В този блог пост заедно с дерматолога доц. Весела Райкова сме селектирали 5 ремоделиращи терапии за ръце, които успешно ще стимулират синтеза на собствен колаген в зоната, ще подобрят качеството на кожата, ще я уплътнят и ще прикрият вените, ще премахнат петната, ще възстановят блясъка и младежкия вид.

С времето ръцете ни, особено в зоната от китките до върха на пръстите, търпят сериозни промени – вените по тях стават по-изпъкнали и видими, кожата изтънява, появяват се петна. Причина за по-бързото остаряване на ръцете спрямо други части от тялото е ежедневното им излагане на различни фактори на околната среда, както и участието им в множество специфични дейности. Стареенето на кожата на ръцете се обуславя от комбинацията на генетични с фактори от околната среда – ултравиолетови лъчи, свободни радикали, дезинфектанти, перилни препарати, вода, студ или прекомерна топлина.

В процеса на стареене на кожата епидермисът изтънява, меланоцитите, отговарящи за пигментацията, увеличават своя размер. Кожата става по-прозрачна, постепенно все повече започват да се развиват неравномерни пигментни петна в онези участъци, които са изложени активно на слънчево облъчване. Настъпват промени и в съединителната тъкан – намалява кожната здравина и еластичност. Кожата изглежда повяхнала, безжизнена, наподобяваща пергамент.  Друга особеност е фактът, че с напредването на възрастта намалява секрецията на мастните жлези на кожата, което води до изсушаването й.  А едновременно с това подкожната мастна тъкан изтънява и настъпват процеси на загуба на обем и увисване на кожата.

„Грижата за подмладяване на ръцете, която може да предприемем, включва комбинация от мезотерапии с витамини, пептиди, микроелементи и хиалуронова киселина за хидратация, пилинги или лазерни процедури за заличаване на пигментациите. Инжектиране на колагенови бустери и филъри за възвръщане обема при изтъняла кожа, както и задължителното използване на фотозащитни кремове.“, обясни дерматологът доц. Весела Райкова.

В зависимост от специфичните нужди на кожата на ръцете доц. Весела Райкова назначава най-подходящата, персонализирана за всеки пациент, комбинация от апаратни, инжекционни и козметични процедури за заличаване на несъвършенствата върху ръцете и за възвръщане на младежкия им вид.

 

Дермални филъри

Тъй като кожата на гърба на ръцете е изключително тънка, загубата дори на минимално количество мастна подложка, ги състарява. Филърите на основата на хиалуронова киселина могат да възстановяват изгубения обем, да заличат бръчки по ръцете и да прикрият появата на изпъкнали вени. Тъй като в тази част на ръката има по-малко мускули и мускулна активност, поставеният филър се разгражда по-бавно. Кожата в тази зона може да се поддържа постоянно хидратирана, еластична и плътна, ако веднъж месечно се инжектират скинбустер, мезотерапия или PRP терапия.

Биостимулиращи филъри 

Колагеновите стимулатори действат по различен начин от хиалуроновите филъри. Освен запълването на бръчките по кожата, те стимулират синтеза на собствен колаген и гарантират дълготраен резултат. В резултат на прилагането на биостимулиращите филъри се формира нова, по-устойчива съединителна тъкан в подкожните слоеве, а кожата става по-стегната, плътна и здрава.

Ellanse е иновативен колагенов стимулатор с дълготраен ефект, революция в контурната пластика, тъй като позволява да се създаде „опората“ за поддържане структурата на кожата. Зад ефективността на продукта стои неговият състав – съдържа воден гел-носител (карбоксиметил целулоза), в който са разположени микросфери поликапролактон. При внедряване на гела в тъканите около микросферите в следващите 2-3 месеца след приложението му се образува колагеново скеле, осигуряващо плътност, подобрен обем и тургор.

Лазерно подмладяване на ръцете с Alma-Q

Благодарение на високо технологичните нововъведения в естетичната медицина, хронологичното стареене на кожата на ръцете е обратимо в кратки срокове. Лазерните процедури за помладяване на ръцете са разработени да освежат и подмладят кожата в зоната, като стимулират естествените оздравителни процеси в тялото. Alma-Q е най-ново поколение лазер, изключително нежен към тънката кожа в зоната на китките и гърба на ръцете. Процедурите с Alma-Q безболезнено уплътняват кожата на ръцете, реструктурират и подобряват качеството й, премахват петната. Стимулират синтеза на колагена и еластин. Могат да се прилагат и след инжектиране на филъри. Доц. Весела Райкова препоръчва курс от 4 процедури през 2 седмици.

Премахване на кафяви петна с DYE VL 

Процедурите с  технологията Dye-VL могат да изравняват тена, да подобрят цялостния вид и еластичност на кожата на ръцете. Премахват повърхностните хиперпигментации, изглаждат бръчиците по ръцете и са отлична превенция срещу процеса на стареене. Ефективно и напълно безболезнено изтриват следите от фотостареене върху кожата. Прилагат се през 3 седмици с препоръчителни от 3 до 5 процедури.

Лечението на пигментните петна на ръцете може да комбинира няколко различни метода –  избелващи средства, мезотерапия, PRP терапия, микронидлинг, химически пилинги, апаратни процедури. Комбинацията им гарантира комплексен подход и по-добър резултат, а подборът им изисква консултация с дерматолог.

За бърз ефект и максимален резултат дерматологът доц. Весела Райкова препоръчва серия от апаратни процедури, които да се редуват с пилинги и с предварително предписана медикаментозна терапия. Тя е важна, защото потиска реактивността на клетките, отделящи пигмент и намалява риска от възпалителна травма. За съкращаване на възстановителния период и за още по-засилено действие дерматологът съветва да се прилагат хидратиращи средства и терапии.

Ремоделиране на ръце с микроплазма RF Pixel

Микроплазмената технология ремоделира повърхността на кожата на ръцете и възвръща младежкия й тен. Чрез излющване разрушава пигмента, като едновременно стимулира формирането на нов колаген и еластин в кожата. Посредством микроискри се образуват микро отвори по повърхността на кожата, а на последващ етап се влива коктейл от колаген, витамин C, хиалуронова киселина, растежни фактори. Кожата се избистря и уплътнява.

За най-добри резултати доц. Райкова изготвя планово лечение от курс последователни процедури през интервал от 4 седмици. Процедурата е с минимален възстановителен период.