Обикновено дермалните филъри се прилагат за попълване на устни или за да дефинират скулите, но има други зони, където могат да бъдат успешно използвани.

“Опциите са безкрайни и наистина филърите, както на хиалуронова основа, така и биостимулиращите, могат да се инжектират почти навсякъде по лицето или по тялото“, коментира д-р Самер Шокър.

В тази статия ви представяме 5 неочаквани места, за които дерматолозите казват, че инжекционните филъри имат огромно въздействие.

Чело

Ботоксът не е единствената ижекционна опция, която работи добре за чело. Според д-р Самер Шокър филърите с хиалуронова киселина са друг добър избор за подобряване на тази зона.

„С напредването на възрастта губим обема на меките тъкани в челото и то става по-плоско. Възстановяването на този обем с филър и придаването на леко закръглен вид, особено в центъра, помага на светлината да се отразява в тази зона и да създава по-младежки вид“, обясни дерматологът, като допълни, че по същия начин някои хора просто се раждат с по-плоско чело и особено в профил това може да  наруши пропорциите на лицето.

„Винаги сме се фокусирали върху връзката между носа и брадичката, когато говорим за балансирани черти на лицето, но съотношението на челото към носа и към брадичката също е важно. Използването на филъри за челото може да помогне, така че чертите и лицето да изглеждат по-хармонизирани “, е мнението на д-р Шокър.

По-плътни филъри на основата на хиалуронова киселина работят най-добре в тази зона. А ако се комбинират с ботокс, за да се намали движението на мускулите, което има тенденция да ускорява разграждането на пълнителя, резултатите могат да продължат до една година.

Д-р Шокър предупреждава, че челото е изключително рискова зона за инжектиране на филър, вероятно по-рискова от коя да е друга област по лицето или тялото. Рискът е висок не само заради съдова оклузия, но и от съдова оклузия (запушване), която може да причини слепота. Затова винаги избирайте опитен сертифициран дерматолог.

Вежди

Инжектиране на само малко количество филър в зоната непосредствеоно под веждата, може да даде резултат, подобен на този при блефаропластиката.

„Повечето хора свързват застаряващото око с увисналата кожа на клепача, но има и обща загуба на обем около очите, особено под веждите“, е мнението на дерматолога. Филъри с хиалуронова киселина, подобни на тези, които се изпозлват под очите/ слъзната долина (като Juvéderm Volbella), работят добре за обема и в тази зона, а резултатите могат да продължат повече от година.

Темпорална област

Според д-р Самер Шокър хлътналите слепоочия са сред най-издайническите признаци на застаряващо лице и те често се пренебрегват. С възрастта мастната подложка в слепоочията се отдръпва и те изглеждат вдлъбнати. Такъв ефект може се наблюдава и при по-млади пациенти, които са преживели екстремна загуба на тегло, посочва лекарят.

Той отбелязва, че дори малко количество филър, например Juvederm Voluma, може да направи чудеса. Като предупреждава, че препълване ще изглежда странно и неестествено, и по-скоро трябва да се балансира вдлъбнатината.

„Това е една от зоните, които могат да подмладят пациента с 10 години и никой няма да знае, че е правена корекция“, добавя д -р Шокър. Освен това и тук резултатите могат да се запазят повече от година.

Ушни миди

С годините ушите стават все по-тънки и увиснали, а постоянно носене на обеци не помага. „Ушните миди са едно от любимите ми места за използване на филър, защото хората не осъзнават как дори малко количество наистина може да промени зоната и да направи така, че пациентът да изглежда цялостно по-добде“, обясни д-р Шокър.

Филъртъ е чудесен избор не само за тези със застаряващи ушни миди, но и при хора с разтегнат пиърсинг. И тук ефектът може да продължи повече от година. Другото хубаво нещо е, че зоната не се нуждае от много филър – почти всяка опция на хиалуронова киселина ще работи. Може да се изпозлва остатъка в спринцовка след корекция на друга зона.

Врат и деколте

Филърите с хиалуронова киселина работят добре за попълване на хоризонталните линии на шията или при т.нар. синдром на “технологичната шия“, тъй като технологиите в ежедневието провокират по-бързото застаряване в тази зона.

Д-р Самер Шокър обясни, че разреден вариант на биостимулиращ филър като Radiesse, помага за стягане на кожата. В този случай целта не е да се добави плъстност или обем, а по -скоро да се стимулира производството на нов колаген и да се помогне за подобряване на текстурата и еластичността. Колагеностимулиращите филъри също могат да имат огромен ефект върху вертикалните или ъгловите линии, които се образуватт върху гърдите и деколтето. Решението не е мигновено, максималните резултати настъпват около три месеца след инжектирането и продължават около година.