Kак да адаптирате ежедневната си рутинна грижа

Естрогенният хормон играе огромна роля за признаците на стареене. Загубата на естроген означава, че кожата преминава през драматична трансформация.

Какво да очакават жените, когато става въпрос за кожата в менопауза – и кои продукти и лечения могат да помогнат за справяяне с тези нежеланите промени?

 

Загуба на колаген

Наблюдава се 30% спад в колагена през първите пет години на менопаузата. Колагенът и еластинът са това, което запълва кожата ви и й придава младежко излъчване. С намаляването на производствените нива може да започнете да забелязвате отпуснатост на кожатав зони, които преди това сте чувствали опънати.

 

Фини линии и бръчки

Поради загубата на колаген се забелязва увеличаване на фините линии и бръчки и намаляване на плътността на кожата. С намаляването на нивата на естроген се намалява и съединителната тъкан в кожата, което води до намалена хидратация и нарушена бариерна функция. Това прави кожата тънка, атрофична, суха и набръчкана.

Решението: Дермалните филъри като Juvéderm и Teoxane временно ще заменят загубения обем в устните, бузите или други хлътнали области. Те също стимулират производството на колаген, така че част от тази нова плътост ще се дължи на естествената реакция на кожата към филъра. Резултатите са незабавни и траят между 6 до 12 месеца. Най-честите нежелани реакции са подуване и натъртване, но те обикновено отшумяват след около седмица.

 

Тънка кожа

При много жени в менопауза кожата изтънява и става по-податлива на нараняване и натъртване. Това се случва поради загубата на колаген, вода и еластин, който изтънява дермата.

Опитайте: Има няколко локални лечения, които могат да помогнат незначително да подобрят дебелината на изтънялата кожа. Клинични проучвания показват, че шест месеца локална гликолова киселина стимулира с 27% увеличението на плътността на епидермиса..

Гликоловата киселина, която е алфа хидрокси киселина, премахва най-външния слой от мъртви кожни клетки, за да разкрие по-здравата и сияйна кожа отдолу. Не само може да подобри тънката кожа, но също така намалява фините линии и бръчки и обезцветяването. Потърсете лосиони на основата на гликолова киселина и се консултирайте с дрматолозите на Amber Beauty Club за подходящ пилинг в клинични условия, които да бъдат прилагани спрямо персонализиран план на лечение.

Апартаните процедури с Alma-Q са сред най-ефективните методи за увеличаване плътността на кожата в менопауза и могат да се прилагат целогодишно.

 

Суха кожа

Естрогенът е от съществено значение за хидратацията на кожата, защото увеличава производството на мазнини в кожата, подобрява бариерната функция и увеличава задържането на вода. Тъй като жените в менопауза губят естроген, сухата кожа е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват.

Решението: Козметични средства с хидтатращо и омекотяващо действие ще помогнат за възстановяване на защитната бариерата и ще подхранят сухата кожа. Нанасяйте ежедневно лосион и изберете крем с обогатена и най-плътна консистенция.

 

Сърбяща кожа

Сърбежът на кожата, известен също като сърбеж, може да се появи по време на менопаузата като страничен ефект от сухота. Кожата може да изглежда червена и напукана и да се чувства по-неудобно, колкото повече докосвате или надрасквате областта.

Опитайте: Потърсете лосиони, специално създадени за облекчаване на сърбежа. Ако сърбежът не отшуми с овлажнители без рецепта в рамките на две седмици или е толкова силен, че пречи на редовните ви дейности, е препоръчително да посетите дерматолог, който да назначи лечение.

 

Акне

Намаляването на нивата на естроген и относителното увеличение на андрогените може да увеличи производството на себум и съответно да стимулира появата на възрастово акнето. Ако не сте имали акне от тийнейджърска възраст или бременност, това може да се случи в менопаузата поради хормоналните промени.

Решението: Консултирайте се с вашия дерматолог за рецепта за лечение на акне, която може да помогне за регулиране на хормоните, потискане на себума или по друг начин да се справи с проблема. Дерматолога може да назначи лекарства против акне през устата, локално лечение с с медицински и козметични продукти, които съдържат съставки, като салицилова киселина и бензоил пероксид. Добър вариант без рецепта е лечението на акне със салицилова киселина.