Ако следвате съветите на топ фризьора Боян Василев от Amber Beauty Club, ще спасите косата си от сериозно увреждане през горещите месеци. Той предупреждава да не пренебрегвате здравето на косата си, защото гъстата, блестяща и красива коса не е даденост.

Златните правила за здрава коса според препоръките на Боян са правилните продукти, оптималната защита от слънцето и приемът на здравословни храни.

Избирайте шампоани без сулфати и силикон

Продуктите за грижа за косата играят основна роля за да е здрава и лъскава. Важно е да сте информирани и да знаете кои съставки са вредни за здравето на косата и скалпа. Боян препоръчва да сте по-предпазливи при избора на шампоан, не само през лятото, но и през цялата година. Неговият съвет е да се използват шампоани без сулфати и силикон за здрав скалп и коса. Много от проучванията напоследък сочат, че силиконът и натриевият сулфат, използвани във формулите за грижа за косата, може да доведат до дразнене на скалпа и чуплива коса. Сулфатите помагат за премахването на мъртвите клетки и замърсяванията от скалпа, но имат странични ефекти като изсушаване на косата чрез премахване на естествените й масла. Те не само запушват космените фоликули, а и предизвикват поява на пъпчици и сърбеж на кожата на главата.

Винаги покривайте косата си

Носенето на шапка е от решаващо значение за защитата на косата от слънцето. UV лъчите проникват в порите на косъма и задействат изтъняването и начупването му. Прекомерното изпотяване на главата в горещите месеци може да доведе до пърхот и инфекции на скалпа. Освен това интензивните слънчеви лъчи причиняват сух скалп и изгаряния. Високата температура изтегля естествените мазнини и влагата от косата, което в крайна сметка води до косопад. Затова през лятото винаги покривайте главата си с шал, лента или шапка, за да предпазите косата си от рискови външни фактори.

Не забравяйте да нанасяте балсам

Важен летен факт за косата е да инвестирате в добър балсам, ако не искате краищата да станат сухи и чупливи. Боян съветва, когато купувате балсам за коса, да се уверите, че не съдържа силикон. Силиконът е често срещана съставка в балсамите на косата, която придава временен блясък, но води до дългосрочно увреждане. Според няколко представителни клинични изследвания използването на балсами на силиконова основа води до натрупване на силикон върху скалпа и причинява косопад.

Избягвайте горещите душове през летните дни

Горещата вода изтегля цялата влага от косата и я изсушава. Къпането с гореща вода през лятото не е благоприятно за косата ви. Освен това изсушава скалпа, което отслабва корена на косата и в крайна сметка води до косопад. Докато студената вода помага за задържане на влагата в косъма и предотвратява омазняването на косата. Това е важен съвет за грижа за сухата коса през лятото.

Използвайте маска за коса

Експертът по грижа за косата Боян Василев съветва да използвате маска за коса 1-2 пъти в седмицата за дълбоко подхранване. Балсамите сами по себе си не са достатъчни за борба с увреждането на косата, причинено от UV лъчи и топло време. Ползите от използването на маска за коса е, че я хидратира и укрепва. Маската за коса също така играе роля на щит около косата и я предпазва от замърсяванията и уврежданията на околната среда. Маските за коса със серамиди запазват блясъка и здравината в косата.

Подстригвайте редовно косата

Според Боян Василев подстригването на всеки 4-6 седмици поддържа косата здрава. Не само освежава стайлинга, но и спомага да се отървете от разцепените краища и сухите връхчета. Друг интересен факт е, че през летния сезон, космените фоликули са в анагенна фаза (активна фаза на растеж на косата, през която косъмът расте около 1 см на всеки 28 дни). Редовните подстригвания също така ще помогнат за постигне на по-дълга коса.

Придържайте се към здравословна диета за силна и блестяща коса

Диетата, богата на хранителни вещества, е една от най-добрите причини косата да расте гъста. Значението на здравословната диета не може да се подценява, що се отнася до грижата за косата, е категоричен Боян. Диета, обогатена с антиоксиданти, желязо и протеини, е задължителна за най-добрата лятна рутина за грижа за косата. За здрава, мека и красива коса се придържайте към меню със зелени салати, сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа, кисело мляко и плодове.