В тази статия заедно с дерматолога д-р Самер Шокър ще ви запознаем с терапиите, които вместо да помогнат, могат да навредят и да обострят състоянието на мелазмата.

Мелазмата e упорито състояние и най-често се провокира от хормонални промени (по време на бременност, при терапия с контрацептиви) или от UV лъчите.

Научете повече за всички рискови фактори, които обострят мелазмата

Научете повече

Д-р Шокър е категоричен, че неправилно избран и приложен метод за лечение на мелазмата може да доведе до пост-възпалителна хиперпигментация и да влоши съществуващата мелазма. Дори е възможно с определени лазерни и светлинни терапии да бъде провокирана мелазма и пациент, който никога не е имал преди това мелазма

„Преди всичко е важно да бъдете диагностицирани и лекувани с подходяща методика от сертифициран клиничен дерматолог, който има опит с мелазмата. Тъй като погрешна диагноза и неправилна терапия могат да се окажат дори по-трудни за лечение от самата мелазма.“, е на мнение на д-р Самер Шокър

Кое лечение е добро и кое не – до голяма степен зависи от вашата индивидуална мелазма. Д-р Самер Шокър разясни, че не всички мелазми са еднакви. При някои пациенти пигментацията е само в епидермиса (в по-повърхностния слой), при други е в дермата (в по-дълбоките нива на кожата). Докато при трети се проявява във всички слоеве едновременно. В зависимост от това къде е локализирана пигментацията, се назначава и работещо лечение.

„Доста колеги дерматолози предпочитат да започнат лечение с повърхностен химически пилинг, като Cosmelan Той е безопасен и ефективен за всички типове кожи. Потвърждение за ефективността на тази терапия са моите пациенти, при които постигаме отлични резултати“, сподели дерматологът

Терапията коригира хиперпигментацията, като същевременно регулира и намалява свръхпроизводството на меланин в меланоцитите чрез потискане на определени ензими . Освен това ексфолира кожата, балансира тена и мъртвите кожни клетки. Резултатът е контрол на появата и развитието на нови тъмни петна.

Научете повече за пилинга Cosmelan

Научете повече

Въпреки че мелазмата се различава при всеки пациент, има 5 процедури, които дерматолозит не препоръчват за всички пациенти с диагноза мелазма.

  1. Интензивна импулсна светлина (IPL)

Д-р Самер Шокър препоръчва да се избягват напълно IPL технологията при пациенти с мелазма, тъй като има много по-безопасни терапии.

„Този метод би бил полезен за лечение на умерена до тежка мелазма, ако се комбинира с локално поддържащо лечение. Въпреки че технологията е безопасна за всички типове кожа, когато се извършва от квалифициран лекар, тъмните типове кожи крият по-голям риск, особено когато става въпрос за мелазма.“, обясни дерматологът.

При по-тъмните тонове на кожата има завишен риск тази апаратна процедура да доведе до пост-възпалителна хиперпигментация. Тъй като топлината влошава мелазмата, лечението често обостря състоянието на кожата и вместо да го подобри, в някои случаи терапията може предизвика мелазма.

  1. Неаблативни фракционни лазери за ресърфейсинг

Неаблативните фракционни лазери могат да трансформират кожата, като намаляват появата на бръчки и фини линии. Подобряват тонуса и текстурата и коригират хиперпигментацията. Но когато става дума за мелазма, тези лазери могат да причинят повече вреда, отколкото полза, поради това, че предизвикват пост-инфламаторна хиперпигментация.

  1. Аблативни фракционирани лазери за ресърфинг

Аблативните фракционирани лазери за ремоделиране на повърхността, като CO2, също имат потенциал да влошат мелазмата. Предвид агресивната им природа, рискът от пост-възпалителна мелазма тук също е твърде висок.

  1. Александритни и Nd:YAG лазери

Д-р Шокър съветва при пациенти с мелазма да се избягва приложението на лазери, които работят с по-голяма продължителност на импулса. При тях тъканта е изложена на топлина по-дълго, могат да причинят термично увреждане на околните тъкани и да доведат до пост-възпалителна мелазма, без дори да подобрят вече съществуващата.

Пациенти с мелазма, които избират да премахнат капиляри или розацея с лазерно лечение (обикновено с Nd:YAG) в крайна сметка могат да получат нова пигментация или да ускорят образуването на мелазма.

  1. Определени химически пилинги

Химическият пилинг е популярно лечение за хиперпигментация – както поради тяхната ефективност, така и поради липсата на странични ефекти и заради краткото възстановяване. Въпреки това, не всички химически пилинги са добър вариант срещу мелазма.

„Повърхностните пилинги с гликолова и ретиноева киселина, се предпочитат в сравнение с по-силните пилинги с трихлороцетна киселина, тъй като са по-малко дразнещи и възпалителни, поради което имат най-малък риск от усложнения.“, е мнението на д-р Шокър. Той подчерта, че агресивните пилинги причиняват възпаление и при тях има риск от поява на нови тъмни петна. Затова много трябва да се внимава при диагностиката и избора на метод за лечение на мелазма, за да не се предизвика поява на нова мелазма и да се постигне отличен резултат.

Д-р Шокър сподели, че постига много добри резултати при пациенти с мелазма като комбинира Cosmelan пилинга с мезотерапии с глутатион и интравенозни терапии с глутатион.