Всяка открита и незащитена кожа реагира със зачервяване минути след като бъде изложена на слънце. Вероятно всеки от вас води своя собствена битка с прекалена чувствителност на кожата, често зачервяване и розацея. Д-р Самер Шокър е убеден, че със специален режим на грижа, можете да преодолеете тези неразположения и да предотвратите обостряне на състоянията на кожата през лятото.

 

Сменете крема за бръснене с гел

Ако все още не сте се възползвали от предимствата на лазерната епилация и се обезкосмявате със самобръсначка, докато смените генерално метода, временно можете да заместите крема за бръснене с гел.  Гелът предпазва кожата от зачервяване. Според д-р Шокър хидратирането на кожата по-време на и след бръснене, е изключително важно. Гелът за бръснене не само овлажнява кожата на лицето, но и позволява на бръснача да се плъзга по-ефективно, което намалява дразненето особено при мъжете.

 

Минимизирайте щетите от слънцето с широкоспектърен овлажнител

Бледата кожа има по-малко меланин, веществото, което блокира слънчевите лъчи и което е причина за добрия загар. Точно затова, ако кожата ви е бяла, трябва да бъдете още по-крайни и категорични при блокирането на слънчевите UV лъчи. Тези лъчи причиняват лунички, бръчки, изгаряния и дори рак. Лесно е да включите в ежедневните грижи и слънцезащита. Изберете овлажнител с широкоспектърен SPF фактор, което означава, че ще блокира както UVA, така и UVB лъчи. Д-р Шокър съветва да изберете продукт, който не е комедогенен (не запушва порите и не причинява черни точки) и също така да е без аромати.

 

Предотвратете сухотата с нежен почистващ продукт за ежедневна употреба

Почистващите продукти могат да отпушат порите, но много от тях оставят деликатната кожа изсушена и раздразнена. Дерматологът д-р Шокър препоръчва да избягвате по-грубите почистващи продукти (включително и сапуни). Вместо това изберете текстура без липиди (което означава, че е без масла и може да се използва със или без вода), с леко киселинно ниво на pH, за да съответства на естествените нива на кожата ви. Повечето почистващи продукти имат по-високо, почти алкално ниво на рН, което само по-здравите типове кожи могат да толерират.

 

Овлажнявайте кожата веднага след душ

Имайте предвид, че горещата вода не само почиства, но и премахва естествените масла в кожата. Много е важно да нанасят овлажняващите продукти за тяло и лице върху влажна кожа веднага след душ. Хидратацията през лятото е още по-необходима. Когато избирате продукти, залагайте на такива без аромат за незабавна хидратация.

 

Контролирайте зачервяванията и розацеята

За корекция и контрол на зачервявания или подобна на обрив розацея д-р Шокър предписва локално, медикаментозно или лазернo лечениe (но през студените месеци). Като през лятото е много важно да осигурите добра защита на розацейната кожа от слънчевите лъчи с регулярно намазване през 2 часа. А ако сте край брега или в планината, да се излагате в утринните часове или с чадър, за да не предизвикате обостряне на състоянието. Избягвайте всякакви горещи процедури – парафинови маски, парна баня, масаж на лицето, миене с контрастни душове. Необходимо е да спрете консумацията на горещи напитки, пикантни храни и алкохол.