез други козметични процедури, но след консултация и предписание от дерматолог.

Увреждането на бенките става постепенно и не винаги се случва моментално след излагане на слънце. През зимата тези промени често могат да останат незабелязани поради много слоеве дрехи, затова е важно да не забравяте да ги проверявате веднъж годишно при дерматолог. Препоръчително е веднъж или два пъти през зимата да ги проверявате и в домашни условия пред огледалото.