Финото е новото драматично

Една от последните интригуващи тенденции е по-финото уголемяване на устни, което акцентира върху контура, хидратацията и формата.

Едва ли подозирате, че много от устните, които виждате всеки ден, имат подобрения с филър, тъй като изглеждат непроменени и напълно естествени. Младежки и здрави, еластични и обгрижени, но не и препълнени.  Това е тендецията за 2021 г. –  лнията на устните да е по-контурирана, лъкът на Купидон е дефиниран. Горната устна е по-пукхава и плътна, но почти незабележимо. Лявата и дясната половина изглеждат перфектно еднакви.

„Пациентите все повече предпочитат по-естествен обем“, коментира дерматологът от Amber Beauty Club д-р Самер Шокър. Той обясни, че първоначално преди 10 години корекциите с филъри в зоната на устните са почти фини, които след това се подмениха с модата на прекалено обемните устни на Instagram. Сега интересът е към формата, контура и меката хидратация, които се асоциират със здрави и младежки устни.

Пандемията и социалните промени породиха желание да се върнем към всичко, което изглежа естествено – гримът е минималистичен или отсъства, обемите са умерени, драматичната визия се подмени с фините и ненатрапчиви контури. Инжектирането на филър в устните сега е преди всичко за оздравяване и възстановяване на изгубения обем, а не за драстична промяна.

Филърите за устни имат редица други предимства освен обикновеното увеличаване на обема и в тази статията ви представяме няколко силни аргумента, които могат да променят мнението ви за филърите.

Свежи контури и подобрена проекция

Младежките устни са пухкави и повдигнати, но с течение на времето контурът може да се сплеска и отпусне. Тази липса на свежест е една от най-честите причини за попълване на устните.

“С напредването на възрастта загубата на мазнини се случва навсякъде – в устните, по очертанията и в кожата около устните, създавайки промени в контура на горните и долните устни и допринасяйки за формирането на пушаческите линии около устата”,  обясни д-р Самер Шокър. Заедно с намаляващите мазнини, спадат нивата на колаген и еластин, мускулите около устните изтъняват и горната челюстна кост постепенно се отдръпва – всичко това оказва негативно влияние върху обема и проекцията.

Някои от тези промени настъпват по-рано, отколкото предполагате. На 22 години производството на колаген достига своя пик. Всяка следващата година то намалява с 1%. Неизбежната загуба на твърдост е може би най-очевидна по линията на горната устна. В идеалния случай горната устна трябва да е издадена напред, милиметър или два – над долната, когато е в профил.

“С филъра ние всъщност се опитваме да пресъздадем тази изгубена проекция в зоната, такава каквато е била преди това, избягвайки изкуствено изглеждащия обем”, поясни дерматологът д-р Шокър

“Подчертаването на линията на устните и повдигането на лъка на Купидон трябва да е с приоритет спрямо чистото попълване на обема”, отбеляза д-р Шокър. Той обясни, че добавянето на обем при липса на добър контур може да доведе до неестествен резултат. Когато целта е дефиниране, инжекторите поставят фини нишки от филъра с хиалуронова киселина по линиите на устните.

Хидратация и гладкост

Тъй като всички филъри на основата на хиалуронова киселина привличат и задържат вода, предизвиквайки подуване, инжекторите обикновено използват силата на хидратацията, за да придадат на устните свежест, гладкост и блясък.

„С напредването на възрастта и загубата на обем при някои пациенти се появяват линии около устата. Добавянето на малки количества хиалуронова киселина повърхностно прави така, че устните да изглеждат по-плътни и хидратирани.“, поясни дерматологът.

Загубата на обем в лигавицата напредизвиква свиване, а инжектирането на хиалуронова киселина придава лек обем на устните, така че да не изглеждат спихнали. Тъй като се поддава на възрастта и гравитацията, зоната над горната устна започва да увисва, което може до доведе да притъпяване и размиване на ръбчетата. Единственият начин да се подмлади тази област по хармоничен начин е да се инжектира филър в кожата над  ​​устната.

Симетрия и пропорция на устните

Когато се променя структурата на устните, често се забелязват леки асиметрии – някои, с които пациентите са родени, а други се появяват с възрастта. Такива пропорционални разминавания са често срещани и напълно нормални, като нерядко са причина пациентите да пожелаят попълване с филъри. Когато става въпрос за симетрия, корекциите са незначителни и естествени.  Но в процеса на „преследване на симетрията“, предупреждава д-р Самер Шокър, корекциите могат да се окажат прекомерни с твърде голям обем. Когато асиметрията отнема от съвършенството на лицето, една корекция с филър може да промени излъчването.

 Подмяна на обема с фино подобрение

“По-голяма част от пациентите все още искат обемни устни, но предпочитат да не изглеждат очевидни или драматични.”, споделя д-р Самер Шокър.

Откраднатото време може да се върне назад, когато филърът се инжектира селективно и разумно, а не безразборно да се попълва по цялата устна. Добавянето на малко обем и инжектирането на правилното място позволява да се постигне по-красива устна, без да създава дисхармония.

Докато модата на прекалените устни все още предизвиква колебания у някои пациенти дали да опитат с филър, много други се притесняват за изгубения обем, който някога са имали и желаят дискретно освежаване. За тези пациенти изборът на подходящия филър с хилуронова киселина е ключов и се обсъжда по време на консултацията с дерматолога в зависимост от поставените персонални цели.  Д-р Шокър като правило избягва драстичните обеми в устните и преди всичко се стреми към постигане на финес или нюанс.

Разковничето е в добавянето на много малки количества, за да бъдат подчертани определящите структури на устната. И преди всичко става въпрос да подобрите част от себе си, която  намирате за красива и да направите информиран избор за подходящ лекар, който да ви помогне да постигнете целта си.