Слънцето, вятърът, солената вода и хлорът от басейните през лятото изсушават и начупват краищата на косата. Разрушават градивните протеини, витамини и други ценни хранителни вещества, които я поддържат здрава и блестяща. Въпреки, че не съществува магическо хапче, което да върне влагата обратно и да ускори растежа й, ново поколение маски и процедури за коса помагат за възстановяването й.

Фризьорът Боян Василев от Amber Beauty Club представя няколко високо оценени терапии за коса, които не само ще омекотят сухите кичури и ще ги хидратират, но и ще подхранят косата и скалпа и ще стимулират растежа й. Ще засилят цвета на косата и ще увеличават блясъка.

Какво причинява увреждането на косата

Освен външните атмосферни влияния, и много други компоненти увреждат косата и я дехидратират.

Потенциална причина за изсушаването на косата Боян посочва използването на маши или преси. Когато нагрявате кичурите, влагата се изпарява твърде бързо и това причинява начупване и цъфтящи краища. За да предотвратите това, Боян съветва да избягвате използването на горещи инструменти, а когато все пак прибегнете до тях, да намалите степента на топлината, за да не изгорите съвсем косата си. Термозащитния спрей Maroconoil Portect може да неутрализира щетите машата или пресата. След подсушаване нанасянето му е задължително.  Впръсква се на сухо като лак за коса, съдържа лека фиксация, така че не е нужно да впръсквате лак.

Боян Василев предупреждава, че честото и прекалено шампоанизиране, използването на твърде много стилизиращи продукти, разбира се и прекомерното излагане на слънце, също увреждат косата.

Най-добрите терапии за увредена и суха коса

За да коригирате сухата коса, фризьорът съвета да използвате добра интензивна грижа, която ще възстанови влагата, ще запечата косъма, за да се предотвратят по-нататъшни загуби на влагата и за да се стимулира блясъка.

Съществуват фантастични опции, които наистина могат да помогнат да придадете на косата си блясък и да се справите със сухотата.  Представяме ви 3 най-високо оценени и препоръчителни терапии за коса, които ще омекотят косата ви, ще я хидратират и изпълнят с обем и блясък.

Kислородна укрепваща процедура за коса с Biologique Recherche

Подходяща е при нисък приход на кислород към скалпа, енергизира сухата и безжизнена коса. Процедурата Soin Oxygenant-Fortifiant насищана скалпа с кислород и придава обем на косата. Стимулира и ревитализира растежа на косъма. Косата е по-мека, блестяща и лесна за разресване. За оптимални резултати фризьорът Боян Василев препоръчва от 3 до 4 терапии в комбинация със съпътстваща домашна грижа с продуктите за коса и скалп на Biologique Recherche.

Кератинова терапия за копринено мека и лъскава коса

През лятото косата има нужда от по-дълбока хидратация и защита. Кератиновата терапия подхранва, приглажда и уплътнява косъма, едновременно предпазва и неутрализира вредното влияние на слънцето и солената вода. Терапията изгражда защитен протеинов филтър около косъма, заздравява накъсаната коса, отстранява хвърчащия ефект, омекотява и приглажда. Кератинът укрепва и подсилва косата, така че да не се накъсва. Това стимулира косата да расте по-бързо, защото краищата не се начупват. Резултатът е гладка, здрава и подхранена коса със силен блясък.

Терапия за цъфтящи краища на Biologique Recherche

Боян препоръчва процедурата за незабавно възстановяване на накъсана коса. Действа върху вътрешната структура на косата и реконструира по-слабите зони. Запълва и свързва повредените влакна, като не позволява накъсване и повреждане на косъма. Aктивира термо-защитната бариера около всеки косъм. Прави цвета по-ярък и по-траен. За оптимален ефект Боян съветва да направите от 3 до 4 терапии.

Продукти за домашна грижа

Когато избирате продукти за коса за справяне със сухотата, е важно да внимавате за основните съставки. Боян препоръчва да избирате продукти с естествени съставки, омекотяващи натурални масла, богати на омега-3 мастни киселини. Те за разлика от други масла се абсорбират напълно от  косата, без да я омазняват. Освен това Боян обича да добавя и витамин Е (като хранителна добавка и продукт в комбинация с други продукти), който хидратира и задържа влагата.

На всичките свои клиенти Боян препоръчва продукти за домашна грижа на Marocconoil. Комбинацията от  интензивна хидратираща и подхранваща маска Moroccanoil Hydration в комбинация с олиото Moroccanoil ще остави косата блестяща и подхранена. Двата продукта се смесват и се нанасят обилно по сухите дължини. Може да преспите с тях една вечер или няколко часа да оставите сместа, за да попие напълно. След това да измиете с хидратиращия шампоана Marroconoil и да добавите балсама от същата серия. Преди да сешоара Боян съветва да  нанесете последователно трите продукта на Marroconoil – олиото, хидратиращия крем и олиото за приглаждане с антифриз ефект.

Масаж на скалпа за блясък

Съветът на Бояне е освен правилните продукти да добавите към домашната грижа и масаж на скалпа.  Подобно на масажа на лицето, масажът на скалпа увеличава притока на кръв и стимулира растежа, като заздравява косата. Подпомага косата да получи пълния потенциал хранителни вещества, кислород и енергия.