Много млади хора имат известни заблуди относно поставянето на филър в устните и асоциират процедурата с несъразмерни и неестествени резултати. В този блог пост заедно с дерматолога д-р Самер Шокър ще се опитаме за развенчаем 5 популярни мита за уголемяването на устните и защо нито един от тях всъщност не е основан на истината.

И въпреки че през по-голяма част от 2020 г. покривахме лицата си с маски, интересът към процедурата инжектиране на филър в устните ни най-малко не е намалял, а напротив – наблюдава се бум спрямо периода преди пандемията. Филърите за устни придават обем на устните, правят ги по-симетрични и,  като едновременно запълват линии и бръчки в и около зоната. Точно възможността подуването след инжектиране на филъра да бъде скрито под маската, направи терапията още по-популярна и желана през последните месеци.

Мит 1: Филърът може да разпъне устните

Кожата на устните е една от най-тънките по тялото, така че на пръв поглед твърдението, че филърът  би причинил разтягане, звучи правдоподобно. Неправилно.

„С течение на времето дермалният филър естествено се абсорбира независимо в коя зона е бил инжектиран, а след като мине действието му устните се нормализират напълно“, обяснява д-р Шокър.

Важно е да се отбележи, че устните са една от най-динамичните области – постоянно говорим, смеем се, ядем. Освен това зоната е добре кръвоснабдена, което води до по-бързото стопяване на филъра. Затова дерматологът д-р Самер Шокър препоръчва поставяне на малки количества през по-кратък период.

 

Мит 2: Можете да си сложите филър ден преди голямо събитие

Много момичета си мислят, че веднага след процедурата могат да позират за перфектноа снимка на другия ден. Грешка.

След инжектиране на филъра устните изглеждат страхотно и пациентите са доволни. Но когато си тръгнат, устните им се подуват. Тъй като хиалуроновите пълнители са супер хидрофилни, изтеглят и задържат вода, отокът в повечето случаи е голям и обикновено продължава два дни.

А когато подуването спадне, е възможно да има и синини. Д-р Самер Шокър разказа, че гелове с  арника в комбинация с лед могат да помогнат след инжектирането. Кремовете и гелове съдържат по-голяма концентрация на активната съставка и са чудесно средство за контролиране на отока.

За намаляване и избягване на натъртвания и подуване д-р Шокър използва тъпа канюла при инжектирането. Опитността на дерматолога и неговата техника на инжектиране може да минимизира подуването и начина на реакция на тялото към поставения филър. По правило опитните инжектори поставят филъра по-бавно, за да намалят дискомфорта и подуването.

 

Мит 3: Можете лесно да се сдобиете с абсолютно същите устни като на любимата ви актриса

Точно както всички показват снимки на фризьора си, съвсем стандартно е пациентите да пожелаят устните на някоя популярна личност. Въпреки че е препоръчително да бъдете конкретни с дерматолога си за формата на търсените устни, също е важно да имате реалистични и разумни очаквания за резултата. Най-добрите резултати идват като се работи с естествена форма на устните, така че да се подобри и допълни, а не да се видоизмени.

„Ако пациентът е с много тънки устни, няма начин да се окаже с устни като  на Анджелина Джоли. Анатомията на лицето не винаги позволява моделиране на обемни устни, а и прекомерното уголемяване понякога не изглежда красиво. „, категоричен е д-р Шокър.

 

Мит 4: Устните с филър не изглеждат естествени

Въпреки че често се възмущаваме на фалшиво изглеждащи устни  в социалните платформи,  идеята, че филърите за устни никога не могат да изглеждат естествени, е напълно невярна. Разбира се, препълването е най-честата причина за неестествено изглеждащи устни, но има и други фактори, които могат да допринесат за такъв вид.

„Долната устна почти винаги трябва да е по-плътна от горната, но повечето пациенти се фокусират върху запълването на горната устна, което може да доведе до неестествен вид. Поставянето на филър  в ъглите също не следва естествените пропорции на устната, която трябва да е по-пълна в центъра.“, обясни д-р Шокър.

Това е още една причина, поради която е толкова важно да се доверите на опитен дермаотлог, който да ви отклони от някои грешки и да гарантира, че поставеният филър ще изглежда възможно най-естествено.

 

Мит 5: Няма значение марката филър

Въпреки че е трудно да се почувства реална разлика между отделните филъри, това не е така. Филърите са разработени с различна плътност и функции, съответно и резултатите, които се постигат, са различни.

„Най-добрите филъри за уголемяване на устни са меките филъри, които не създават подутини или възли,  не се движат или мигрират с течение на времето“, обясни д-р Шокър.

Има няколко различни опции, когато става въпрос за избор на филър за устни. (проследете линка, за да видите кои са)

Изборът на марката филър е дискусия, която трябва да проведете с вашия инжектор, след като обсъдите уникалните си цели и получите индивидуална оценка за вашата натурална форма и пропорция на устните. Първата и най-важна стъпка обаче е да изберете висококвалифициран и опитен дерматолог, който да знае как да създаде мек и естествен вид на устните.