С дерматолога доц. Весела Райкова ви представяме 7 различни активаторa на мелазмата, които ще ви изненадат. Tрябва да познавате факторите, които обострят състоянието, за да може да го контролирате.

Кафявите петна на мелазмата често се появяват без предупреждение и тъй като няма терапия, който да ги премахне завинаги, битката с тях трудно се печели. Най-доброто, което може да се направи, е да се контролира излишния пигмент. Дерматолозите от Amber Beauty Club препоръчват на пациентите да се информират за факторите, които обострят състоянието, за да могат да го управляват.

„Основните провокиращи мелзамата фактори са генетична предразположеност, женските хормони – по време на бременност, оралните контрацептиви и хормоналната заместителна терапия. Както и излагането на ултравиолетово лъчение,” обясни доц. Весела Райкова от Amber Beauty Club.

Дерматологът уточни, че мелазмата засяга предимно хората, чиито меланоцити (клетките, произвеждащи пигмент), са по-активни. Пациентите със среден тон на кожата – тип III и IV по скалата на Фицпатрик – са най-податливи да бъдат засегнати, но и фототиповете в другия край на скалата също не са застраховани. Особено когато са под въздействието на слънчевата светлина и естрогена.

Доц. Весела Райкова разясни, че слънчевата светлина структурно променя епидермалните и пигментните клетки и химически променя меланина, който вече е в кожата, причинявайки както незабавен, така и дълготраен ефект на потъмняване. Интересното е, че слънцето заставя клетките да произвеждат допълнителен меланин, това от своя страна провокира клетките на кожата да произвеждат повече меланоцити, съответно това води до повече пигмент. Крайният резултат са тъмни петна носа, бузите и челото. 

Връзката хормони-мелазма е също толкова сложна. Нашите меланоцити имат свои собствени естрогенни рецептори и са подтикнати да синтезират повече пигмент, ако има много хормони, циркулиращи в тяло. Смята се, че естрогенът е основният хормонален виновник за мелазмата и причината жените да са по-често засегнати спрямо мъжете.

Тези впечатляващи активатори обикновено са познати на пациентите с мелазма и те знаят как да ги контролират. Но за съжаление не са единствените въздействащи върху мелазмата фактори.

Представяме ви още 7 причинителя, които също да имате предвид.

Видимата светлина

“Видимата светлина може да стимулира ензимите, участващи в процеса на производство на меланин“, доц. Райкова. Тези дължини на светлината, които могат да се видят с просто око, се излъчват от слънцето, дигиталните устройства и електрическите крушки, което автоматично ги превръща в неизбежни. Колкото по-висока доза видима светлина получава кожата, толкова повече потъмнява. Тъй като анормалната пигментацията от видимата светлина има тенденция да бъде по-тъмна и по-дълготрайна в сравнение с UV-индуцираната пигментация, тя може да бъде важен фактор, когато се правят опити да се подобри мелазмата. Най-ефективната защита са оцветените слънцезащитни продукти, съдържащи железни оксиди. Те могат да абсорбират видимата светлина и да защитят кожата

Топлината

Това, което усещаме като топлина, всъщност е инфрачервената (IR) енергия, излъчвана от слънцето, огъня, радиаторите, дори от нашата собствена кожа. Топлината разширява кръвоносните съдове, което може да доведе до повече клетъчни стимулатори на пигментацията. Доц. Весела Райкова предупреди, че топлината, също така, може да засили възпалението, като допълнително да провокира производството на пигмент. 

Когато тренирате, е препоръчително да пиете повече вода, да пръскате лицето  с термална вода, за да спомогнете за свиването на кръвоносните съдове.

Възпалението

“Всичко, което причинява нараняване или дразнене на епидермиса, има потенциал да предизвика мелазма или да я влоши“, разказа още доц. Райкова. Много пигментации са постинфламаторни. Мелазмата се влошава при дразнене на кожата. Ако имате мелазма, вероятно сте забелязали, че засегнатите зони потъмняват след всякакъв вид възпаление на кожата.

Решението е да заздравите кожната бариера с овлажняващи нощни кремове, богати на липиди като серамиди и мастни киселини. Ако преди поставяне на маска през деня, нанасяте хидратация, за да ограничите дразненето от търкане на ръбовете на маската върху кожата, ще имате добър ефект.

Слънчевите очила

Класическите авиаторни модели са може би най-големите причинители на мелазма. 

Излагането на слънце нагорещява металните рамки на очилата, а те след това я предават на кожата. Металът улавя лъчите и засилва тена, а триенето на горещите рамките в кожата също провокира появата на петна. Затова е толкова важно слънчевите очила да се свалят на интервали, докато сте на плажа или при продължително излагане, и да нанасяте слънцезащитен крем под и около слънчеви очила.

Медикаментите

Някои обичайни таблетки могат да предизвикат мелазма – и не става дума само за противозачатъчни хапчета. Някои диуретици, лекарства против акне – също могат да влошат мелазмата. Винаги се консултирайте с лекар преди да предприемете или променяте медикаментозна терапия.

Нарушенията на щитовидната жлеза

Съществуват клинични проучвания, които показват по-високи нива на нарушения на щитовидната жлеза при пациенти с мелазма в сравнение с контролните групи.

Според доц. Райкова можем да твърдим, че  заболяването на щитовидната жлеза прави жените по-податливи на въздействието на хормоните и ултравиолетовите лъчи. Или че факторите, които предразполагат към заболявания на щитовидната жлеза, също предразполагат към мелазма.

Също така, има схващане, че хормоните на щитовидната жлеза играят роля за мелазмата. Ако се съмнявате, че петната ви са свързани със състояние на щитовидната жлеза, вашият дерматолог може да ви насочи към ендокринолог. Така едновременно ще могат да се контролира заболяването на щитовидната жлеза и хиперпигментацията, причинена от мелазмата. Дерматологът от Amber Beauty Club доц. Райкова е категрична, че съвместната работа между специалистите гарантира най-добрите резултати.

Лечението на мелазма

Оказва, че дори терапии, считани за златен стандарт за премахване на мелазма, могат да предизвикат синтез на пигмент и да потъмнят упоритите петна. 

До обратен ефект може да доведе прилагането на изсветляващ агент, като хидрохинон или витамин С. Както и третирането на кожата с естетични апарати, излъчващи видима светлина и топлина, които се явяват активатори на мелазма. 

“Всеки лазер, в неправилните ръце, може да провокира мелазма поради неподходящи вълни или плътност.”, твърди доц. Райкова. Дори когато опитни терапевти настройват апаратите на ниски параметри действат с повишено внимание, меланоцитите може да се държат непредсказуемо. 

Доц. Весела Райкова подчерта, че при пациентите с мелазмата никоя процедура не е безрискова и че дерматологът много внимателно трябва да подбере методите за лечение, които в никакъв случай не трябват да бъдат агресивни. Затова е изключително важно да обсъждате всяка една терапия, която предприемате, медикаментозна или апаратна – с доказан дерматолог с добър клиничен опит.