Синдормът на „технологичната шия“, който напоследък става все по-модерен, описва ранната поява на хоризонтални линии в зоната поради непрестанното взиране в телефона.

Според дерматолога от Amber Beauty Club д-р Самер Шокър все повече млади пациенти споделят за бръчки по шията и търсят съвети как да ги минимизират . Ранното и рутинно използване на слънцезащитни продукти, ретинол и ботокс може да предотврати преждевременната поява на линии в тази зона.

През август можете да се възпозлвате от безплатна естетична консултация с дерматолог в Amber Beauty Club, с когото да обсъдите състоянието на кожата и индивидуална програма за естетична грижа.

Запишете час за безплатна естетична консултация при дерматолозите на Amber Beauty Club

Запазете час

Нанасяйте слънцезащитния крем до врата

Отговорът винаги е в слънцезащитата. След ДНК и генетичната предопределеност, излагането на слънце е най-големият рисков фактор, когато става въпрос за образуване на фини линии и бръчки. Излагането на слънце разгражда колагена, наред с другите вреди, а загубата на колаген води до поява на бръчки. Когато става въпрос за слънцезащитни продукти, шията (и ушите) често не са включени при нанасяне едновременно по лицето или тялото. По правило трябва да нанасяте слънцезащитния крем за лице до врата си, дори до деколтето и гърдите си.

Коригирайте позата си

Колко време прекарвате с глава, насочена надолу към компютър или телефон и със свити мскули на предната част на врата? Тъй като съдържанието на колаген в кожата естествено намалява в края на двадесетте, линиите, които правите в това положение, бавно се фиксират и задълбочават. Тази позиция не може да бъде напълно елиминирана от рутинната грижа, но ако положите усилия да подобрите стойката си, докато сте на телефона си и/или да намалите времето пред екрана, това ще има положителен ефект.

Подсилете слънцезащитния фактор със серум с витамин С

Слънцезащитният крем помага да се предпази кожата от ултравиолетово увреждане, но нито един слънцезащитен крем не е 100 % ефективен. Витамин С е антиоксидант, който може да неутрализира вредните слънчеви лъчи, преминали през вашата SPF защита. Д-р Самер Шокър пепоръчва да изберете продукт с фактор и витамин С, за да предотвратите появата на бръчки.

Увеличете производството на колаген с радиочестотен микронидлинг

Радиочестотният микронидлинг бързо се превърна в любим на дерматолози и пациенти заради способността му да стимулира производството на колаген без да уврежда горния слой на кожата. Това го прави относително безопасен за всички типове кожа. Това е отлична превантивна терапия, която поддържа синтеза на колаген. Терапията не само стяга и увеличава плътността, но и безпрецедентно ремоделира повърхността на кожата.

Нанасяйте и ретинол

Клинично е доказано, че ретинолът стимулира производството на колаген, а при рутинна употреба ретинолът може да забави появата на фини линии и бръчки. Кожата на шията е още по-деликатна и чувствителна от кожата на лицето, така че трябва да започнете ретинол само един до два пъти седмично и бавно да увеличавате честотата.

Ботоксът ще помогне

Тъй като мускулът на шията е по-голям от мускулите на лицето, ще са нужни малко повече единици невротоксин за превантивни мерки, но ботоксът може да бъде полезен за намаляване на появата на ранни хоризонтални бръчки в зоната.

Помислете за PRP 

Богата на тромбоцити плазма е терапия, която все повече печели популярност за лечение на фини линии, пигментации и косопад. Дерматолозите в Amber Beauty Club я прилагат в комбинация с радиочестотен микронидлинг в зоните на лицето, шията и деколтето. Терапията влива тромбоцити от обогатената собствена с кръвна плазма на пациента и предизвиква каскада от растежни фактори в зоната на инжектиране за възстановяване и подмладяване.

Приемайте колаген

Обикновено има силен контраст между текстурата и отпуснатостта на врата в сравнение с лицето. И на първо четене колагенът е от ключово значение, въпреки че все още съществува научен казус дали хранителните добавки с колаген могат да подобрят качеството на кожата. Когато говорим за колаген в контекста на кожата, той присъства във всеки орган на тялото. Дори и да не подобри текстурата на кожата, ще има редица други ползи – за косата, за мускулите и особено за стомашно-чревния тракт.

И за финал д-р Шокър подчертава, че можете да следвате всичко от този препоръчителен списък, но трябва да имате предвид последователността и йерархията. Слънцезащитата е по-важна от ретинола, а ретинолът е по-важен от витамин С. Ако приоритизирате да пиете колагенови добавки, преди да използвате SPF или ретинол – прочетете отново статията.